Canan Karatay'ın sert eleştirdiği 'hibrit (melez) tohum' iddiaları düzenlenen zirve ile tepki gösterildi. Genleri ıslah edilmiş dirençli ürünler elde edildiği belirten yöntemin doğal olduğu açıklandı. Gazetecilere verilen sunumlarda 'Koca Yusuf' örneği verilerek tohumların hibrit ile idealize edildiği güçlendirildiği kaydedildi.
Ünlü doktor Canan Karatay'ın son olarak yaptığı 'ekmek yemeyin çünkü hibrit (melez) tohumlu buğdaydan yapılıyor' açıklaması tohum üreticilerini çileden çıkardı. Karatay'ın TRT ekranlarında yayınlanan 'Gündem Ötesi' programında yaptığı açıklamalar bardağı taşıran son damla oldu. Türkiye tohumcular Birliği(TÜRKTOB), İstanbul basınını Bursa'ya davet ederek tohum zirvesi düzenlendi.
Birlik, Tarım Bakanlığı yetkililerinin de katıldığı etkinlikte kendilerini savundu. Zirvede hibrit tohumunun yüzde yüz doğal olduğu dile getirildi. Yapılan açıklamalara göre melez tohumlar dünyada var olan ve dünya kurulduğundan beri üretiliyor. Melez tohum GDO değil. Kendi türündeki diğer tohum ile ıslah edilerek ideal bir tohum üretilmesi ile oluşuyor.
Ayrıca buğdayda melez tohuma ihtiyaç yok. Türkiye'deki buğday tohumlarının hiçbiri hibrit değil. Doç. Dr. Yalçın Kaya “Fatih Sultan Mehmet'te ayni ekmeği yiyor du bizde aynı ekmeği yiyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi.
Canan Karatay'ın iddialarına cevaplar veren TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer şunları söyledi: “"Hocanın söyledikleri maalesef... Çünkü kendi meslek dalları olmadığı için kaynaklardan alıyorlar belki derinlemesine bilgilere ulaşamıyorlar ya da ulaşsalar bile onu kendi ilimleri ve bilgileri çerçevesinde yorumlayamıyorlar. Dolayısıyla maalesef yanlış bilgiler tüm insanlığın ve ülkemizin gelecek nesillerinin beslenmesiyle ilgili belki de çok yanlış adımların atılmasına sebep oluyorlar.Canan hoca herkesin dikkatle takip ettiği bir hoca ama tıp profesörü, neticede tohumu bilen birisi değil.
TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer tohumda İsrail'e bağımlı olduğumuz bilgisinin gerçek olmadığını söyledi. Tohum konusunda şehir efsaneleri olduğunu kaydeden Gençer “Tohumda tam dışa bağımlıyız algısı var. İsrail'in payı yüzde 5-6 civarında. Tüm tohumlar İsrail'den geliyor algısı oluşturuluyor. Yerli tohum üretiminin yasal olmadığı algısı var, tohumda yabancıların hakim olduğu algısı var. Bunlar doğru bilinen yanlışlar” dedi.
Zirvede sunum yapan Prof.Dr. Yalçın Kaya melez tohum işlemini her yerden gen alan heterojen toplumlardaki mantık işlediğini söyledi. Kaya yaptığı sunumda şu “Bizler ideal tohumları melezleyerek hastalıklara karşı dayanıklı güçlü tohumlar elde ediyoruz” bilgilerine yer verdi. Kaya ifadelerini daha da güçlendirmek için Koca Yusuf örneğini verdi. Kaya hibrit yöntemi ile genleri ıslah edilmiş hastalıklara karşı dirençli çalışma yapıldığını kaydetti.Tareks Genel Müdür Yardımcısı Kamil Yılmaz ise felsefeyi “nasıl insan kendinden uzak diğer bir kişiyle evlenirse, hastalık genleri o kadar uzaklaşıyor” diyerek anlattı.