İstanbul yeni havalimanına, Türkiye ise havacılıkta altın bir dönemi başlatan yeni uçuş üssüne kavuştu. 76,5 milyon metrekarelik alanıyla dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanı olan İstanbul Havalimanı’nın açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuk cumhurbaşkanları ve başbakanların katılımıyla yapıldı.
İstanbul’u sadece havacılık alanında değil, lojistik ve turizm alanında uçuracak yeni havalimanın açılışı dev bir organizasyonla gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Sadece bir havalimanı değil, bir zafer anıtıdır” olarak tanımladığı dev projenin adını “İstanbul Havalimanı” olarak açıkladı. İstanbul Havalimanı, Türk ekonomisinin geleceğine yön verecek ve bölgesindeki merkez ülke olma hedefine bir adım daha yaklaştıracak.
KÜRESEL EKONOMİDE STRATEJİK HAMLE
Dünyanın gözünün çevrildiği açılış, dev projelerini ardı ardına hayata geçiren Türk ekonomisinin de gövde gösterisi olarak yorumlandı. Küresel ticaretin ve buna bağlı zenginliğin doğuya kaydığı ve Çin’in dünya liderliğine oynadığı küresel güç savaşında İstanbul Havalimanı stratejik bir role sahip olacak. Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Osmangazi Köprüsü’nün ardından ülkemizi küresel ulaştırma ağının merkezine yerleştirecek dev bir adım atılmış oldu.
İstanbul Havalimanı, dünyanın en önemli havacılık merkezlerinden biri olarak büyük bir uçuş ağının merkezi olacak. İstanbul Havalimanı’nın, uzun yıllardır havacılık alanında merkez noktalardan olan Frankfurt Havalimanı’nı tahtından etmesi bekleniyor. Dünyada en fazla noktaya uçuş yapan hava yolu şirketi Türk Hava Yolları’nın da yeni evi olan İstanbul Havalimanı, İstanbul’u küresel havacılık pazarının en önemli merkezlerinden biri haline getirdi. Çünkü 76,5 milyon metrekarelik bir alana inşa edilen yeni havacılık üssümüz, alan büyüklüğünde olduğu gibi, yolcu kapasitesi bakımından da rakipsiz.
İLK FAZI 3,5 YILDA TAMAMLANDI
KDV dahil 26,1 milyar avroluk yapım, işletme ve devir bedeliyle İstanbul Havalimanı’nı inşa eden Limak/Kolin/Cengiz/Mapa/Kalyon Ortak Girişim Grubu, yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli havalimanının ilk fazını 3,5 ayda tamamladı. Dün açılışı yapılan ilk faz, 1.4 milyon metrekarelik ana terminal binası, 2 pist, Hava Trafik Kontrol Kulesi ve destek binalarından oluşuyor. İstanbul Havalimanı’nın yıllık yolcu kapasitesi 2021’te 150 milyona, 2023’te ise 200 milyona çıkacak.
İLK UÇUŞ YARIN ANKARA’YA
Birbirinden bağımsız 6 pist, 500 uçak kapasitesi ve 70 bin araçlık açık-kapalı otoparkı ile yıllık 200 milyon yolcu ağırlayacak olan İstanbul Havalimanı, ikinci ve üçüncü fazı tamamlandığında, dünyanın en büyük havalimanı olma unvanına sahip olacak. Yıl sonuna kadar taşınmanın tamamlanmasının ardından iki piste günde 2 bin uçak iniş-kalkış yapabilecek, 350’den fazla noktaya uçuş gerçekleştirilecek. Havalimanı, 250 havayolu şirketine hizmet verecek. İlk yurt içi uçuşu yarın Ankara’ya, ardından da İzmir ve Antalya’ya yapılacak. İlk yurt dışı uçuşu ise 1 Kasım’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’ye yapılacak. 8 Kasım’da ise Azerbaycan’a uçuşları başlayacak.
80 EYFEL KULESİNE BEDEL
İstanbul Havalimanı’nın büyüklüğü rakamlarla kıyaslandığında ise ilginç bilgiler ortaya çıkıyor. 1,4 milyon metrekarelik terminal binası 8 adet Ankara Esenboğa Havalimanı’na tekabül ederken, havalimanında kullanılan 640 bin ton çelikle 80 adet Eyfel Kulesi inşa edilebiliyor. İnşaat için kullanılan 6 milyon 700 bin metreküplük betonla 28 adet Yavuz Sultan Selim Köprüsü yapılabiliyor. 450 bin metrekarelik çatı kaplaması bulunan İstanbul Havalimanı’nın çatısı ise 64 adet futbol sahası çatısı büyüklüğünde.
Brunei ile hava yolu anlaşması
İstanbul yeni havalimanı diğer ülkelere de örnek olarak ciddi anlaşmaları da beraberinde getirdi. İlk hamle açılış törenine katılan Brunei’den geldi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Brunei İletişim Bakanlığı arasında “Hava Ulaştırma Anlaşması” imzalandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan ile Brunei İletişim Bakanı Abdul Mutalib Yusuf arasında basına kapalı gerçekleşen ikili görüşme sonrası imza töreni düzenlendi. Törende konuşan Turhan, “2015’te paraf edilen bu anlaşmanın bugün burada imzalanmasıyla Brunei ile olan sivil havacılık ilişkilerimiz yasal bir zemine kavuşacaktır. Bu anlaşma, trafik hakları, uçuş kapasitesi, uçuş güvenliği ve ücret tarifeleri gibi iki ülke arasında sivil havacılığa dair birçok konuyu düzeltecektir” diye konuştu.
Türk Telekom ile dünyaya bağlanacak
Türk Telekom, İstanbul yeni havalimanında en yeni teknolojileri ve güçlü altyapısı ile hazır olacak. Türkiye ve dünyanın dört bir yanından gelecek misafirler, çalışanlar ve tüm ziyaretçiler, Türk Telekom’un sabit ve mobil şebekedeki üstün teknolojik çözümleri, güçlü ve kesintisiz fiber altyapısı sayesinde kaliteli iletişim hizmetleriyle dünyaya bağlanacak. Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, şirket olarak yüksek kapasitede, güçlü, kaliteli ve tam yedekli haberleşme altyapılarına yaptıkları yatırımlar sayesinde İstanbul yeni havalimanı ve çevresinde, kesintisiz ve ultra hızlı servislerle hizmet vereceklerini bildirdi.
DİJİTAL ALTYAPIYA KATKI
Vodafone, İstanbul yeni havalimanının dijital altyapısının en yüksek teknolojilerle geliştirilmesi çalışmaları kapsamında, havalimanının ilk çağrısını yapan ve ilk yapay zeka teknoloji denemelerini gerçekleştiren operatör olduğunu bildirdi. Toplam telekomünikasyon hizmetlerinin sunulmasında altyapının geliştirilmesinin önemli rol oynadığını ve Türkiye’yi yeni nesil teknolojilere taşıyacak altyapıyı inşa etmek için işbirliğinin kritik olduğunu belirten Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan, “Biz de Vodafone olarak, İstanbul Yeni Havalimanı’nın yolcuları ve ekipleri, yarının dijital dünyasına açılan kapıdan bugünden geçmiş olacaklar. Bu yaklaşımla, 5G yolunda yeni teknolojileri abonelerimizle buluşturmaya kararlılıkla devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
ARKAS’LA TAŞINACAK
Yeni Havalimanı’n ağır taşımalarını üstlenen Arkas Lojistik, birbirinden farklı lojistik araçları ve ekipmanlarıyla bu işlemi gerçekleştirecek. FTL Kapaklı, FTL Tenteli ve Lowbed yanı sıra konteyner iş makinesi ile gerçekleştireceği taşımada Arkas Lojistik, lashing ile stuffing hizmeti de verecek. Büyük taşınmanın toplamda 5 binden fazla TIR ile 45 saatte tamamlanması hedefleniyor. Arkas Lojistik Genel Müdürü Onur Göçmez, tüm ekiplerin altı ay boyunca aralıksız çalıştığını belirtti. Türk Hava Yolları Genel Müdür (Yatırım ve Teknoloji) Yardımcısı Dr. Ahmet Bolat “Bu operasyon ülkemizi dünya sivil havacılığın merkezi konumuna taşıyacak bir başlangıç” dedi.
HAVAİST otobüsleri görücüye çıktı
İstanbul Yeni Havalimanı’na yolcu taşıyacak olan HAVAİST otobüsleri havalimanı açılışında görücüye çıktı. İstanbul kartların kullanılacağı otobüslerde, fiyatlar yıl sonu kadar yüzde 50 indirimli olacak. İstanbul Yeni Havalimanı’nda yolcu taşıyacak olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Otobüs İşletmeleri A.Ş.’ye ait HAVAİST otobüsleri davetlilerden konforuyla tam not alırken, tek seferde 40 ile 50 kişi taşıma kapasitesine sahip olan otobüslerin şık tasarımı dikkat çekti. Yolculuk boyunca vatandaşların sıkılmadan rahat seyahat etmesi için her koltuk arkasında televizyon bulunmakta.