Üçüncü sondaj gemisi geliyor: Kanuni Akdeniz'e açılacak

08:429/09/2020, Çarşamba
G: 9/09/2020, Çarşamba
DHA
Foto/arşiv
Foto/arşiv

Karadeniz'deki tarihi doğal keşfi sonrasında gözlerin çevrildiği Türkiye'nin üçüncü sondaj gemisi Kanuni'de bakım, güncelleme ve geliştirme sürecinde sona gelindi. 2012 yılında Güney Kore'de üretilen bu yıl satın alınan gemi kırmızı beyaza boyanırken ilk görev yeri ise Akdeniz olacak. 'Kanuni' ismi verilen sondaj gemisi, 11 bin 400 metre derinliğe inebilirken, 3 bin metrede sondaj açabilme kapasitesine de sahip.

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı İncekum mevkiindeki NATO Limanı’nda bakım, güncelleme ve geliştirme süreci başlayan Kanuni'nin, Türkiye'nin üçüncü sondaj gemisi olarak sulara açılmasına az bir zaman kaldı.

2012 yılında Güney Kore'de Sertao ismiyle üretimi tamamlanan gemi, 2020 yılına kadar Brezilya'da enerji firması Petrobras tarafından kullanıldı.
Türkiye'ye getirilen ve 'Kanuni' ismi verilen sondaj gemisi, 11 bin 400 metre derinliğe inebilirken, 3 bin metrede sondaj açabilme kapasitesine sahip.

BAKIM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, mart ayında yaptığı açıklamada, 35 Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı personeliyle Türkiye'ye giriş yapan Kanuni'ye koronavirüs tedbirleri çerçevesinde giriş ve çıkışın yasak olduğunu, Covid-19 önlemleriyle ilgili sürecin tamamlanmasının ardından geminin bakım, güncelleme ve geliştirme sürecinin başlayacağını açıklamıştı.




DIŞ GÖVDESİ KIRMIZI-BEYAZA BOYANDI

Dış gövdesi kırmızı-beyaza boyanan gemiye bölgede tatilini sürdüren vatandaşlar da yoğun ilgi gösteriyor. Sahile gelerek geminin NATO Limanı’ndaki bakım ve güncelleme çalışmalarını izleyen vatandaşlar, Akdeniz’e açılıp arama çalışmalarına katılmasını da dört gözle bekliyor.




#Kanuni
#Sondaj gemisi
#Sondaj
#Kanuni sondaj gemisi