Turizmde koronasız tesis planı: Üç ayaktan oluşan bir plan oluşturuldu

Haber Merkezi
04:0019/04/2020, Pazar
G: 18/04/2020, Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Türkiye’nin dünyaya da örnek olabilecek bir sertifikasyon sistemi geliştirdiğini söyledi. Ersoy, “Sertifikasyon, yani koronavirüs olmayan alanları sertifike eden bir sistem. Turistik ilçe bazında sağlık altyapısı haritasını da çıkarıyoruz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, koronavirüs vaka sayılarında özellikle nisan ayı sonu mayıs ayı başında çok ciddi kırılmalar olacağını ve hızla aşağı doğru gideceğini öngördüklerini söyledi. Mayısın ikinci haftası, normalleşmenin Türkiye açısından mümkün olacağını düşündüğünü ifade eden Ersoy, “Normalleşmeyle birlikte, Türkiye içindeki hareketin, trafiğin dolaylı olarak bu turizm trafiği anlamına da geliyor, mayıs sonuna, bayrama yetişeceğini düşünüyorum” dedi.


PROJENİN DETAYLARI

Tatil noktalarını çok sıkı izlediklerini belirten Ersoy, özellikle Antalya’da normalleşmenin şimdiden başladığına işaret etti. Sektör ve gelir açısından, dış turizmin önemine işaret eden Ersoy, “Yeni bir projeyi hayata geçirmeye başladık. Koronavirüs olmayan alanları sertifike eden bir sistem. Bu çerçevede Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda, Sağlık, Ulaştırma, Tarım ve Orman Bakanlıkları yetkilileri ile konuyla ilişkili bütün STK'lerin bulunduğu bir komisyon oluşturduk ve bu hafta ilk toplantıyı yaptık” dedi.

ÜÇ AYAKLI BİR PROJE

Ersoy, öncelikli olarak, uluslararası kabul gören bir sertifikasyon sistemi geliştireceklerini kaydetti.Turizmin ulaşım, tesisler ve bu ikisini kullanacak yolcular olmak üzere, 3 ayağının bulunduğunu ifade eden Ersoy, şöyle devam etti: “Araçların sterilizasyonu, araç personelinin bağışıklık belgesi, personelin pandemi eğitimi alması, oteller havalimanları restoranlar, acenteler, müze ve ören yerlerinde alan sterilizasyonu çok önemli. Mekanların güvenli mesafe standartlarına göre düzenlenmiş olması, tesislerin içinde sağlık kalite standartlarına uygun sağlık personeli ve ekipmanının bulundurulması, termal kontrol sistemleri ve yine görevli personelin bağışıklık ve pandemi eğitimi belgelerinin alınması gibi bir dizi önlemler."

Ersoy, uluslararası otoritelerin verdiği kararla yolculardan ne tür bağışıklık belgeleri isteneceğiyle ilgili bir mutabakatın sağlanacağını, bütün bunları çatı sertifikasyon sistemi altında toplayacaklarını belirtti. Ersoy, Türkiye’nin geliştirdiği bu modelin dünyaya da örnek olacağını da anlattı.

SAĞLIK ALTYAPISI REFERANS OLACAK

Bu sertifikayı hem Bakanlık sitelerinden lanse edeceklerini hem de yolcu gönderen tur operatörlerinin sitelerine koymasını sağlayacaklarını belirten Ersoy, bu sertifikayı alan işletmeler ve tesislerin de öncelikli olacağını kaydetti. Ersoy, “Bizim sağlık altyapımız kuvvetli ama bunun belgelendirilmesi ve bir plana, haritaya dökülmesi lazım. Turistik ilçe bazında sağlık altyapısı haritasını çıkarıyoruz. Hastane, ne kadar yoğun bakım yatak kapasitesi var. Bunu bütün tur operatörlerinin hizmetine sunacağız” dedi.

KOMİSYONDA THY DE VAR
  • Ersoy, THY ve havaalanlarının da komisyonun içinde olduğunu söyledi. Sertifikasyon sistemini büyük tur operatörleriyle paylaştıklarını aktaran Ersoy, “Bizzat büyük tur operatörlerinin üst yöneticileriyle konuşuyorum. Onlar da çok olumlu yaklaştılar. Fikirlerini de istedik” dedi. Sonrasında bunu yaymak gerektiğini belirten Ersoy, “Restoranlarımıza, otellerimize, pansiyonlarımıza kadar basit ve uygulanabilir bir şekilde yaymanız gerekiyor” diye konuştu.

#Koronavirüs
#Turizm
#Mehmet Nuri Ersoy
#Sağlık
#THY