Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ikinci 100 günlük planda enerji tarafını ilgilendiren 15 önemli projede yer aldı. Türkiye'yi önemli bir doğal gaz merkezi haline getirecek olan ve geçtiğimiz günlerde deniz tarafı tamamlanan TürkAkımı'nın kara tarafı için de harekete geçiliyor. Yine 100 gün içerisinde Akdeniz'de ikinci sondaj başlayacak, bin maden sahası da ekonomiye kazandırılacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ikinci 100 günlük planı geçtiğimiz günlerde açıkladı. Açıklanan plan kapsamında 24 milyar TL'lik 454 proje yer alıyor. Tüm bakanlıkları yakından ilgilendiren ve alanlarında çok önemli detayları barındıran projelerden enerji tarafı ise dikkat çekiyor.
Enerji Bakanlığı'nın 100 günlük planında 15 proje öne çıkıyor. Bunlardan en önemlisi ise Türkiye'yi Avrupa gazında söz sahibi yapacak olan TürkAkımı olacak.
Kara kısmı için çalışmalar başlıyor
- Her biri 15.75 milyar metreküp doğalgaz kapasiteli olan birbirine paralel 2 ayrı hattan oluşan TürkAkımı'nda gaz akışının 2020'de başlaması planlanıyor.
Yine ikinci 100 günlük planda yer alan Akdeniz'deki ikinci sondaj çalışmaları, yeraltı kaynaklarının haritasının çıkarılması ve bin maden sahasının kullanıma açılması enerjide Türkiye'nin adımlarını daha sağlamlaştıracak.
Taşkömürü üretimi artırılacak
Kamuya ait sahalardaki yerli kömür üretiminde, tüvenan linyit üretiminin yüzde 9 artırılarak 7 milyon tona çıkarılması hedefine yer verilen plana göre, tüvenan taşkömürü üretimi de yüzde 7 artırılarak 427 bin tona yükseltilecek.
- Yıl sonuna kadar Hakkari'ye doğal gaz götürülerek 81 il merkezinin hepsine bu imkan sağlanacak.
3 boyutlu veri toplanacak
Hidrokarbon aramalarına devam edilecek Akdeniz'de, aramalar kapsamında 3 bin 100 kilometrekare alanda 3 boyutlu sismik veri toplanacak.
Bin maden sahası özele açılacak
Bin maden sahasının ekonomiye kazandırılması için rezervlerin Türkiye'de işlenip uç ürün üretilecek şekilde tesis kurulması şartıyla söz konusu alanların ihale ilanına çıkılacak.
YEKA-GES 2 için başvuru süreci başlıyor
Güneş enerjisine dayalı elektrik santral kurulu günün yüzde 21'ine denk gelen bin megavat kurulu gücündeki YEKA-GES 2 yarışması için başvurular alınacak.
Gaz üretimi yüzde 18 artacak
Kamu kaynaklı günlük doğal gaz üretiminin yüzde 18 artırılarak günlük bir milyon metreküpe çıkarılacak. Kömür üretimi yapılmayan kamuya ait 4 adet saha özel sektöre devredilecek.
100 bin adet jeokimya numunesinin arşivi yapılacak
Maden arama, araştırma ve üretiminde elde edilen jeolojik bilgi ve verilerden 220 bin metre karot numunesi ve 100 bin adet jeokimya numunesi arşivlenerek kullanıcıların hizmetine sunulacak.
Bor gübre piyasaya sürülecek
Tarım sektörü için üç yeni Bor Gübre üretimine başlanacak ve birinci 100 günlük dönemde tamamlanan yeni tesiste üretilen borlu temizlik ürünü piyasaya sürülecek. Dünya bor pazarının lideri olarak toplam 500 bin ton rafine bor ürünün de satışı yapılacak.
- Maden bölgesi ilan edilen ilk bölge olan İstanbul Cebeci Taş Ocaklarının şirketleşme işlemleri tamamlanacak.
Yer altı kaynakları haritası çıkarılacak
Yer altı kaynakları potansiyelimizin tespiti için havadan jeofizik araştırmalar kapsamında, Türkiye'nin yüz ölçümünün yüzde 96'sının taraması neticelendirilerek haritaları hazırlanacak.
Akdeniz'de ikinci sondaj
Yer altı kaynaklarını potansiyelinin tespiti kapsamında yapılan sondaj miktarı toplam 1 milyon 500 bin metreye ulaştırılacak. Geçtiğimiz aylarda Akdeniz'de Fatih ile başlayan sondaj çalışmaları ikinci bir sondaj gemisi ile hızlandırılacak.
Özbekistan'dan iki maden ruhsatı alınacak
Yurt dışı maden arama ve işletme faaliyetleri kapsamında Özbekistan'da iki adet metalik maden sahasının arama ruhsatı alınacak.
e-maden projesi
Yatırımcıların işlemlerinde bürokrasiyi azaltacak ve madencilik sektörüne hız kazandıracak elektronik maden (e-maden) projesi hayata geçirilecek. e-Devletten Kamudan Vatandaşa, Özel Sektöre, Kamuya (G2C, G2B, G2G) sunulan hizmetlerin gerçekleşme oranı ortalaması ise yüzde 93'ten yüzde 98'e yükseltilecek.