Taşeron işçilere kadro verilmesi ile ilgili hükümetten açıklama var! Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, taşeron işçilerin kadro sorunu için Aralık ayının sonunu tarih verdi. Taşeron işçide son durum ne? Taşeron işçi meselesi ne zaman Meclis'e gidiyor? Taşeron işçiler ne zaman memur olacak? Taşeron işçilerin yeni hakları ne olacak? İşte taşeron işçilerle ilgili son gelişmeler ve konu ile ilgili yapılan tüm açıklamalar.
Beştepe'deki toplu açılış töreni sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Taşeron işçi meselesini bu hafta hallediyoruz. Meclis'e geliyor" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım'da yaptığı açıklamada "Taşeron olarak çalışanların sorununu Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla hallediyoruz. Bir hafta içerisinde inşallah Meclise göndereceğiz" ifadelerini kullanmıştı.
TAŞERON İŞÇİ FORMÜLÜ
Maliye ve Çalışma bakanlıklarının en son üzerinde büyük ölçüde mutabık kaldığı ifade edilen yeni formül, taşeron işçilerin yaklaşık yarı yarıya ayrılarak iki farklı yöntem izlenmesine dayanıyor. Buna göre, içinde bakanlıklar ve genel müdürlüklerin bulunduğu genel bütçeye dahil idarelerde çalışan taşeron işçilerin tamamı Devlet Memurları Kanunu’nun 4’üncü maddesi kapsamına alınacak. Ancak, sayıları 420 bin civarında olduğu belirtilen bu işçilerin hiçbirine 4/a yani ‘devlet memuru’ kadrosu verilmeyecek. Bunun yerine bu işçiler ya 4/b yani sözleşmeli personel ya da 4/c yani geçici personel statüsüne alınacak. Böylece genel bütçeli idarelerde taşeron işçi çalıştırılmasına tamamen son verilecek. Bu formüle göre, bakanlıklar dışında kalan KİT’ler ile belediyelerde çalışan taşeron işçiler ise şimdilik Devlet Memurları Kanunu’nun dışında tutulacak.
TAŞERON İŞÇİ KAMUDA OLACAK
EMEKLİLİK YAŞI GEÇEN TAŞERON İŞÇİLER
Sosyal güvenlik sistemine göre emeklilik yaşı geçenler yasal düzenlemeden yararlanamayacak. Mevcutta taşeronlar emeklilik konusunda 4A'lılarla aynı haklara sahip. Örneğin geçiş sonrası emekliliğe üç yılı kalmışsa 4A koşulu geçerli.
TAŞERON İŞÇİLER DAVALARDAN VAZGEÇECEK
- Kamu personeli olarak istihdam edilecek işçiler geçmişte açtıkları davalardan vazgeçecek. Kamuya özel bir maliyet getirmeyecek.
TAŞERON İŞÇİ SORUNU ARALIK VE OCAK'TA ÇÖZÜLECEK
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “İnşallah bu aralık ayı sonu, ocak ayı içerisinde taşeron meselesini yasa çıkarmak suretiyle onların hukukunu koruyan bir biçimde çözeceğiz. Şu anda çerçeve konusunda Sn. Başbakanımız başkanlığında yapılan toplantılar oldu. İlgili Bakanların çalışmaları oldu. Bazı eksiklikler konusunda Başbakanımızın uyarıları oldu. Lokal olarak bazı konularda bazı çalışmalar yapılıyor. O nedenle o çalışmalar bittikten sonra Bakanlar Kuruluna gelecek, görüşülecek. Sonra Meclise sevk edilecek. Zaten bütçe var Aralık ayında. Büyük ihtimal bütçeden sonra bu konu Meclisin gündemine gelecek. Şimdiden hayırlı olsun” diye konuştu.
MEMUR-SEN’DEN ‘TAŞERONA KADRO’ HASSASİYETİ
- Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 22 Kasım tarihinde yapmış olduğu açıklamada, “Taşerona kadro’ başlıklı bir çalışmadan bahsediliyor. Ben bunun ‘taşerona kadro’ şeklinde kodlanmasını doğru bulmuyorum. ‘Kamuda güvence bekleyen çalışana kadro’ başlığıyla sunulmasının doğru olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Yalçın, kentteki bir otelde düzenlenen Memur-Sen İl Temsilciliği Genişletilmiş İl Divan Kurulu Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Memur-Sen’in sadece kendi sorunlarına değil, bütün insanlığın sorunlarına karşı duyarlı olduğunu söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının “taşerona kadro” başlıklı çalışma yürüttüğünü belirten Yalçın, şöyle devam etti:
Yalçın, çalışmayı yakından takip ettiklerini anlatarak, “Bakanlığa mektup sunduğumuzda da teklif sunduğumuzda da bir şeyi net ifade ettik. ‘Taşerona kadro’ başlığıyla yapılan çalışmanın içine bu anlamda beklentisi olan diğer kesimlerin de dahil edilmesi ve bunun hayata geçirilerek, atılan imzaya sadık kalınarak beklentilerin yerine getirilmesi hükümet açısından bir vecibedir, bir borçtur.” diye konuştu.
Çalışanlar olarak işçi ve memur statüsünü önemsediklerine işaret eden Yalçın, şunları söyledi:
ÇALIŞMA BAKANI'NDAN TAŞERON İŞÇİ AÇIKLAMASI
19 Kasım Pazar günü “Taşeron işçilere kadro verilmesine yönelik çalışmaların” sorulduğu Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeronun AK Parti döneminde ortaya çıkmış bir çalışma şekli olmadığını, geçmişten beri Türkiye’de uygulandığını hatırlattı.
Sarıeroğlu, bu çalışma şeklinin AK Parti iktidara geldikten sonra disipline edildiğini, kurallarının netleştirildiğini, taşeronlara sendika üyeliğinin getirildiğini belirterek, 7 Haziran’dan sonraki süreçte, özellikle 1 Kasım seçimlerinde “taşeronların kamuda istihdam edilmesine” ilişkin söylemlerin olduğunu bildirdi.
Bununla ilgili göreve geldikleri ilk andan itibaren çalışmalara başladıklarına değinen Sarıeroğlu, “Belli bir çalışma vardı, Sayın Maliye Bakanımız tarafından büyük bir hassasiyetle, titizlikle yapılmış olan. Çalışma Bakanlığı olarak biz de sürece müdahil olduk. İki bakanlık gece gündüz… Çünkü alan çok geniş bir alan, farklı yansımaları, farklı şekilde etkileri olacak bir alan. Biz talepleri, beklentileri en maksimum seviyede nasıl karşılayabilirizle ilgili çalışmaların içerisinde olmaya gayret gösterdik.” dedi.
Kimler ‘gerçek taşeron işçisi’?
Bir işyerinde yardımcı işler taşerona (alt işverene) verilebilir. Yardımcı işlerde iş alan taşeron gerçekten yalnızca yardımcı işlerde işçi çalıştırıyorsa ve işin yönetimi gerçekten taşerondaysa, işçiler “taşeron işçileri”dir. Bunlara “gerçek taşeron işçileri” diyebiliriz.
Bu işçilerin öncelikli hakkı, alacaklarının taşeron tarafından ödenmemesi durumunda asıl işverenin sorumluluğudur.
Gerçekten taşeron işçisi olanların öncelikli sorunu, taşeronların değişmesi durumunda bu haklarının nasıl uygulanacağıdır.
Kamu kesiminde asıl işverenle taşeron arasındaki alt işverenlik sözleşmesi genellikle bir yıllıktır. Alt işverenlik sözleşmesi her yıl yenilenir veya bir başka taşeronla yeni sözleşme yapılabilir. Eğer bu süreçte işçinin iş sözleşmesi (hizmet akdi) feshedilmiyor ve işçi aynı işi yapmayı sürdürüyorsa, işçinin kıdem tazminatı ve ücretli izin hakları devam eder.
Asıl işverenin işyerindeki işi sona eren taşeron eğer işçilerinin iş sözleşmelerini feshetmez, onlara kıdem tazminatlarını ve diğer haklarını vermezse, bu işçiler (tüm haklarıyla) yeni taşerona devredilmiş sayılmaktadır. Bu şekilde taşeron değiştiğinde işçinin kıdemi ve diğer haklan yanmamakta veya sıfırlanmamaktadır.