Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 100 günlük program iş dünyası ve sivil toplum örgütleri tarafından memnuniyetle karşılandı. Pakette ekonomi başlıklarının ön planda olması olumlu değerlendirilirken alınacak önem ve geliştirilecek projelerin piyasala doping olacağı görüşü öne çıktı. Öte yandan hükümetin seçimler sonrasında önceliğinin ekonomi olması da piyasaları rahatlatan bir gelişme olarak değerlendirildi. Ülkemizin önde gelen sivil toplum örgütleri ve birliklerinin açıklamaları şu şekilde yer aldı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, 100 Günlük Eylem Planı’na ilişkin, “Maraton başladı. İlk 100 günlük planın en büyük farkı, profesyonel kabine ile uygulamadaki hızı olacak” dedi. Avdagiç, “Açıklanan eylem planı, ekonomide yeni bir vizyonun habercisidir. Bu plan, bürokratik sıkıntılar sebebiyle yeterli mesafe alınamayan projelere de doping olacaktır” diye konuştu.
“400 projenin her biri iş dünyasının projesidir, en yakın takipçisi de biziz” diyen Başkan Avdagiç, “100 günlük plan, üretim ekonomisinin ihtiyacı olan ve ‘hemen’ bulunması gereken çözümlere de işaret ediyor. Çünkü hepimiz biliyoruz ki, Türkiye ekonomisine sürdürülebilir, dengeli büyüme lazım. Finansman maliyetini düşürmemiz, dış açığımızı ‘pahada ağır’ ihracatla iyileştirmemiz lazım. Bu plan da bize bunu sağlıyor” ifadesini kullandı.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “100 Günlük Eylem Planı, umutlarımızı ve güvenimizi perçinledi. Bu plan, kur-faiz sarmalına itilmek istenen Türkiye’nin kendi geleceğini somut projelerle kuracağını göstermiştir. 400 projenin ve karşılığı olan 46 milyar liranın, bütçeye ek yük getirmeden gerçekleştirilmesini önemli görüyoruz” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 100 Günlük Eylem Planı kapsamında yaptığı açıklamaların ülkemiz açısından önemli başlıkları olduğuna dikkati çeken, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise, "Sanayimiz açısından bizim için en önemli başlık, Kalkınma Bankacılığı ile ilgili alınmış olan karar ve konulmuş olan hedeflerdir. Sayın Cumhurbaşkanımız, Kalkınma Bankası’nın, cari açığın düşürülmesine katkı sağlayacak yüksek katma değerli ve teknolojik ürünlerin üretimini destekleyecek bir bankacılık modeli doğrultusunda yeniden yapılandırılacağını açıklamıştır. Böylece, gelişmiş ülkelerdeki kalkınma bankacılığını ülkemize taşıyacak bir sistem oluşturulacak" dedi. Bahçıvan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu konu bizim İstanbul Sanayi Odası olarak sanayicimizin daha nitelikli ve ucuz finansmana erişimi noktasında uzun zamandan beri dile getirdiğimiz bir talepti. Kalkınma Bankası’nın gelişmiş ülkelerdeki gibi misyonla yeniden yapılandırılmak üzere 100 günlük eylem planı kapsamında ele alınması ve hassasiyet gösterilmesini; çok önemli ve sanayimizin daha nitelikli ve katma değerli yapıya kavuşması açısından atılmış değerli bir adım görüyoruz.”
Planın genel itibarı ile tüm topluma dokunduğuna vurgu yapan Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, “Plan tüm paydaşlara dokunan bir eylem planı olmuş, kamuda tasarrufu öngörürken, ekonomik olarak önceliklerimiz hedeflenmiş. Bu tarz kararlı ve önemli adımlar atıldığı sürece Türkiye’nin sırtı asla yere gelmez. Bu plan Türkiye’yi daha çok ateşleyecektir” değerlendirmesinde bulundu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte çağın hızına ayak uydurabilecek, sorunları ve çözümleri tek elde toparlayarak çözüme odaklanan bir yapı beklentisi içinde olduklarını aktaran Cesur, “Bu bağlamda iş dünyası olarak hızlı karar verebilen ve aynı hızda uygulamaları gerçekleştirebilen bir sistem bizlerin en büyük beklentisi. Her alanda ihtiyaçlarımız çok hızlı değişiyor” dedi.
Açıklanan maddelerin son derece memnuniyet verici olduğunu belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, “Bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu plan, aylardır heyecanla beklediğimiz, tüm beklentilere karşılık veren çok dolu bir plan. 100 ayda başarılması zor bir takvime, yeni sistem sayesinde 100 günde kavuşacağız” dedi. Gülle, kısa sürede çok daha başarılı ihracat rakamlarına ulaşacaklarını belirtti.
100 günlük eylem planının, içeriğinde yer alan reformlarla Türkiye’nin geleceğine sağlayacağı katkıya işaret eden Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Abdurrahman Kaan, "Güçlü Türkiye hedefine ulaşmak adına önemli bir adım olarak gördüğümüz ve ekonomiden yargıya, eğitimden sağlığa birçok alanda köklü reformlar içeren eylem planını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.