TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, ilk yerli helikopter T625 Genel Maksat Helikopter hakkında bilgi verdi. Kotil, yerli ve milli olan projeyle Türkiye’nin kendi helikopterini üreten 7’inci ülke olduğunu söyledi.
Türk savunma sanayisine katkı veren firmalar, bu yıl ilk kez düzenlenen SAHA EXPO 2018 Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı'nda buluştu. Fuar kapsamında moderatörlüğünü Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA İstanbul) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar'ın yaptığı "Teknolojik Dönüşüm" başlıklı panel düzenlendi. Etkinlikte konuşan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, havacılık sektörünü değerlendirdi.
625 helikopteri hakkında bilgi veren Kotil, "T625 Genel Maksat Helikopterimiz Allah’a şükür ayın 6’sında emniyetli bir şekilde uçtu. 625’i uçurduğumuz zaman Türkiye, kendi imkanlarıyla helikopter tasarımını yapıp bunu uçurabilen 7’nci ülke oldu. Güney Kore bile kendi uçuramadı, Hindistan bile kendi uçuramadı. Diğer şirketlerden teknik destek aldı" diye konuştu.
DÜNYA PAZARINDAN YÜZDE 2 PAY ALMALIYIZ
Helikopter üretimi konusunda önemli mesafe katettiklerini belirten Kotil, Türkiye'nin helikopter pazarında yüzde 2 pay almasının hedeflendiğini kaydetti.
Hedef 10. bin mühendis
TUSAŞ’ın 2 bin 500 mühendisi bulunduğunu aktaran Kotil, hedefin 10 bine ulaşmak olduğunu söyledi. Kotil alt yapı ve insan kaynağının önemine işaret etti.
- Eski dönem kapandı
- * Geçmişte havacılık alanında Ankara’daki uçak fabrikasının kapatıldığını anımsatan Kotil, bu dönemlerin geride kaldığını söyledi.
- Süper bilgisayar alınıyor
- * TUSAŞ Genel Müdürü Kotil, TUSAŞ’ın altyapısını geliştirmek için 10 bin çekirdekli bilgisayar aldıklarını belirterek, ikinciyi de alma kararı verdiklerini bildirdi.