Taksiciler Odası'ndan UBER'e tehdit

Yeni Şafak
Ayşe Begüm Çelikkol
13:3812/03/2018, Pazartesi
G: 12/03/2018, Pazartesi
Yeni Şafak
Mahkeme, bilirkişi raporunun beklenmesine karar vererek duruşmayı 4 Haziran 2018 tarihine erteledi.
Mahkeme, bilirkişi raporunun beklenmesine karar vererek duruşmayı 4 Haziran 2018 tarihine erteledi.

Taksici esnafı ile UBER arasındaki savaş devam ederken bugün Birleşik Taksi Şoförleri Derneği’nin UBER’e karşı açtığı davanın ikinci celsesi görüldü. Dernek Başkanı Hüseyin Duman, “UBER’in rekabet ya da hakkaniyetle ilgisi yok” derken; İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu UBER'e tehdit dolu sözlerle çıkış yaptı: Adalet farklı bir karar verirse taksi esnafının sabrı taşar.

Tüm dünya üzerinde internet üzerinden hizmet veren UBER, son günlerde saldırılarla gündeme geldi. Önce bir UBER aracı İstanbul Küçükçekmece'de kimliği belirsiz kişilerce silahlı saldırıya uğradı. Sonrasında da İstanbul Harbiye'de içinde müşterisi olan UBER aracının önünü kesen taksici, bıçakla araca saldırdı. Bu görüntüler de medyaya yansıdı. Bugün de hem UBER için hem de taksiciler için önemli bir dava gerçekleşti. Dava öncesinde Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde taksiciler eylem yaptı. Eylem sırasında ise bazı basın mensupları saldırıya uğradı. Bir grup taksici, basın mensuplarını UBER yanlısı haber yaptıkları gerekçesiyle tartaklamaya kalkınca, emniyet güçleri iki grubu ayırdı ve sakinliği sağladı.

BİLİRKİŞİ RAPORU İÇİN DURUŞMA ERTELENDİ

Birleşik Taksi Şoförleri Derneği’nin internet üzerinden hizmet veren Uber’e erişimin engellenmesine ilişkin açtığı davanın ikinci celsesi bugün gerçekleşti. İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen duruşmada taksici odaları yöneticileri ve avukatları hazır bulundu.

Duruşmada söz alan Birleşik Taksi Şoförleri Derneği avukatları "Karayolları Taşıma Yönetmeliğinin" değiştiğini belirterek, Uber’le ilgili tedbir alınmasını istedi. Avukatlar, Uber’e erişimin engellenmesi gerektiğini savundu. Mahkeme, bilirkişi raporunun beklenmesine karar vererek duruşmayı 4 Haziran 2018 tarihine erteledi.

UBER'E TEHDİT: SABIR TAŞIYOR, TAKSİCİ EKMEĞİ İÇİN HER ŞEYİ YAPAR

Mahkemenin duruşmayı ertelemesinin ardından adliye önünde bir açıklama daha yapan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, “İstanbul Taksicileri olarak emeğimizi ve ekmeğimizi kesinlikle kimseye yedirtmeyiz. Hakim 15 gün içerisinde bilirkişi raporunu istedi. 15 gün içerisinde bilirkişi raporu gelir gelmez hakim tedbir kararını verip açıklayacak. Gelişmeler lehimize. Korsan değiliz hırsız değiliz. Ekmeğimizin peşindeyiz.
Avrupa ülkelerinde taksicilerin eylem yaptığı sağı solu yakıp yıktığı gibi eylem yapmak istemiyoruz.
Eğer meclisimiz bu konuda çalışmazsa, adalet farklı bir karar verirse taksi esnafının sabrı taşar. Taksi esnafı ekmeği için her şeyi yapar”
dedi.

MEDYAYA DA TEHDİT: BASIN UBER'DEN PARA ALIP YANLI HABER YAPIYOR, EYLEM YAPACAĞIZ


"İki tarafın da kendine göre açıklamaları var. Fakat taksiciler ciddi bir kalabalıkla geldiler, durumu sizden dinlemek istiyoruz" şeklinde mikrofon uzattığımız Aksu, "Hırsızdan taraf olmaz. Onlar hırsız grubu. Haklarımız gasp edilirse eylem yaparız. " dedi.

Aksu, son dönemde UBER araçlarına yapılan saldırılarla ilgili basın mensuplarını suçladı. "Basında UBER'den aldığı paralarla nemalanıp yanlı haber yapan medyadan şikayetçiyiz. Onlara karşı gerekirse bir eylem yapacağız" diyen Aksu, "Mahkeme yaklaştı diye taksiciler kötü gösteriliyor. Bu UBER'in basına para aktarmasıyla oluyor. Basın da yanlı haber yapıyor. Bu medya gruplarını kınıyorum" şeklinde konuştu.

EMEĞİMİZİ KİMSEYE YEDİRMEYECEĞİZ

Aksu, “Haklarımız gasp edilirse, emeğimiz yok edilirse eylem de yaparız” diyerek, “Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve bakanlarımızla görüştük. Bize destek veriyorlar. D2 belgesinin suiistimaliyle ilgili korsan taşımacılık yapıyorlar. BTK inşallah erişimlerini kesecek. Türk adaleti gereken kararı verecek. İstanbul taksicileri olarak emeğimizi kimseye yedirtmeyeceğiz. 6 bin 289 UBER aracına ceza kesildi bugüne kadar. Bundan sonra İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı’nın ortak çalışmasında hem ceza yazılacak hem caydırıcılık olacak” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE DE AKILLI TELEFONDAN TAKSİ UYGULAMASI ÇALIŞMASI BAŞLADI

Son dönemde medyaya yansıyan UBER sürücülerine taksici esnafının saldırı görüntülerine ilişkin olarak Aksu, konunun manipüle edildiğini ifade ederek, “İstanbul’da 1965 yılından beri taksiciler gece gündüz çalışıyor. Neden mahkeme var diye son günlerde UBER saldırıları gündeme geliyor? UBER saldırıya uğradığına dair bir şikayette de bulunmadı. Madem bir saldırı var, şikayet edilmesi gerekir. Şikayet edilmediği için burada bir tiyatro var. Olayların içeriğinde taksici yok. Kendileri kayıt yapmışlar ve medya kurumlarına göndermişler. Biz teknolojiye karşı değiliz. Yolcu ve taksicinin buluşması için teknoloji şart. Biz de Türkiye Şoförler Ve Otomobilciler Federasyonu ile birlikte bazı uygulama çalışmalarımız var. Rekabete açık olacağız. İsteyen istediği aplikasyonla çalışacak böyle bir sistem gelecek” şeklinde görüş verdi.

100 BİN LİRALIK ARAÇLA VERGİSİZ TAŞIMA

Birleşik Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Hüseyin Duman da mahkemeden olumlu sonuçlar alacaklarını dile getirerek, “Adalete güveniyoruz, taksici esnafının lehine dava sonuçlanacak. UBER güvenlik zafiyeti oluşturuyor. Taksiciler isyanda, taksiciler evine ekmek parası götüremiyor. Çok büyük bir gelir kaybı söz konusu. İstanbul’da 17 bin 395 tane taksi var. Taksiciler plakaları için çok büyük bedeller ödüyor. Oysa UBER gibi firmalara kayıt olanlar 100 bin liralık araç alıyor ve telefon üzerinden İstanbul’da taksiciliğe soyundu. Dolayısıyla bunun rekabet ya da hakkaniyetle ilgisi yok” dedi.

"HER MESLEKTE OLUMSUZ DAVRANIŞLAR OLABİLİR"

Her meslekte olduğu gibi taksicilerin içinde de olumsuz davranışlar sergileyenlerin olabildiğine değinen Duman, “Bu kişilerin hatalarını tüm taksici camiasına mal etmek doğru değil. 300 bin kişi İstanbul’da taksicilikten ekmeğini kazanıyor. Türkiye genelinde de bir milyon insan taksicilik yapıyor. UBER vergi ödemiyor” diye konuştu.

HER YOLCUYA 334 LİRA CEZA

UBER’in bu işi yapabilmek için D2 yetki belgesi aldığının altını çizen Duman, “Bu belge ülkemize dışarıdan gelen turistlerin taşınması için verilir. Bu belgenin amacı bellidir. Bu firma, çalışanlarına ‘Trafik cezalarınızı biz öderiz’ diyerek toplumu da suça teşvik ediyor. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu bu araçlara binen her yolcuya ayrı ayrı 334 lira ceza kesilmesine hükmediyor. Ayrıca kanunlarda kimlerin şehir içi taksi taşımacılığı yapacakları da ortada. Davamızda haklıyız, inşallah da olumlu sonuçlar elde edeceğiz” şeklinde konuştu.

UBER YANIT VERMEDİ

Konuyla ilgili duruşma öncesi aradığımız UBER yetkilileri, herhangi bir açıklama yapmazken, önümüzdeki günlerde görüş vereceklerini dile getirdiler.

#UBER
#Taksi
#Eyüp Aksu
#Hüseyin Duman
#Birleşik Taksi Şoförleri Derneği
#İstanbul Taksiciler Esnaf Odası
#Dava
#Mahkeme
#10. Asliye Ticaret Mahkemesi