Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, önceki gece Türkiye ve İspanya’nın kredi notuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Ayrı ayrı yapılan açıklamalarda Fitch, Türkiye’nin uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunu bir basamak aşağı düşürerek “BB+”dan “BB” seviyesine indirdi. Derecelendirme kuruluşu, Türkiye’nin not görünümünün ise “negatif” olduğu açıkladı. Derecelendirme kuruluşunun açıklamasında; enflasyondaki sıçrama ve cari açıktaki artış nedeniyle makro ekonomik istikrar üzerindeki aşağı yönlü risklerin kuvvetlendiği savunuldu ve seçimler sonrasındaki ilk politika aksiyonlarının belirsizliği arttığı iddia edildi.
Yüksek yakıt fiyatları ve hane halkı harcamaları nedeniyle cari açığın gayri safi yurt içi hasılaya oranının bu sene yüzde 6,1’e yükselmesinin beklendiğine yer verilen açıklamada, liradaki düşüş ve turizmdeki toparlanmayla bu oranın gelecek sene %4,1 oranına düşmesinin öngörüldüğü bilgisi paylaşıldı. Cari açığın bütçeye oranının altını çizen Fitch’in; Türkiye’nin mali disiplin sayesinde %2’nin altında seyreden bütçe açığının GSYH’ya oranındaki başarısını görmezden gelmesi dikkat çekti.
Açıklamada, Türkiye’nin büyük dış finansman ihtiyacının ülkeyi şoklara karşı hassas bıraktığına dikkat çekildi. Sağlıklı dış talep, turizmde devam eden toparlanma, altyapı harcamaları ve istihdamdaki artış sayesinde Türkiye ekonomisinin bu sene yüzde 4,5 oranında büyüme göstermesinin beklendiği belirtilen açıklamada, ekonominin gelecek yıl ise yüzde 3,6 oranında büyümesinin öngörüldüğü ifade edildi. Açıklamada, Türkiye ekonomisinin büyük ve çeşitli olduğunun altı çizilirken, özel sektörün canlı olduğu vurgulandı.
Derecelendirme kuruluşu Fitch, önceki akşam İspanya’ya ilişkin değerlendirmesini de açıkladı. İspanya’nın kredi notunu “A-” seviyesinde teyit eden Fitch, ülke görünümünü ise “durağan” olduğunu bildirdi. Açıklamada, İspanya’nın yüksek kamu borcu, yapısal ve mali zayıflıklar, Katalonya hakkındaki siyasi risk ve belirsizlikler ile ülkedeki yüksek işsizlik oranı, kredi notu açısından olumsuz faktörler olarak değerlendirildi.
İspanya ekonomisinin sahip olduğu olumsuz tabloya rağmen notunu değiştirmeyerek sabit tutan Fitch’in görmek istemediği detaylar var. İspanya’nın en büyük riski ülkenin yüksek borç yapısı. İspanya’da bütçe açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH)’ya oranı yüzde 4’e dayanmış durumda. Devlet borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya oranı yüzde 98,7, kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya oranı ise yüzde 96,7’lerde seyrediyor. İspanya, geçtiğimiz günlerde bu konuda Avrupa Birliği’nden uyarı aldı.