Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s'in Türkiye’nin kredi uzun vadeli tahvil notunu Ba1’den Ba2’ye düşürüp, kredi notu görünümünü ise negatiften durağana çevirmesine iş dünyası ve ekonomi uzmanlarından tepki yağarken, yurt içi piyasalar ise skandal karara tepki dahi vermedi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin kredi notunu düşürmesine tepki yağdı. Moody's, günün ilk saatlerinde Türkiye'nin kredi notunu bir basamak düşürerek "Ba1"den "Ba2"ye çekti, notun görünümünü ise "negatif"ten "durağan"a çevirdi. Söz konusu karara gerekçe olarak "kurumların direncindeki süregelen bozulma" ve "dış şok risklerindeki artış" gösterildi. Söz konusu gerekçeler, Moody's'in daha önceki not değerlendirmelerinde de yer alırken, analistler kredi derecelendirme kuruluşlarının notlandırmasında "siyasi" nedenlerin baz alınmasının artık bilinen bir gerçek olduğunu belirtiyor.
''SİYASİ KARAR''
''NOT SİLAHINA SARILDI''
EKONOMİSTLER DE ŞAŞKIN!
PİYASALAR TEPKİ VERMEDİ
Moody's'in günün ilk saatlerinde yayımladığı Türkiye değerlendirmesinde, kredi notunu düşürmesine karşın borsa yükseliş eğilimini sürdürdü, döviz kurları ve faizler ise uluslararası piyasalara paralel sınırlı artış kaydetti.
BIST 100 118 BİNE DOĞRU GİDİYOR
DÖVİZDE SINIRLI ARTIŞ
Dün yurt içi piyasaların kapanışında 3,80'in hemen üzerinde işlem gören dolar/TL, bugün 3,79-3,82 bandında dalgalanmasının ardından yüzde 0,4 artışla 3,8150 seviyesinde dengelendi. Dolar/TL, gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel bir seyir izlerken, avro/TL de 4,7330’dan satılıyor. TL'nin aynı sepette değerlendirildiği gelişmekte olan ülke para birimlerinden Güney Afrika randı şu dakikalarda yüzde 0,8 değer kaybederken, Güney Kore wonu yüzde 0,4, Hindistan rupisi yüzde 0,3 ve Brezilya reali de yüzde 0,1 geriledi.
MERKEZ'İN KARARI SONRASI YÜKSELİŞ SÜRÜYOR
Tahvil-bono piyasasında, gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 13,32’den yüzde 13,45’e çıkarken, 10 yıllık tahvil faizlerinin ise dünkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kararlarının ardından başlayan yükselişini sürdürerek yüzde 12,2'den yüzde 12,8'e çıktığı görülüyor. TCMB dün beklentiler doğrultusunda faizleri değiştirmezken, karar metni “şahin” olarak değerlendirildi.
EKONOMİK GERÇEKLERLE UYUŞMUYOR
KREDİ KURULUŞLARINA OLAN İHTİYAÇ AZALIYOR
'ŞAHİN' DURUŞ SÜRÜYOR
Analistler, TCMB’nin, yüzde 10,26’lık enflasyonun yaklaşık 250 baz puan üzerinde bir fonlama maliyeti ile sıkı para politikası uyguladığını ve söylemlerinde "şahin" duruşunu sürdürdüğünü belirtti.