Türk tahviline ilgi şaşırttı

Yeni Şafak
Haber Merkezi
04:005/08/2016, Cuma
G: 4/08/2016, Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye’nin 15 Temmuz’da başlayan cunta girişimine karşı verdiği demokrasi mücadelesi, uluslararası yatırımcı için güvenli bir liman olduğunun kanıtı oldu. Türk iş dünyası ile Türkiye’de yatırımları bulunan şirketlerin içerde ve dışarda verdiği mesajlar herkesi şaşırttı. New York Times gibi gazeteler bile Türkiye tahvillerine hücum olduğunu yazdı.

26 çeyrektir üst üste büyüyen Türkiye ekonomisinin direncini FETÖ'nün darbe girişimi de kıramadı. 15 Temmuz kalkışmasının ekonomi üzerindeki etkilerinin minimum seviyede kalmasında, ekonomi yönetiminin ortaya koyduğu sağduyulu ve rasyonel yaklaşım etkili oldu. Merkez Bankası, Bankalar Birliği, SPK, BDDK, BİST ve diğer ekonomik kuruluşların çok hızlı ve yerinde kararları tahribatın boyutlarını azaltma girişimi Türkiye ekonomisinin darbeden korunmasına yardımcı oldu.



KARA BULUTLAR ÜÇ HAFTADA DAĞILDI


Üzerinden yaklaşık 3 hafta geçen kalkışmanın ardından Temmuz ayı ekonomik verileri de olumlu gelince; darbe teşebbüsünün olumsuz ekonomik etkilerinin minimum seviyede kalacağını gösterdi. Bu süre zarfında uluslararası sermayeli yatırımcıların Türk ekonomisine duydukları güvene yönelik açıklamaları ve sermaye çıkışı olmazken girişinin gerçekleşmesi önem kazandı. Hükümetin de yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmaları hızlandırması yabancı yatırımcının 15 Temmuz öncesinden daha büyük bir iştahla Türkiye'ye yönelmesini beraberinde getirdi.



NEW YORK TİMES ŞAŞIRDI


Türk iş dünyası ile Türkiye'de yatırımları bulunan şirketlerin içerde ve dışarda verdiği mesajlar herkesi şaşırttı. ABD'nin ünlü gazetesi New York Times gibi gazeteler bile Türkiye tahvillerine hücum olduğunu yazdı. New York Times gazetesinde kaleme alınan bir makalede; terör saldırıları, darbe girişimi ve enflasyona rağmen yatırımcıların Türkiye'ye akın ettikleri belirtiliyor. Yazıda, Merrill Lynch'in Türk bono ve tahvillerinin dolar bazında yüzde 6.6 ile 3.8 arasında değer kazandığına işaret eden geçen haftaki açıklamasına yer veriliyor.



Önceki gün yürürlüğe giren Gayrimenkul Sertifikaları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Türkiye'de gayrimenkul ürünlerine yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılarda da heyecan yarattı. Yeni tebliğde gayrimenkul sertifikalarına ilişkin genel esaslarda değişikliğe gidilirken, kentsel dönüşüm amaçlı projeler kapsamında ihraç edilecek gayrimenkul sertifikaları başlığı altına yeni bir bölüm eklendi. Söz konusu bölümde, ihraççılara ve ihraç edilecek gayrimenkul sertifikalarına ilişkin esaslar belirlendi.



Karşılıklı güven tazeledik


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara'da bir araya geldiği Uluslararası Yatırımcılarla Yüksek Düzeyli Ekonomi Diyaloğu Toplantısı'nda, yabancı yatırımcılar, FETÖ darbe girişiminin ardından Türkiye ile karşılıklı güven tazeledi. Toplantıyı değerlendiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Deklarasyonda özellikle 'Türkiye'de yatırım yapan bizler işimizin başındayız. Üretmeye, ihraç etmeye, yatırım yapmaya, istihdam sağlamaya devam ediyoruz' mesajı önmliydi" dedi.



Ertelenen hiçbir yatırım yok


Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ahmet Erdem de toplantının çok verimli geçtiğini ifade ederek, uluslararası doğrudan yatırım kararlarının uzun vadeli olduğunu, yatırımcıların bu kapsamda günlük olaylardan değil, bunların etkilerinin nasıl yönetildiği ya da uzun vadeli gelişmelerden etkilendiğini söyledi. Erdem, “Uluslararası yabancı yatırımcılar, büyük ve uzun vadeli yatırım kararları alırlar. Bu kadar kısa vadede, yatırım kararlarını bu gibi durumlarla değiştirmezler” görüşünü dile getirdi.



#Türk tahvili
#Rifat Hisarcıklıoğlu
#Merkez Bankası
#BDDK
#FETÖ

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.