Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlayan taşeron işçilerle ilgili çalışmalarda sona gelindi. 900 bin taşeron işçisinde kimler kadroya alınacak? Taşeron işçide neler yapılacak? Taşeron işçilerin maaşları ne kadar olacak? İşte 10 soruda taşeron işçiye kadro konusu.
Bir süredir, taşeron işçilerinin kadroya alınmasıyla ilgili haberler basında oldukça ilgi çekiyor. Yaklaşık 900 bin taşeron işçisine yeni yıl müjdesi olan bu konuda kimler kadroya alınacak, neler yapılacak, özlük ve maaş konusunda neler olacak gibi merak edilen soruları Star Gazetesi'nden Resul Kurt yazdı.
İşte 10 soruda taşeron işçisine kadro konusu:
1-Hangi taşeron işçileri kadroya alınacak?
Birinci grup merkezi yönetim kapsamında genel bütçe ile düzenlenen kamu kuruluşlarında, Denetleyici kurumlarda çalışanlar.
İkinci grupta belediyelerde ve il özel idarelerinde bulunan iktisadi teşekküllerde çalışanlar
Üçüncü grupta ise geçici ve mevsimlik işçiler var.
Burada yaptıkları işin ve görevin niteliği bakımından zabıta, hemşire gibi özellikli işlerde çalışanların memur olarak kadroya alınmaları yönünde bir talepleri olduğunu yazmalıyız. Özellikle hizmet alımı usulüyle belediyelerde taşeron zabıta destek personeli hizmetinde çalışan taşeron işçilerinden bazılarını muvazaa davasını kazandıkları biliniyor. Bu nedenle bunlar için de resmi üniforma ile görevlerini yapabilmeleri (4/b kadrosu ile) için statülerinin belirlenmesi sağlanmalıdır.
2- İş sözleşmesi askıda olan taşeron işçilerin durumu ne olacak?
Bazı nedenlerden dolayı iş sözleşmesi askıda olan taşeron işçilerinin hak kaybına uğramamaları sağlanacak. Bunlar da işbaşı yaptıklarında kadroya alınacaklar. Örneğin doğum, hastalık, ücretsiz izin veya askerlik gibi nedenlerle iş sözleşmesi askıda olanlar işbaşı yaptıklarında kadrolu olarak işe alınabilecek.
3-Bu sürecin aşamaları nedir?
İlk aşamada Merkezi yönetim kapsamındaki genel bütçe ile düzenlenen 450 bin taşerondaki işçiler şart olmadan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4D şeklindeki kadrolu işçi statüsüne geçirilecektir. İkinci aşamada belediye ve il özel idaresinde çalışan 400 bin taşeron işçiler, çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edileceklerdir. Üçüncü aşamada 23 bin geçici mevsimlik işçiler kadroya geçirilmesi planlanmaktadır. Geçici mevsimlik işçiler en fazla 5 ay 29 gün çalışıyorlardı, 4 ay daha çalışma süresi eklenecek ve 9 ay 29 güne kadar çıkarılacaktır. Dördüncü aşamada 4C kapsamında çalışan toplam 24 bin kişinin 4B’de istihdam edebilmeleri sağlanacaktır.
4- Taşeron işçi kadroda hangi şartlar var?
Taşeron işçiye kadroda bir ayrımcılık, yaş ve eğitim kriteri yoktur. Asıl iş ve yardımcı iş ayrımı da olmayacak. Ancak bu işçiler için mevzuat gereği usulen bir sınav yapılacak.
5-Neden güvenlik soruşturması yapılacak?
Taşeron işçilerinin kadroya geçişlerinde bu kişiler hakkında güvenlik soruşturması yapılacak. Kadroya alınacak personele yapılacak güvenlik soruşturmasında başta FETÖ olmak üzere DHKPC, PKK gibi terör örgütleriyle irtibatlı ve iltisaklı olan kişiler kadroya alınmayacak. 15 Temmuz FETÖ darbe ve işgal girişimi sonrasında KHK’yla yapılan düzenlemelerde bu zorunluluk getirildi, kamuda çalışmak için süreç içerisine giren herkes güvenlik soruşturmasından geçiyor, bu rutin bir prosedür olmaktadır.
6- Emekli işçiler kadroya alınacak mı?
Halen kamuda taşeron şirketlerde çalışan emeklilerin yeni dönemde emekli maaşlarını almaya devam ederek kadroya geçmeleri mümkün olmayacak. Zira, emekli maaşı alırken kamuda çalışılmayacağına dair yasal düzenleme var. Emekli maaşı alanlar kadroya geçirilmeyecek, emekliliklerine bir yıl kalan kişiler kadroya geçirilecek.
7- Taşeron işçisinin maaşı ve görevi değişecek mi?
Kadroya alınacak taşeron işçilerinin görevi ve maaşları değişmeyecek. Aynı bulundukları işlerde ve kurumlarda görev yapmaya devam edecekler. Geçişi sağlanan işçilerin bulundukları yerde çalışacaklar. Tayin hakları olmayacak ve devamlılık esasına göre çalışacaklar.
8- Taşeron işçisine ek ödeme var mı?
Kamuya bağlı taşeron çalışanlardan 450 bin kişi kadroya geçirilecek olup maaşları aynı kalmakla birlikte 52 günlük ilave bir tediye verilecektir. Kadroya geçecek olan taşeron işçiler yıllık olarak ödenecek 52 günlük ilave tediye ile ek bir gelir elde edecek.
9- İşçilerin mevcut hakları ne olacak?
Çalışanların kazanmış oldukları kıdem, yıllık izin gibi hakları kamuya geçtikten sonra da devam edecek.
10-Kadroya geçişler ne zaman başlıyor?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Jülide Sarıeroğlu tarafından yapılan açıklamaya göre bütçe görüşmelerinin ardından kısa bir sürede buna ilişkin yasanın çıkarılıp, sonrasında ilgili başvuru süreci ve değerlendirmeler yapılacak.