Taşeron sınavlarında kamuoyunda ‘konu dışı sorular’ olduğu dedikodularını çürütmek için baskınlar yaptığını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Nitekim sendika temsilcilerinin de katıldığı sınavlar sonrasında, böyle bir şeyin olmadığını onlar da söylediler” dedi. Sarıeroğlu, primlerini düzenli ödeyen mükelleflere SGK’nın vergisel kolaylık sunacağını da söyledi.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) sağlık, sigorta ve emeklilik alanlarıyla ilgili bilgilendirme toplantısı yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron sınavlarında kamuoyunda ‘konu dışı sorular’ olduğu şeklinde yapılan dedikoduların gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Hem kendi bakanlığımda hem de bazı illerde sınavların nasıl yapıldığı ile ilgili baskınlar yaptım. Nitekim sendika temsilcilerinin de katıldığı sınavlar sonrasında, böyle bir şeyin olmadığını onlar da söylediler. Bu durum bizlere de işçilerimize de haksızlıktır” dedi.
PRİM BORÇLUSUNA MÜJDE GELDİ
İşçilerin güvenlik soruşturmalarının da tamamlandığını anlatan Sarıeroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı kuruluşlara 7 bin 500 işçinin alımının yapılacağını söyledi. Sarıeroğlu, bu işçilerin yeni anlaşma yaptıkları bankadan hem maaşlarını hem de bu zamana kadar birikmiş maaşlarının 1,5
katı promosyonlarını alacağını söyledi. Bunun yanında primlerini düzenli ödeyen mükelleflere bir desteğin de SGK olarak kendilerinden geleceğini söyleyen Bakan Sarıeroğlu, düzenli prim ödemesini yapan ancak ekonomik darboğaza giren mükelleflere Maliye Bakanlığı’nın vergisel desteğinin bir benzerini de SGK’nın vereceğini dile getirdi. Sarıeroğlu, çalışmayı Bakanlar Kurulu’nda imzaya açtıklarını söyledi.
TOPLANAN PRİMLER EMEKLİ MAAŞINA
Bakan Sarıeroğlu, Türkiye’de 12,2 milyon emeklinin bulunduğunu bunun 7,4 milyonunun işçi, 2,5 milyonunun Bağ-Kur, 2,1 milyonunun da kamudan emekli kesimlerden oluştuğunu söyledi. Emeklilik yaşının ortalama 52 olduğunu ifade eden Sarıeroğlu, prim gelirlerinin emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılama oranının 2002 yılında yüzde 61’ler seviyesinden 2017 yılında yüzde 72,4’e çıktığını aktardı. Sarıeroğlu, 2017 yılında 288,3 milyar liralık toplam gelirlerin yüzde 72’sinin prim gelirlerinden oluştuğunu kaydederken, 313 milyar liralık giderlerin yüzde 67’sinin ise emekli aylıklarına yapıldığını belirtti. Böylece ortaya emeklilere ödenen maaşların toplanan primlerden karşılandığı gibi bir durumun çıkması dikkati çekti.
350 BİN REÇETE KESİLDİ
SGK ile sözleşmeli sağlık kuruluş sayısının 55 bini bulduğunu, geçen yıl 350 milyon adet reçetenin karşılandığını dile getiren Sarıeroğlu, 2017 yılında 660 adet ilacın da geri ödeme sistemi içerisine alınması ile birlikte toplam 8 bin 200 adet ilacın SGK tarafından ödendiğini söyledi. Yine geçen yıl 77 milyar lira sağlık harcamalarına, ilaca, hastane masraflarına ödeme yaptıklarını kaydeden Sarıeroğlu, 2018 yılında bu tutarın 87 milyar lira olmasının beklendiğini vurguladı.
İTHAL İLACA 1.9, YERLİYE 2,5 MİLYAR LİRA ÖDENDİ
Yurt dışından ithal edilen ilaca ise 1.9 milyar lira ödeme yapıldığını ifade eden Sarıeroğlu, ülkemizde ilaç üretiminin sağlanmasına yönelik yatırım teşviki kapsamında ilk etapta 146, ardından 145 ilacın yerelleştirileceğini söyledi. Ülkemizde üretilerek yerelleşecek ilaçlar için geçen yıl ödenen tutarın da 2,5 milyar lira olduğunu belirtti. Öte yandan 266 çeşit biyo-teknolojik ilacın da geri ödeme sisteminde olduğunu anlatan Sarıeroğlu, bu ilaçlar için de 5,7 milyar lira ödeme yapıldığını kaydetti.
Acilde 24 saat ücretsiz hizmet
Hastanelerin acil servisine kaldırılan hastalara 24 saat ücret yansıtılmayacağını, durumu stabil oluncaya kadar da bu durumun süreceğini anlatan Bakan Sarıeroğlu, son SUT ile de özellikle 156 böbrek kanseri hastanın ihtiyacı olan 5 yeni kanser ilacının da ödeme sistemine alındığını kaydetti. Sarıeroğlu, kanser ilaçlarına geçen yıl 5 milyar lira ödendiğini sözlerine ekledi.
- PRİM ALACAĞINDA 30 NİSAN SON
- Çalışma Bakanı Sarıeroğlu, tekli prim sisteminde genel sağlık sistemi kapsamında aylık 53,3 lira prim ödenmesi imkanı getirildiğini 6,5 milyon kişinin birikmiş 8,5 milyon lirasının ödenmediğini kaydetti. Söz konusu kişilere ödenmeyen prim borçları ile ilgili herhangi bir faiz uygulanmadan ödeme imkanı getirdiklerini anlatan Sarıeroğlu, 30 Nisan tarihine kadar başvuru yapılması halinde borçlarını yapılandıracaklarını söyledi.
"FİŞLEME BİZDE OLMAZ"
80 milyon kişinin SGK işlemlerinde kod numarası kullanılmasının haksız ‘fişleme’ olarak kamuoyunda iddia edildiğini dile getiren Bakan Sarıeoğlu, “Bizde istifa ile işten ayrılma, hizmet süresi gibi işlemler için 3 ile gösterilirken, vefat edenlere farklı bir numara verilir. Hak sahibinin ödeme hakkı farklı bir numara ile yararlanıcılarının ise farklı bir numara ile gösterilir. Ama KHK ile olan ihraç süreçlerinde işyeri kapatmaları 36, ihraç edilenler 37 kodu altında kendi işlemlerimiz için uyguladığımız bir yöntemdir ‘fişleme’ SGK’nın görevi değildir” dedi.
1,7 MİLYON EK İSTİHDAM
2016-2017 Aralık dönemlerinde 4/a kapsamında kamu, özel, stajyer ve kursiyer olmak üzere ilave istihdam sayısının 1 milyon 681 bin 208 kişi olduğunu aktaran Sarıeroğlu, 4/a kapsamında stajyer ve kursiyer olmadan istihdam sayısının ise 1 milyon 361 bin 872 kişi olduğunu kaydetti.