Türkiye'de kamu borcunun milli gelire oranı AB üyesi 28 ülkenin 26'sından düşük seviyede gerçekleşti. Kamu borcunun milli gelire oranı Türkiye'de yüzde 28,3 olurken, Almanya'da yüzde 68,3'ü, Yunanistan'da ise yüzde 179'u buldu
AB’de 2016 yılında kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya (GSYH) oranı yüzde 83,5 seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde avroyu kullanan Birlik üyelerinden oluşan Avro Grubunda ise bu rakam yüzde 89,2’ye ulaştı.
Aynı dönemde Türkiye’de uygulanan mali disiplin ve etkin kamu borç yönetimi ile AB tanımlı borç stokunun milli gelire oranı yüzde 28,3 seviyesinde seyretti.
Böylece, Türkiye’de kamu borcunun milli gelire oranı geçen sene AB üyesi 28 ülkenin 26’sından düşük seviyede gerçekleşti.
Adı ekonomik ve mali krizlerle özdeşleşen ve kurtarma programı için kreditörlerin talep ettiği reformları hayata geçiren Yunanistan, AB’ye üye ülkeler arasında 2016 yılında en fazla kamu borcu/GSYH oranına sahip ülke durumuna geldi. Yunanistan’da kamu borcunun oranı yüzde 179’a ulaştı. Yunanistan'ı yüzde 132,6 ile İtalya ve yüzde 130,4’le de Portekiz izledi. Kamu borcunun milli gelire oranı Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde yüzde 107,8, çeşitli AB kurumlarına ve NATO’ya ev sahipliği yapan Belçika’da da yüzde 105,9’u buldu.
Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 68,3 olurken, bu rakam Fransa’da yüzde 96, Birlikten ayrılma kararı alan İngiltere’de yüzde 89,3 ve İspanya’da yüzde 99,4 seviyesinde gerçekleşti.
Söz konusu dönemde AB’de kamu borcunun milli gelire oranı en düşük ülkeler ise yüzde 9,5’le Estonya, yüzde 20’yle Lüksemburg 'da gerçekleşti. Yalnızca bu iki ülkede kamu borcunun milli gelire oranı Türkiye'den düşük seviyede seyretti.
AB'ye üye ülkelerin ekonomik ve parasal birliğe katılımı için öngörülmüş zorunlu koşulların belirlendiği Maastricht kriterlerine göre, kamu borç stoklarının, gayri safi yurtiçi hasılalarına oranının yüzde 60'ını geçmemesi gerekiyor. Bu verilere göre, AB üyesi 28 ülkenin çoğunluğu bu kriteri karşılayamıyor.