Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkan Yardımcısı İhsan Bozan, su ürünleri sektörünün yılın ilk 8 ayında 640 milyon dolarlık ihracat yaptığını belirterek, “Ülkemizin ürettiği levrek ve çipuralar uzun süreli çalışmalar sonucu kalite olarak belirli bir aşamaya geldi. Gıda güvenliği konusunda alınan sertifikalarla Türk balığı aranan balık haline gelmiştir.” dedi.
Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün 2018’in ilk 8 ayında 1 milyar 625 milyon dolar seviyesinde ihracat yaptığını ve bunun 640 milyon dolarının su ürünleri sektörü tarafından gerçekleştirildiğini aktaran Bozan, su ürünleri sektörünün ihracatının 538 milyon dolarlık bölümünün de kültür balıkçılığı ihracatından oluştuğunu söyledi.
Sektörün 2023 hedefinin 1,5 milyar dolara çıkartılmasının düşünüldüğünü anlatan Bozan, sektörün hep daha iyiye, hep daha büyük başarılara hedeflenerek kendini motive ettiğini söyledi.
“Ülkemiz su ürünleri sektörü bugün yaklaşık 25 bin kişiye doğrudan toplamda 100 bin kişiye dolaylı istihdam sağlamakta ve para kazandırmaktadır. Su ürünleri sektörünün 2023 hedeflerini gerçekleştirmek için zorunlu ihtiyacı olan ve 2008 yılında belirlenmiş potansiyel üretim sahalarında, üretim faaliyetlerinin başlatılması çok önemlidir. Denizlerde Mersin, Aydın, Giresun, Sinop, Trabzon üretim sahalarının yeni belirlenecek olan sahalarla beraber üretime açılmasıyla (Adana, Balıkesir, İskenderun) birlikte, karasal alanda alabalık ve Karadeniz de somon balığı üretiminin faaliyete geçmesine paralel 2019 sonunda sektör istihdamı doğrudan 30 bin kişiye ulaşacaktır. 2023 hedeflerinde istihdam ise sektörün lojistik ve tedarik tesislerinin kurulmasına paralel olarak doğrudan 35 bin kişi, dolaylı olarak da 150 bin kişiye para kazandıracak sektör haline gelecektir.''
“Belirlenen alanların üretim faaliyetine başlatılması ülkemizde yeni yatırımların önünün açılmasına ve yapılmasına sebep olacaktır. Özellikle Körfez ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeden kendi ülkelerinde su ürünleri yetiştiriciliği/üreticiliği konusunda Türk firmalarının know-how’ından faydalanma talepleri mevcuttur, gerek teknoloji gerekse bilgi birikimi anlamında zaten yabancı yatırımcıya ihtiyaç da yoktur." diye konuştu.
Bozan, Mersin’de söz konusu süreç devam etmekte olduğundan yatırımların sırası geldikçe yapılmaya devam edileceğini, Karadeniz’de ise Artvin, Rize, Sinop illerinde özellikle Karadeniz somonu üretimi için planlama ve yatırım çalışmaları bulunduğunu belirterek, "Ayrıca ülkemizin sektör firmaları, konusu hakkında yurt dışına yatırım yapma fırsatı yakalamış ve değerlendirmeye almış durumda. Bu kapsamda sektör firmaları, su ürünleri yetiştiriciliği, yem ham maddesi temini, işleme tesisleri ve üretim konusunda yurt dışına yatırımlar yapmaya başladı.” ifadelerini kullandı.
Birleşik Krallık, Birleşik Arap Emirlikleri, Libya, Hong Kong, Tayvan, Vietnam, Kuveyt, İsrail, Lübnan, Japonya, Singapur, Slovakya, Tanzanya, Ruanda, Sierra Leone, Seyşel Adaları, İran İslam Cumhuriyet gibi dünyanın farklı lokasyon ülkelerinin Türk denizlerinde yetiştirilen levrek ve çipurasını tercih ettiğini anlatan Bozan, “Bu yıl ocak-ağustos döneminde en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülke sırasıyla, 454 milyon dolarla Irak, 103 milyon dolarla Hollanda, 71 milyon dolarla İtalya, 66 milyon dolarla Almanya, 63 milyon dolarla Libya oldu.” bilgilerini verdi.
“Ülkemizde ağırlıklı olarak üretimi gerçekleştirilen deniz balıkları çipura ve levrek balığıdır. Karasal kaynaklı sularda ürettiğimiz ise gökkuşağı alabalığıdır. Çipura ve levrek üretimi Avrupa Birliği ülkelerinde, KKTC’de, Arap yarımadası civarlarında ve Afrika’nın Akdeniz kıyılarında yapılmaktadır. Alabalık üretimi ise daha geniş bir coğrafyada yaşam alanı buluyor. Ülkemizin ürettiği levrek ve çipuralar uzun süreli çalışmalar sonucu kalite olarak belirli bir aşamaya geldi. Gıda güvenliği konusunda alınan sertifikalarla Türk balığı aranan balık haline gelmiştir. Su ürünleri üretiminin arttırılması demek hem ihracat girdisi bakımından, hem istihdam bakımından hem sağlıklı nesiller yetiştirmek bakımından önemsenmesi gereken öncelikli konulardan birisidir. Son dönemde gerek doğrudan gerekse dolaylı desteklerle devletimizin de bu açıdan konuyu değerlendirdiği ortadadır.
Bozan Türkiye’nin ilk 8 ayda yaptığı 640 milyon dolarlık balık ihracatının büyük kısmının kültür balıkçıları tarafından yapıldığını ifade ederek, Türk denizlerinde çok daha fazla balık üretim tesisi kurulabileceğini söyledi.
Çin’in yılda 25 milyon ton su ürünü ürettiği bilgisini veren Bozan, “Ülkemiz toplam su ürünleri üretimi 631 bin ton seviyesinde. Bunun da 277 bin tonunu kültür balıkçılığı oluşturuyor. Üç tarafı deniz ve hatta kendi denizi olan milyonlarca metrekare iç su kaynağı olan ülkemizin bu alanda alması gereken daha çok yol var.” diye konuştu.