Perakende ve tüketici ürünleri firmalarına kurumsal dijital ticaret çözümleri sunan Inveon, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) ve İsviçre E-ticaret ve Dijital Derneği (NetComm Suisse) ile ortak olarak “COVID-19 ve Küresel E-ticaret Dinamikleri” başlıklı bir rapor yayımladı.
COVID-19'un Türkiye, Brezilya, Çin, Almanya, İtalya, Kore Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Güney Afrika ve İsviçre’deki yer alan tüketiciler üzerindeki çevrimiçi satın alma davranışına etkisini inceleyen ve 3.700 kişinin yanıtlarından yola çıkılarak oluşturulan rapora göre; Türkiye’de tüketicilerin %60’ı pandemi sona erdiğinde de edindikleri online satın alma alışkanlıklarını devam ettireceklerini belirtiyor.
- Geniş ekosistemiyle farklılaşan ve özgün iş modeliyle Türkiye dahil 14 ülkede faaliyet gösteren Inveon, global faaliyetlerinin bir adımı olarak Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) ve İsviçre E-ticaret ve Dijital Derneği (NetComm Suisse) ile ortak olarak“COVID-19 ve Küresel E-ticaret Dinamikleri”başlıklı bir rapor hazırladı.
60’tan fazla kurumun e-ticaret altyapısını oluşturan ve sürdürülebilir bir büyüme göstermelerini sağlayan Inveon, bu çalışmalarla edindiği bilgi birikimini araştırmalar ile destekleyerek global e-ticaret dinamikleri konusunda yol gösterici görevini üstlenmeye devam ediyor.
Araştırmanın bulguları uluslararası geniş katılımla gerçekleşen online bir etkinlik ile kamuoyu ile paylaşıldı. Rapora göre; Çin, Türkiye ve Kore Cumhuriyeti'ndeki tüketicilerin %50'den fazlasının Covid-19 nedeniyle çevrimiçi alışverişe geçiş yaptığı ortaya çıkarken, Türkiye’de 54 yaş üzeri tüketicilerin neredeyse %80'i internetten daha sık alışveriş yaptıklarını belirtiyor.
Covid-19 öncesi ve Covid-19 sonrası internetten alışveriş oranlarının da karşılaştırıldığı raporda, seyahat ve turizm satışları genel olarak ciddi bir azalmaya giderken; yeme & içme kategorisinin ciddi bir ilgi görerek en çok tercih edilen e-ticaret ürün kategorilerinde kozmetik & kişisel bakım ve dijital eğlence & streaming platformları ile ilk 3’e girdiği görülüyor.
Türkiye, besin ve vitamin takviyeleri ile sağlık ürünleri siparişinde ilk sıralarda…
Haftalık satışlarda Türkiye’de, yaklaşık 4 müşteriden 1'i kişisel bakım ürünleri satın alırken; Çin, Kore ve Türkiye, besin ve vitamin takviyeleri ile sağlık ürünleri sipariş sıklığında büyük bir artış gösteriyor. Covid-19'un çevrimiçi harcamalara etkilerinin de incelendiği raporda, Türkiye Covid-19 döneminde haftalık moda ve aksesuar alımlarında en yüksek orana sahip ülke olarak dikkat çekse de; ortalama harcama açısından bakıldığında, Türkiye’de müşterilerin bu kategorideki ürünlerde diğer ülkelere göre düşük harcama yaptığı anlaşılıyor.
Türkiye, eve teslimat seçeneğinde lider…
Tüketicilerin tercih ettikleri teslimat yöntemleri de ülkelere göre farklılık gösteriyor. Türkiye’de kapıda ödeme tercihi 2020’nin ilk aylarında %4 olurken, bu oran Covid-19 sonrası %31 olarak gerçekleşiyor. Türkiye’de teslimat seçeneklerinde; eve teslimat %96, işyerine teslimat %32, teslim alma noktasından teslim alma ise %15 oranında tercih ediliyor.
Türkiye, Çin ve Rusya interneti temel ürün alışverişinde kullanıyor…
Covd-19 ile birlikte Türkiye, Çin, Rusya gibi ülkelerde insanlar internet üzerinden “temel ürün” alışverişine yönelirken Almanya, İsviçre gibi ülkelerde böyle bir durum söz konusu değil. Özellikle 55 yaş üstü tüketicilerin %73’ü temel ürün alışverişine ağırlık verirken; Brezilya, Türkiye, Çin ve Güney Afrika'dan katılımcıların yaklaşık %50'si dijital eğlence ve isteğe bağlı ürünlere de ilginin arttığını belirtiyor.
Rapor, insanların seyahat ve eğlenceye bakış açısını da yansıtıyor…
“Çin ve Türkiye’deki tüketiciler, fiziksel mağazalara kıyasla çevrimiçi satın alımlara daha yoğun ilgi gösteriyor. Bu dönem özellikle e-ticaretin gelişeceği dönem olarak hepimize önemli ipuçları veriyor. Bu döneme adapte olan markaların e-ticaret sahnesindeki varlıklarını artıracağını öngörüyoruz. Bu sebeple tüm dünyada değişen dinamikleri yakından takip ederek, deneyimlerimizi ve bilgi birikimimizi bu gözlemler ile birleştiriyor ve birlikte çalıştığımız tüm markalara sürdürülebilir bir büyüme sunuyoruz.”