Haksız değerlendirmelerle Türkiye’yi hedef alan kredi derecelendirme kuruluşlarında IMF’ten sonra sahne Standard&Poor’s’a geldi. Seçim ortamını fırsat bilen S&P, ağustosta beklenen Türkiye değerlendirmesini 3 ay öne çekti. Batılı kuruluşların seçim öncesinde Türkiye ekonomisini kötü gösterme gayretine ise büyük tepki var.
Türkiye’deki seçimi fırsat bilen uluslararası derecelendirme kuruluşları ile ekonomik örgütler, yeniden saldırıya geçti. IMF’nin ardından Standard&Poor’s (S&P) da gerçeklerden uzak bir yorumla Türkiye ekonomisini hedef aldı. IMF’nin “Çok hızlı büyüyorsunuz, ekonominiz aşırı ısındı” iddiasının ardından, S&P’nin “Ekonomik görünümünüz durağan” demesi dikkat çekti.
SEÇİM ÖNCESİNE ÇEKTİ
Daha önce duyurduğu değerlendirme takvimine göre Türkiye’ye ilişkin ağustos ayında açıklama yapması beklenen S&P, dün beklenmedik bir açıklamayla Türkiye’yi hedef aldı. Türkiye’nin kredi notunu düşüren S&P, Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu “BB”den “BB-”ye çekti, yerli para cinsinden notunun “BB+”dan “BB”ye düşürüldüğünü, görünümünün “durağan” olduğunu bildirdi. Daha önceki değerlendirmelerinden Türkiye’yi haksız yorumlarla hedef aldığını bildiğimiz derecelendirme kuruluşunun, açıklamasını erkene çekmesinin seçim ortamında ekonomiyi kötü gösterme gayreti olarak değerlendirildi.
IMF İSE HEM ÖVDÜ HEM “HIZLI BÜYÜYORSUNUZ!” DEDİ
Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Donal McGettigan ise önceki gün yaptığı açıklamada “Geçen sene reel gayri safi yurtiçi hasıla artışı neredeyse yüzde 7,5’e ulaşmakla kalmadı, Türk ekonomisi 1 milyon kişiye istihdam sağladı. Bu gerçekten etkileyici bir performans, darbe girişimi sonrasındaki yavaşlamadan fevkalade bir toparlanma” dedi. Türkiye ekonomisinin aşırı ısındığı yönündeki iddiasını da sürdüren IMF Şefi, geçen sene potansiyelin üstüne çıkan büyümenin yüksek enflasyon ve cari açık gibi aşırı ısınma işaretlerini beraberinde getirdiğini öne sürdü. McGettigan, Bizim görüşümüz ekonominin bu yıl yüzde 5,5 seviyesinde büyüme devam etmesinin aşırı ısınmaya katkı sağlayacağı yönünde” dedi.
ŞİMŞEK: ZAMANLAMASI MANİDAR
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu düşürmesini eleştirdi ve zamanlamasına dikkat çekti. Sosyal paylaşım hesabından değerlendirmelerde bulunan Şimşek, “S&P kararının zamanlaması oldukça manidar. Daha önce Türkiye’nin kredi notunu ağustosta gözden geçirmeyi açıklayan S&P’nin bu kararının öne alındığı görülüyor. Not düşürmeyi erkene almalarını gerektirecek bir gelişme oldu mu?” diye sordu. Kredi notunun seçim kararından sonra düşürülmesinin zamanlama açısından yanlış olduğunu belirten Şimşek, S&P’nin analizini de yetersiz bulduğunu vurguladı. Şimşek, seçimlerin erkene alınmasının belirsizliği azalttığını da ifade etti.
Tam anlamıyla skandal karar
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, Standard&Poor’s’un (S&P) Türkiye’nin kredi notunu düşürmesine ilişkin, raporun önceden sızdırıldığı kanaati içerisinde olduklarını belirterek, “S&P’nin bildirisi tam anlamıyla skandallar içeriyor ve bu karar acil incelenmeli” ifadesini kullandı. Bu kuruluşun 15 Temmuz’dan sonra Türkiye ile aldığı kararlarla ön yargılı olduğunu gösterdiğini aktaran Cesur, S&P’nin açıkladığı bu kredi notunun da aynı düşüncenin ürünü olduğunu kaydetti.
24 Haziran öncesi yeni hamleleri
İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, bu kararın kendilerini şaşırtmadığını kaydederek, bu kuruluşların hangi amaçlarla hareket ettiğini daha önce de dile getirdiğini aktardı. Darbe girişimini fırsat bilip alınan alelacele kararlarla ülke ekonomisinin zayıflatılmaya çalışıldığını bildiren Kopuz, ancak milletin tüketimde bir kısıntıya gitmediğini, ülkesine ve ekonomisine sahip çıkarak onlara en iyi cevabı verdiğini kaydetti. Kopuz, şimdi de yüksek enflasyon, cari ve mali açık gibi makro ekonomik durumları bahane ederek istikrarın sağlam temellere oturacağı 24 Haziran seçimleri öncesi yeni bir hamle yapıldığını belirtti.