ABD ile yaşanan vize gerginliği, para piyasalarında orta boy bir dalgaya neden oldu. Borsa ve TL’deki kayıp yaklaşık yüzde 3 ile sınırlı kaldı. Altının gramı ise bütün zamanların rekorunu kırdı. Ekonomi kurmayları Türkiye ekonomisinin makroekonomik istikrarını koruyacak güçte olduğunu vurguladı. Hükümetin misilleme kararına destek veren iş dünyası ise krizin bir an evvel son bulacağına inanıyor.
ABD’nin Türkiye’ye yönelik vize uygulamasına Ankara’dan misliyle karşılık görmesi, piyasaları olumsuz etkiledi. Son günlerde Suriye ve Irak’taki konjonktürel hareketliliğe bağlı olarak yukarı yönlü bir seyir izleyen Dolar/TL seviyesi, önceki geceki gerginlikle birlikte bir miktar daha yükseldi. Doların TL karşısındaki değeri dün yüzde 3,3’lük yükselişle 3,72’ye çıktı. Paralel bir yükseliş izleyen Avro da yüzde 3 civarında değerlendi.
Kurlardaki hareketliliğe göre İstanbul Borsası daha temkinli bir seyir izledi. Gün içerisinde en düşük 99 bin 210 seviyesini gören endeks, 101 binin üzerinde günü tamamladı. Günlük kayıp ise yüzde 2,7 ile sınırlı kaldı. Çalkantılı günlerin güvenli limanı olarak görülen altında ise yatırıcının yüzünü güldüren bir yükseliş vardı dün. Bütün zamanların en yüksek seviyesini gören gram altın, 152 liraya çıktı. Gün boyu yüksek seviyesini koruyan altındaki yükselişin bir miktar daha süreceği yorumları yapılıyor.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ABD ile yaşanan vize krizinin ardından sosyal medyada değerlendirmede bulundu. Açıklamasında Türkiye’nin son 10 yılda birçok badireyi atlattığını vurgulayan Başbakan Yardımcısı Şimek, “Ekonomimiz de şoklara karşı dirençli olduğunu kanıtladı. Makroekonomik istikrarı koruyacağız” dedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Ekonomimiz spekülatif operasyonlardan etkilenmeyecek büyüklük ve sağlamlıkta olduğunu defalarca ispat etti. Türkiye, güvenenleri kazandırır” ifadelerini kullandı.ABD ile Türkiye arasındaki vize işlemlerinin askıya alınmasının ardından iş dünyası temsilcisi sivil toplum kuruluşlarından da Türkiye’nin aldığı misilleme kararına ilişkin değerlendirmeler geldi. Türkiye’nin tavrına destek verilen açıklamalarda, iki ülkenin karşılıklı ticaretinin bu gerilimden zarar görmemesi temennisinde de bulundu.
MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, "Türkiye, şerefli ve güçlü bir ülke olarak, ABD’nin vize başvurularını askıya almasına karşılık, bu esasa dayanarak vizeleri karşılıklı olarak kaldırma kararı aldı. Ülkemiz, uluslararası arenada eşit bir şekilde varlığını sürdürüyor. Dolayısıyla kendisine yönelik yapılan yaptırımlara elbette tepkisiz kalmayacak" değerlendirmesinde bulundu.
İKMİB Başkanı Murat Akyüz ise "Bir anlaşmazlık durumunda her iki ülke de zararlı çıkacaktır. Biz iş dünyası olarak sorunların karşılıklı restleşme ile değil uzlaşma ve diyalogla çözüleceğine inanıyoruz. Amerikan yönetimi bir müttefik ve ticari partner olarak Türkiye’nin başta FETÖ olmak üzere terörle mücadelesini anlayışla karşılamalı ve desteklemeli" dedi.
- MİLLİ DURUŞTAN UZAK
- TÜSİAD:ABD Büyükelçiliği tarafından alınan bu karar ve mütekabiliyet ilkesinin doğurduğu sonuçlar çerçevesinde, iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların esas sorumlusu olmayan vatandaşlar ve de ülkeler arasındaki ekonomik, sosyal, kültürel ve akademik ilişkiler zarar görecektir. Bu krizin ikili ilişkilerin temellerini sarsmadan, karşılıklı güven ve yapıcı diyalog eşliğinde hafifletilmesi, akabinde de yaşanan anlaşmazlıkların hızlı bir şekilde çözülmesi öncelikli beklentimizdir.
Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınması, iki ülke arasındaki yaklaşık 17,5 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip ekonomik ilişkilerin durumunu gündeme taşıdı. Türkiye’nin ABD’ye yaptığı ihracat tutarı bu yıl ocak-ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 4 milyar 318 milyon dolardan, 5 milyar 782 milyon dolara yükseldi.
Bu dönemde ABD’den yaptığımız ithalat ise 7 milyar 950 milyon dolar oldu. Türkiye ve ABD arasında küresel finansal krizin etkisiyle 12 milyar doların altına düşen dış ticaret hacmi, daha sonra hızla artarak 2011’de 20,6 milyar dolara çıktı. Geçen yıl ise iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi yaklaşık 17,5 milyar dolara geriledi. Türk iş adamları, Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınmasının, ticari, siyasi, askeri ve sosyal temellere dayanan iki ülke arasındaki ilişkilere zarar vereceğini belirterek, sorunların ekonomik ilişkileri en az zarar verecek şekilde çözülmesini bekliyor. Son 10 yıldaki Türkiye ve ABD arasındaki dış ticareti şöyle: