Tohumlar meyve verdi

Yeni Şafak
04:005/09/2016, Pazartesi
G: 5/09/2016, Pazartesi
Yeni Şafak

Ülker, Godiva ve McVitie’s’i pladis çatısı altında toplayan Yıldız Holding, belirlediği global hedeflere varmak için yılda yüzde 17 büyümeyi planlıyor. Yeni yatırım ve istihdam planlarını Londra’da açıklayan Murat Ülker, “Tesadüflerle bu günlere gelmedik. Babam ve amcamın attığı tohumlar meyve verdi” dedi.

Yıldız Holding, Kasım 2014'te satın aldığı İngilizlerin köklü bisküvi şirketi United Biscuits'in kapılarını ilk kez Türk medyasına açtı. Londra'daki fabrika gezisinin ardından sorularımızı cevaplandıran Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, geçtiğimiz yıl kurdukları uluslararası çatı şirketleri pladis'i de anlattı. Ülker, Türkiye'nin 14 Temmuz'da karşı karşıya kaldığı hain FETÖ girişimini de değerlendirdi.



FETÖ BAŞARAMADI


Türkiye ve çevre coğrafyaların çok zor günlerden geçtiğine dikkat çekerek Murat Ülker, konuşmasının başında FETÖ ihanetine dikkat çekti. Ülker, “15 Temmuz gecesi uçurumun kenarına gelmek hepimize büyük bir travma yaşattı ama sivil halkın yardımıyla ve dayanışmasıyla bu hain kalkışmanın başarısız olması en büyük kazancımız oldu. FETÖ başaramadı ve kurtulduk milletçe. Bu konuda bize önderlik eden Reisicumhurumuz'a, TBMM'ye ve Başbakanımız'a müteşekkiriz" dedi.



"ÇİVİ ÇİVİYİ SÖKER" DERLER


Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunu ve gelecek günlerin çok daha aydınlık olacağına inandığını belirten Ülker, 1960 ve sonrasında yaşanan askeri müdahalelerin ardından Türkiye'nin güzel günler yaşadığını hatırlattı. Ülker, “Bunu da çok çalışarak yaptık. Gene öyle olacak. Türkiye'nin geleceği için hepimiz her zamankinden daha fazla işimize sarılmalıyız. Biz de bunu yapıyoruz. Ülkece artık deneyimliyiz. Üzerine gitmeyi, cesur davranmayı, pes etmemeyi öğrendik. Çivi çiviyi söker" diye konuştu.





BUNLAR TESADÜFLE OLMADI


Yıldız Holding'in dünyada 10 yönetim bölgesi olduğuna dikkat çeken Murat Ülker, işleri gereği özellikle yönetim ekibi olarak çok sık seyahat ettiklerini belirtti. Ülker şu bilgileri verdi: “Geçen sene 17 ülke gezmişim, 400 küsür saat uçmuşum, dünyayı neredeyse 8 kere dolanmışım demek. Global bir şirket olma yolculuğumuz yeni başlamadı. Gözümüz daima dünyada oldu. Babam, amcam ve Ülker ailesinin attığı tohumlar meyvesini verdi. Tesadüflerle bu günlere gelmedik. Planlar ve stratejilerle işimizi yönetiyoruz."



73 MİLLETTEN 26 BİN ÇALIŞAN


Geçtiğimiz yıl Londra merkezli olarak kurdukları pladis'i kurarak rahmetli babası Sabri Ülker'in 'dünya lideri şirket' hayalini gerçekleştirme yolunda önemli bir adım attıklarını anlatan Ülker, holdingin büyüklüğüne ilişkin şu rakamları verdi: “1993 yılında ilk yabancı ortaklığımızı yaptık. Şimdiyse, Danimarka'dan Japonya'ya, ABD'den İspanya'ya dünyanın dört bir yanından ortaklarımız var. Yeni kurduğumuz pladis ile 73 milletten 26 bin kişilik bir aile olarak 13 ülkede 36 fabrika ile 4 milyar tüketicinin yaşadığı bir coğrafyada faaliyet gösteriyoruz. Yıldız Holding'de ise toplam 50 bin çalışanımız 77 fabrikamız var. Türkiye'de 51 fabrikamız var."



YAP YAP SAT SAT YETİŞMEZ


4 kıtada 4 milyar tüketicinin yaşadığı bir coğrafyaya eriştiklerini belirten Ülker, “Yüzde 25 pazar payınız olsa 1 milyar müşteriniz var demek. Yap yap sat sat yetişmez. Büyük bir potansiyel var. Çalışırsak başarırız" dedi. Pasifik Okyanusu kıyısındaki pazar büyüklüğüne dikkat çeken Ülker, şunları kaydetti: Son 3-4 yıldır hafta sonları fırsat bulursam Pasifik kıyısına gidiyorum. Buralarda milyarlarca insan yaşıyor. Çok büyük ülkeler var. 'Bundan sonra nerelere yatırım yapacaksınız?' derseniz bisküvici olmasaydım 'Pasifik'e' derdim."



TÜRKİYE'DEKİ İSTİKRAR BÜYÜK AVANTAJ SAĞLIYOR


Türkiye'nin son yıllardaki istikrarlı büyümesi nin kendilerine büyük avantajlar sağladığına vurgu yapan Ülker, “Dışarı çıktığınızda bunu anlıyorsunuz. Başka ülkeler yerinde dururken veya küçülürken ülkenizin en zor şartlarda bile büyümesi global arenada bizi güçlü kılıyor. Belirlediğimiz 2021 hedefleri için durmadan çalışıyoruz, çalışacağız. Türkiye'den büyüyerek global bir marka olmak istiyoruz. İnşallah sektörümüzde dünyanın en hızlı büyüyen şirketi olacağız."



  1. Godiva ve UB artık birer türk şirketi
  2. Murat Ülker: "Godiva Belçika'da doğmuş olabilir ama bugün bir Türk markasıdır. Yıldız Holding gibi Godiva ve United Biscuits de yüzde 100 Ülker Ailesi'ne aittir. Ülker Ailesi de Türkiye'de yerleşik olduğuna göre bu şirketler birer Türk şirketidir."

Benim patronum işim


Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, FETÖ ile ilgili sorulara da cevap verdi. “Sizin de içinizde bir FETÖ temizliği var mı?" sorusuna “Bizim işimiz gıda, zaten çok hijyenik" esprisiyle cevap veren Ülker, ardından şunları söyledi: “Biz bize söylenenleri yapıyoruz. İş prensiplerimiz itibariyle çok kıskancız. İstiyoruz ki; bizim iş yerimizde sadece bizim işimiz yapılsın. Sadece işimiz bizim patronumuz olsun. Benim bile patronum işim. İş ne emrederse ben onu yaparım. Ben zaten 100'de 110 performans bekliyorum. Kimsenin de vakti olmaz."



Türkiye bir yana dünya bir yana


Türkiye'de kendileri için stratejik öneme sahip gıda ve gıda dışı iş alanlarında büyümeye devam edeceklerinin altını çizen Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, “Yılsonuna kadar ailemize 4 bin 500 yeni çalışanımız daha katılmış olacak. Yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Bu sene toplam 1.5 milyar TL bir yatırım hedefimiz vardı. Bunun 770 milyonunu Türkiye için kullanıyoruz. Yılsonuna kadar bütün yatırımlarımızı tamamlamış olacağız. Yani ülkemize, Türkiye'mize yaptığımız yıllık yatırım tutarı her sene tüm dünyanın geri kalanına yapılan yatırıma eşdeğerdir" dedi.



Godiva 2017'de Türkiye'de olacak


2017'de Türkiye'de Godiva'yı üretmeye başlayacaklarını anlatan Murat Ülker, hedeflerini şöyle sıraladı: “Türkiye'de üretip dünyaya satacağız. Godiva'yı daha çok tüketiciye tattıracağız. Çikolatadaki uzmanlığımız ve gücümüz sayesinde bunu başaracağız. İngiltere'deki çikolata pazarına Godiva ile giriyoruz. Hem çikolata hem bisküvi pazarlarımızı büyütmek için önümüzde önemli fırsatlar var. Yerel tatları üretmeyi, bunların yanına da global markalarımızı koyarak yerel pazarlara girmeyi planlıyoruz."



Gebze'den AR-GE ihraç edeceğiz


Bütün dünyada bisküvi ve çikolata satışlarını 2021'e kadar iki katına çıkarmayı hedeflediklerini de açıklayan Murat Ülker, “Bu büyümeleri destekleyecek, bizi 2021'e taşıyacak kapasite yatırımlarını süratle bitirmemiz lazım. Bu yatırımların çoğu Türkiye'de olacak. Çikolatada 2 kat, kekte 3 kat, şeker sakızda 4 kat kapasite artırımına gideceğiz" diye konuştu. Gebze'de büyük bir Ar-Ge merkezi kuracaklarını anlatan Ülker, şunları anlattı: "Türkiye, global olarak tüm Ar-Ge'mizin kalbi olacak. Burası dünyanın her yerindeki ekiplere deneyim ve teknik uzmanlık sağlayacak. Buradan çıkan inovatif ürün formülleri dünyanın dört bir yanında üretilecek."



Halka arz 2019'dan sonra


Pladis CEO'su Cem Karakaş ise önümüzdeki üç yıl boyunca yüzde 17 büyüme hedeflediklerini belirterek, "pladis'in 2015 cirosu 5,2 milyar dolar. Bu büyüme hedeflerini başarırsak 2019'un sonunda 8,5 milyar dolarlık bir ciroya ulaşırız. Hedefimiz, pladis'i 2019 itibariyle halka arza hazır hale getirmek" dedi.



#Yıldız Holding
#Murat Ülker
#Ülker
#Godiva

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.