Ayçiçeği yağında arz güvenliği ve fiyat istikrarı için gümrük vergileri yeniden düzenlendi.
Ticaret Bakanlığı, ayçiçeği yağı üreticilerinin tohum ihtiyacını karşılamak ve arz güvenliği ile fiyat istikrarını sağlamak amacıyla gümrük vergilerini yeniden düzenledi. Buna göre, 2025 yılı hasat dönemi öncesinde kullanılmak ve yerli ayçiçeği tohumu alımı yapan firmalara tahsis edilmek üzere tanımlanan tarife kontenjanı kapsamında yapılacak ithalat için gümrük vergisi sıfırlandı.
Cumhurbaşkanlığı'nın
"Yağlık Ayçiçeği Tohumu ve Ham Ayçiçeği Yağı İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kararı"
Resmi Gazete'de yayımlandı.
1 milyon ton yağlık ayçiçeği tohumu ithalatında %8 veya bunun karşılığı 400 bin ton ham ayçiçeği yağı ithalatında %20 gümrük vergili tarife kontenjanı açılmıştı
. Bugünkü kararla yağlık ayçiçeği tohumu ithalatında %8 olan gümrük vergisi sıfırlandı.
Söz konusu uygulama 1 Ocak 2025-30 Nisan 2025 tarihleri arasında uygulanacak. Ham ayçiçeği yağı ithalatında %20 olan gümrük verginde ise bir değişikliğe gidilmedi.
- Bir başka kararla ayçiçeği tohumunun gümrük vergisi oranlarında da değişikliğe gidildi. Buna göre, Avrupa Birliği (AB), Birleşik Krallık, Gürcistan, Güney Kore, Malezya, Venezuela, BAE, İslam Konferansı Teşkiladı üyesi ülkeler Tercihli Ticaret Sistemi Çerçeve Anlasması ve Tercihli Tarife Düzenlemesi Protokolü kapsamındaki ülkeler, D-8 ülkeleri ve diger ülkelerden yapılan ithalatta uygulanan gümrük vergisi oranı %27'den %12'ye düsürüldü; Singapur'dan yapılan ithalata uygulanan %3,3 oranindaki gümrük vergisi oranı ise sıfırlandı.
'Yerli üretici zarar görmeyecek'
'Yerli üretici zarar görmeyecek'
Bu kapsamdaki ithalata, yerli üreticinin zarar görmemesi amacıyla, çiftçinin elinde ürünün kalmadığı ve yerli ayçiçeği tohumunun iç piyasada tükendiği 1 Ocak-30 Nisan 2025 tarihlerinde çiftçiden alım yapılmış olması halinde müsaade edileceği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bu tarihten sonra hasat döneminin yaklaştığı dönemde ise düşük vergili ithalat imkanı sonlandırılacaktır. Böylelikle, ülkemiz ihtiyaçlarını karşılamak üzere sınırlı miktar için açılan söz konusu tarife kontenjanıyla çiftçilerimizin bu yılki ürününün piyasada en iyi şekilde yer bulması, bu yolla 2025-2026 sezonu için ekim motivasyonunun artırılması ve iç piyasa ihtiyacının ayçiçeği yağında oluşabilecek spekülatif fiyat hareketlerine karşı tüketiciyi koruyacak şekilde karşılanması hedeflenmektedir.
Bakanlığımız, başta Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte hareket ederek piyasada oluşan arz, talep ve fiyat düzeyini yakından takip edip, gerekli düzenlemeleri zamanında hayata geçirmeye devam edecektir"
#Ticaret Bakanlığı
#Ayçiçek yağı
#vergi