Tarım ürünlerinde stok ve spekülasyon, ‘değer zinciri projesi’ ile bitiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, maliyet ve fiyat analizi yaparak tarım ürünlerinde rekabet edilebilir maliyette dengeli fiyat oluşumu sağlayacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım ürünlerinde stok ve spekülasyonu ‘değer zinciri projesi’ ile sonlandıracak. 2019 ila 2021 yıllarında hayata geçirilmesi öngörülen projeyle, gerçekleşen maliyet ve fiyat oluşumunun analizi yapılarak tarım ürünlerinde rekabet edilebilir düzeyde maliyet ve dengeli fiyat oluşumu sağlanacak. Bu kapsamda bakanlık, tohumdan sofraya kadar gelen ürünlerin fiyat değişikliğini anlık takip edecek ekipler oluşturacak. Stratejik ve arz açığı olan ürünlere destek verilecek.
MARKALAŞMA ATAĞI
Yine Türkiye’de 2023’e kadar on küresel marka oluşturma hedefi arasında tarımsal markaların da yer alması sağlanacak. Bu amaçla “tarım sektöründe küresel marka stratejisi çalıştayı” planlanıyor. Bu doğrultuda ürün-bölge bazında öncelikli alt sektörlerin belirlenmesine dair çalışma yapılacak.
Ayrıca bakanlık, 11 modern sera kurulması ve tarla arazilerinde yeni AR- GE yöntemlerinin uygulanması ile yeni çeşitlerin üretilmesini planladı. Öncelikle domates, biber, patlıcan, hıyar ve kavun çeşitlerinde başladı. 240 yeni hat ve 17 yeni çeşit elde edilerek, tohumları yurt genelinde yaygınlaştırılacak.
YERLİ TOHUM HEDEFİ
Bunun yanında soğan, havuç, marul, kırmızı baş lahana ve brokolide gen havuzlarının genişletilmesi çalışması başlatıldı. Türkiye’nin sebze tohumu ihtiyacının yurt içi üretimle karşılanması da hedefleniyor.