TL ile geri ödeme çarkları döndürecek

Yeni Şafak
Haber Merkezi
04:0027/05/2018, Pazar
G: 27/05/2018, Pazar
Yeni Şafak
Dolar için 4,2000, avro için 4,9000 ve İngiliz sterlini için 5,6000 kuru kullanılarak Türk lirası olarak yapılabilmesine olanak tanıması iş dünyasına moral oldu.
Dolar için 4,2000, avro için 4,9000 ve İngiliz sterlini için 5,6000 kuru kullanılarak Türk lirası olarak yapılabilmesine olanak tanıması iş dünyasına moral oldu.

Merkez'in vadesi dolacak kredilerde TL cinsinden geri ödeme imkanı sunması iş dünyasına moral oldu. MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, kararın ihracatçının elini rahatlatacağını söyledi. DEİK Başkanı Nail Olpak da uygulamanın endişeleri gidermesi açısından sevindirici olduğunu vurguladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 25 Mayıs'tan önce kullanılan ve 31 Temmuz'a (dahil) kadar vadesi dolacak ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde dolar için 4,2000, avro için 4,9000 ve İngiliz sterlini için 5,6000 kuru kullanılarak Türk lirası olarak yapılabilmesine olanak tanıması iş dünyasına moral oldu. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, kararın son dönemde piyasalarda artış kaydeden döviz ihtiyacını dengeleyeceğini söyledi.


DALGALANMA AZALIR

Merkez Bankası'nın gerek Türk Eximbank gerekse ticari bankalar vasıtasıyla mal ve hizmet üreten ihracatçılara sağladığı kredi hacminin önemli boyutlara ulaştığının altını çizen Kaan, "Toplamda 20 milyar dolarlık hacmi olan ve ihracatçımıza dağıtılan bu kredilerin geri dönüşlerinin sabit kur üzerinden sağlanabilecek olması, ihracatçımızın elini rahatlatacak, kur farkının caydırıcılığını azaltacak ve ülkemizin toplam ihracat hacmini arttıracaktır. İhracat kanalıyla artış kaydeden döviz girişi de kurdaki dalgalanmaların azalmasında önemli bir rol oynayacak” ifadelerini kullandı.


ENDİŞELER GİDERİLDİ

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, TCMB’nin reeskont kredilerine dair vermiş olduğu kararın, ihracatçının özellikle son dönemdeki oynak finansal konjonktürde ortaya çıkan endişelerinin giderilmesi açısından önem taşıdığını vurguladı. Olpak, “İhracatçımıza zorlu dönemlerde verilen bu tür destekler oldukça değerliyken, bu hamlenin piyasalarda son dönemde gözlemlediğimiz hareketliliği yatıştırmaya da katkı vermesini umuyoruz.” ifadelerini kullandı.

TL’NİN İTİBARI ARTACAK

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi bu adımın, önlerini görmelerini sağlayacağını söyledi. Büyükekşi, kararın TL’nin itibarına makro anlamda bir katkı sunacağına inandıklarını da aktardı. Konu ile ilgili açıklama yapan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz ise söz konusu adımların ihracatçının elini rahatlattığını söyledi.

  • Zeybekçi: Yanınızdayız
  • Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, toplam 3,4 milyar dolarlık ödemenin sabit kurdan yapabileceğini belirtti. Zeybekci, TCMB reeskont kredileri hariç, yabancı para cinsinden tüm kredileri döviz olarak da ihracatçılara kullandırmaya başlayacaklarını söyledi. İşletme sermayesi kredilerinde vadenin 5 yıla kadar çıkarıldığını, avro cinsinden toplam 5 yıl vadeli bir kredi penceresinin açılmış olduğunu anlatan Zeybekci, “İş dünyasının yanındayız. Euribor yüzde 3,25 üzerinden ihracatçı şirketlerin hizmetine sunulmuş oldu. 28 Mayıs itibariyle kullanılmaya başlanacak. İlk etapta 500 milyon dolar karşılığı avro cinsinden olacak ve dilimler halinde devreye girecek. Haziranda ikinci ve üçüncü etap kredilerin kullandırılmasına başlanacak” dedi. Zeybekçi, seçim tarihi yaklaştıkça spekülatörlerin, yarasaların ortadan kalktığını hep beraber göreceğimizi de dile getirdi.
#Dolar
#Merkez Bankası