Türkiye'nin Suriye sınırında 'güvenlik duvarı' projesi hızlandı. Terör örgütlerinin artan faaliyetleri ve kontrolsüz geçişler nedeniyle Türkiye'nin ulusal güvenlik açısından çok önemli hale gelen 911 kilometrelik Suriye sınırına baştan başa beton bloklardan oluşan duvar örülecek. Bugüne kadar Milli Savunma Bakanlığı ve sınır illerindeki valilikler, duvarın 200 kilometrelik kısmını tamamladı. Projenin hızlı bir şekilde devreye girmesi ve geriye kalan 700 kilometrelik bölümün en kısa sürede tamamlanması için Toplu Konut İdaresi (TOKİ) sahaya indi. 3 metre yüksekliğinde beton bloklardan oluşacak duvar, gözetleme kuleleri, duvarın hemen dibinde yapılacak yolun da bulunduğu dev projenin 2 milyar liraya mal olacağı tahmin ediliyor.
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan ile yaptığımız sohbette Suriye sınırındaki dev proje önemli konu başlığını oluşturdu. 15 gündür sahada olduklarını ve 200 kilometrelik hattın inşasına hemen başladıklarını söyleyen Turan, 700 kilometrelik hattı 5 ay gibi kısa sürede tamamlayacaklarını söyledi. Star'ın haberine göre, Turan ayrıca “Ulusal güvenliğimiz açısından Suriye ile sınırların güvenliğinin arttırılması çok büyük bir önem kazandı. Suriye sınırımızda devam eden duvarın tamamlanması ile sınırımız daha güvenli hale gelecek" tespitinde de bulundu. Turan “Yarın bir gün ihtiyacımız olmazsa sınırı kaldırmamız sadece iki ay sürecek" dedi.
Güvenlik duvarının Suriye sınırının tamamına örüleceğini belirten Turan, projeyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Genişliği 2, yüksekliği 3 metre olan duvarların Hatay ve Şanlıurfa'daki önemli bir bölümü tamamlandı. Diğer hatlarda ise çalışmalar sürüyor. Sınır hattı boyunca 2 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğindeki 7 tonluk seyyar blokların tamamlanan kısmında, duvarların üzerlerine jiletli tel de çekiliyor." Çekilen duvarın 'portatif' olduğunu da aktaran Ergün Turan “Duvarı yarın başka bir yere taşıyabilecek şekilde inşa ediyoruz. Dev blokların yapımında mukavemeti yüksek dayanıklı beton kullanıyoruz" dedi. TOKİ olarak işin sadece duvar kalıbı döküp monte etmek olmadığını da üzerine basa basa vurgulayan TOKİ Başkanı “Duvarın arkasına devriye atmak için güvenlik yolunu da bir yapıyoruz" dedi.
TOKİ Başkanı Turan'ın anlattıklarına göre sınırda oldukça zor ve tehlikeli bir çalışma yapılıyor. Gerek arazi koşulları, gerek mayınlı arazi gerekse sevk-idare işlemleri yapılan işin büyüklüğünü gösteriyor. Beş şantiyenin her birinde günde 200-250 arası devasa beton blok kalıplara dökülüyor. Bu bloklar, TIR'larla sınır bölgesine sevk ediliyor. Ergün Turan “Yol falan yok. TOKİ olarak yolu da biz açıyoruz. Yaptığımız iş kolay bir iş değil. Mayınlı arazilerde çalışıyoruz. Mayınlı bölge sınır duvarının Türkiye tarafında kalacak" diye konuştu.
Terörden zarar gören Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki il ve ilçelere yönelik konut projeleri de hızla devam ediyor. Bunlardan Silopi'de 236 konuttun yılsonu kadar teslim edileceğini belirten TOKİ Başkanı Turan “Üç yılda doğu ve güneydoğuya yaklaşık 60 bin konut yapma hedefimiz var" dedi. Turan'ın verdiği bilgiye göre Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yönelik Cazibe Merkezleri Programı çerçevesinde 2016-2020 yılları arasında bölgeye yapılması öngörülen 62 milyar TL'lik kamu yatırımının 5.3 milyar TL'sinin TOKİ tarafından gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Terörden zarar gören şehirlerin yeniden imarı 2016-2019 yılları arasında tamamlanacak.
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, yıl sonunda 64 bin konut inşaatı ile 2016'nın 'rekorlar yılı' olarak tarihe geçeceğini belirterek, 2017'de ise 70 bin konut üretimiyle yeni bir rekora imza atacaklarını açıkladı. Turan, emeklilere yönelik olarak da her yıl 15 bin konut üretiminin hedefleri arasında yer aldığını belirtti. TOKİ'nin bu yıl içinde ürettiği konutlardan 12 bin adedinin emeklilere yönelik olduğunu vurgulayan Turan "Bu yıl 3 bin eksiğimiz var. Onu da inşallah yılsonuna kadar tamamlayacağız. Hemen her yıl da 15 bin emekli için konut yapılacak" ifadelerini kullandı