Türkiye'ye karamsarlık yakışmaz

Mesude Demirhan
04:004/11/2018, الأحد
G: 4/11/2018, الأحد
Yeni Şafak
​Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay
​Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’nin geleceğinin aydınlık olduğunu, karamsarlığa kapılmaya gerek olmadığını söyledi. Oktay, “Sorunları görmek önemli ama daha da önemlisi çözümün bir parçası olmaktır. Karamsarlık Türkiye’ye yakışmaz” dedi.

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), 3. Türkiye İş Ahlakı Zirvesi’ni dün İstanbul’da düzenledi. “Kamuda İş Ahlakı” temasıyla gerçekleştirilen program, “İş Ahlakı”nı kamuoyu, devlet kurumları, iş dünyası ve STK’ların gündemine taşımayı; İş ahlakı konusunda duyarlılık artışı sağlamayı hedefliyor. Zirvede konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, toplantıdaki konuşmalarda karamsarlık sezdiğini söyledi. Oktay, “Sorunları görmek önemli ama daha da önemlisi çözümün bir parçası olmaktır” dedi. 15 Temmuz’u hatırlatan Oktay, “Çözüme odaklanıyor olmak ve aydınlığı görüyor olmaktır, aydınlığın parçası olabilmektir. Biz 15 Temmuz gecesinin zifiri karanlığında dahi zerre kadar ümitsizliğe kapılmadan, bu karanlıktan aydınlığa nasıl çıkarızın hesaplarını yapan bir toplumun bireyleriyiz. Açılıştaki karamsarlığı farklı görüyorum ama bu çerçevede bir karamsarlığı ben kabul etmiyorum, Türkiye’nin bunu hak etmediğini düşünüyorum” dedi.

İŞ AHLAKINDA FARKINDALIK OLUŞACAK

Fuat Oktay, İGİAD’ın, çalışmaları ile bir taraftan ekonomiye artı değer katarken diğer taraftan Türkiye’yi ilgilendiren sosyal meselelerde inisiyatif alıp, gerçek bir sivil toplum hassasiyeti ortaya koyduğunu vurguladı. Oktay, bu tür programlar neticesinde iş ahlakı konusunda toplumda daha yaygın bir farkındalık oluşacağına inandığını anlatarak, “İş dünyasının, uygulamalarında toplum tarafından genel kabul gören ahlaki normları referans alması erdemli bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım, iş dünyası ve toplumun aynı ahlak düzleminde buluşmasına vesile olur” dedi. Oktay, sınırları kanunlar ile belirlenen kamu sektöründe iş ahlakına ilişkin düzenlemeler ve iyileştirmelerin diğer sektörlere oranla çok daha erken başladığına işaret etti.

KAPI KAPI BELGE TOPLAMAYA SON

Oktay, 40 milyonu aşkın kullanıcı, 474 kurumun 3 bin 942 farklı hizmetinden ‘e-devlet’ üzerinden faydalandığını belirterek, en geç bir yıla kadar tamamlanması planlanan proje kapsamında, vatandaşla devlet ilişkisi artık beyan esaslı bir hale geleceğine işaret etti. Vatandaşların hizmet almak için kapı kapı belge toplamak zorunda kalmayacağının altını çizen Oktay şunları kaydetti: “ Devlet kendisinde bulunan belgelerin hiçbirini vatandaştan talep etmeyecek, bunun çalışmalarını başlattık. Bu çalışmaların yüzde 90’a yakını tamamlanmış durumda. Kamunun sunduğu tüm hizmetlerin veri tabanlarını entegre ettiğinden, herhangi bir kapıda hizmeti almaya geldiğinde vatandaş, tek bir noktadan ve tek bir kişiden hizmetini alsın, bütün işlerini tamamlayıp ayrılsın istiyoruz.”


KARAHAN: SORUNLARI KAYNAĞINDA ÇÖZELİM

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Başkanı Ayhan Karahan, kamuda iş ahlakını gündeme getirmenin çok zor olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Kamu ve özel bu hayatı birlikte yaşıyoruz. Özel sektörde iş ahlakında sıkıntılar varsa, kamuda da iş ahlakında sıkıntılar vardır. Kamudan hizmet alan vatandaşlarımızın kamudan kaynaklı iş ahlakı ilkelerine aykırı davranışlarla karşılaştığı anda bunu bir şikayet konusu yapmayalım. Bu şikayete konu olan sebepler ne ise, onu kaynağında çözmeye çalışalım. Alternatifler oluşturalım. Bütün bu amaçları gerçekleştirmek için bu zirveyi düzenledik. Zirvemizin birinci kısmında konunun uzmanları tarafından sorun ortaya konmuştur. Bu sorunun muhatabı olan, kamunun en tepe noktasında olan Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızın bu toplantıya iştirak etmesi de, kamuda oluşan sorunların çözülmesi noktasında ne kadar irade ortaya koyduklarının bizzat ispatıdır. Bu açıdan, kendilerinin buraya gelmesi ve bize zaman ayırması da bize güven vermiştir. Şu anda kamuda iş ahlakını bu yıl için odaklandık. Bugünkü zirvede de kamuda iş ahlakı uygulamalarında eksik kalan, kısımlar nelerdir? Uygulamadan kaynaklı, problemler nelerdir? Bunları akademik olarak değerlendirilecek. Sorunlar tespit edilecek ve akabinde çözüm öneleri değerlendirip, biraraya getirilecek ve rapor olarak kamu yönetimine arz edilecek."

#Fuat Oktay
#Ekonomi