Turizm gelirini 12 aya yaymak isteyen Türkiye işe bu konudaki önemli alanlardan olan spor turizminden başladı. Ülkeler için önemli gelir kaynağı olan spor turizmi bugün spor takımlarının kamplarından extreme yani macera sporlarına kadar onlarca farklı faaliyeti kapsıyor. Hal böyle olunca ülkeler de 70 milyar dolarlık pazardan pay alma yarışına giriyor.
Ülke turizminin geleceğine yön verecek etkinliklerden olan Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın girişimiyle yapılan Spor turizmi çalıştayı Antalya'da dün sona erdi. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, bir grup basın mensubu ile bir araya geldiği toplantıda spor turizminin katkısıyla Türkiye’nin global turizm pazarında etkinliğinin artacağını vurguladı.
Ülkemizdeki etkinliklerin yurt dışında daha etkin şekilde tanıtılması için Gençlik ve Spor Ateşelikleri kurulacağını açıklayan Kasapoğlu, 11. Kalkınma Planı doğrultusunda atılacak üç önemli adımı da sıraladı: “İlk olarak, Türkiye’nin spor turizmi envanterini çıkaracağız. Spor turizmi sınıflandırılması yaparak, Türkiye’nin spor turizmi haritasını oluşturacağız. Bunun ardından spor turizmine yönelik acente ve tesislerle ilgili standardizasyon ve uluslararası kriterlere uygunluk konularında düzenlemeler yapacağız. Spor turizmi destinasyonları adı altında pilot projeler başlatacağız.”
Türkiye'nin her bölgesinin farklı branşta sporcu yetiştirme potansiyeli olduğuna dikkati çeken Bakan Kasapoğlu, şunları söyledi: “Spor turizmi yıllardır var ama bunu yukarılara çıkaracağız. Turizmde 700 dolar olan turist getirisi, spor turizminde bin 300 dolara yükseliyor. Pek çok alanda iddialıyız. Salon sporlarından ekstrem sporlara, futboldan basketbola, kış sporlarına kadar organizasyon yapmada ülkemiz çok başarılı. Bu konuda rakibimiz yok diyebiliriz. İstanbul'da Süper Kupa maçı yapıldı. Geçen hafta burada golf vardı. Marmaris'te ralli şampiyonası yapıldı. Maalesef gazete sayfalarında yeteri kadar yer alamayan pek çok organizasyon yapıyoruz. Bu konuları daha fazla halkımıza anlatmak gerektiğini düşünüyorum."