ABD ve İngiltere’nin kabin içinde elektronik cihaz yasağı uygulaması dün başladı. Yolcularının mağdur olmaması için önlem alan THY, uçağa binmeden önce dizüstü bilgisayar ve tabletleri özel bavulda kargoya yerleştiriyor.
Cep telefonları dışındaki elektronik malzemelerin uçak kabininde taşınmasını yasaklama yönündeki karar, dün sabah saatlerinden itibaren Türk Hava Yolları'nın (THY) ABD ve İngiltere'ye tarifeli seferlerinde uygulanmaya başlandı. THY uçaklarıyla İngiltere'nin başkenti Londra ile ABD'nin New York kentine gitmek üzere Atatürk Havalimanına gelen yolcular, rutin bilet işlemlerini gerçekleştirdi. Yasağa ilişkin ilk uyarı, check-in kontuarında yapıldı. Farklı bir noktadan gelen yolculara ise transit salonunda bilgi verildi.
- ABD ve İngiltere'nin getirdiği yasaklarlar sonrası pazarı kaybetmek istemeyen THY, “Bedava internet ve yolcuya tablet” gibi uygulamalar üzerine çalışmalar yürütüyor.
Elektronik cihaz yasağı havalimanlarında geçerli değil. Tablet ve bilgisayarlar uçağa binişten hemen önce toplanıyor. Elektronik cihazlar, zarar görmeyecekleri ambalaj malzemesi ile sarılıyor. Etiket üzerine yolcuların bilgileri yazılıyor. Daha sonra cihazlar THY'nin özel bavulunu yerleştiriliyor. Bu bavul, yer hizmetleri görevlisi tarafından uçak altındaki kargo bölümüne konuluyor. Uçağın indiği noktada bavul kargodan alınıyor. Bagaj teslim bölgesinde etiket eşleştirilmesi yapıldıktan sonra eşyalar yolculara veriliyor.
- Yolcular, yanlarındaki diz üstü bilgisayar, tablet, e-kitap okuyucular ve oyun konsollarını özel güvenlik şirketi görevlilerine teslim ediyor. İşlemlerin ardından üzerine etiket yapıştırılan ve özel kutulara konulan eşya, uçak altına götürülüyor.
New York'a gitmek üzere havalimanına gelen Hakan Korkmaz, hiçbir elektronik eşyayı yanına almadığını belirterek, "Dokuz saat kitap okuyacağım. Herhalde arka tarafında başka sebepler vardır ama büyük ihtimal ekonomik gözüküyor” ifadelerini kullandı.
Yolculardan Aytül Korkmaz ise Amerika'ya, Ortadoğu kaynaklı pek çok yolcunun İstanbul üzerinden uçtuğunu dile getirdi. Aşkın Aldanmaz ise ABD ve İngiltere'nin bazı uygulamalarla başka ülkeleri ötekileştirme yoluna gittiğini savunarak, “İnsanları 'zanlı' addetmek için çalışılıyor” dedi.
- Niyetleri Türkiye'ye çelme takmak
- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, elektronik cihazlara yasak kararına tepki gösterdi, asıl niyetin Türkiye'ye çelme takmak olduğunu söyledi. Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Arslan, küresel dünyada ve ticarette rekabetin önemli olduğunu vurguladı. Rekabeti yaparken nasıl daha iyi olabileceğinin hedeflenmesi, bu amaçla yol alınması gerektiğini vurgulayan Arslan, “Yoksa 'Ben onun ayağına çelme takayım, arkasından bir tekme vurayım onu oradan düşüreyim. Görece olarak ben başarılı gözükeyim.' Bizim uygulamamız değil fakat dünya bunu uyguluyor" ifadelerini kullandı.