Şikayet sayısı 100 bine ulaştı: Kargoda vatandaşı çıldırtan süreç

Kenan Biter
08:2816/10/2019, Çarşamba
G: 17/10/2019, Perşembe
Yeni Şafak
Bir kargo firmasında yükleme yapılırken tekme atılarak paketlere vurulması tepki çekmişti.
Bir kargo firmasında yükleme yapılırken tekme atılarak paketlere vurulması tepki çekmişti.

Kargo firmalarına yönelik şikayetler çığ gibi büyürken, sosyal medyaya düşen bazı videolar ise bunun nedenini gözler önüne seriyor. Öyle ki piyasada öne çıkan 4 firmaya ait son bir yıl içerisinde yapılan şikayet sayısı 100 bine yaklaşmış durumda. Takip sistemlerinde 10 gün boyunca her gün araca yüklenip indirilen ancak bir türlü teslim edilemeyen kargoların yanı sıra gelmeden gelinmiş gibi görünen ya da gönderinin zarar görmesi veya kaybolması en fazla şikayet konularının başında geliyor. Tüketici birlikleri ise kargo tarafında vatandaşa olası mağduriyette tüm haklarını alabilmesi için yapması gerekenleri sıralayıp, yasal bir düzenlemenin de ivedilikle hayata geçirilmesi noktasında çağrıda bulunuyor.

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyaya düşen ve kısa sürede büyük tepki toplayarak TT listesine giren bir kargo firmasına ait görüntü, sektöre ilişkin gelinen noktayı bir kez daha gözler önüne serdi.

Söz konusu görüntüde bir kargo firmasının önüne yanaşan yükleme aracına paketlerin rastgele fırlatıldığı, kimi kargoların ise yerlere düştüğü görüldü.

Görüntüyü izleyen binlerce sosyal medya kullanıcısı kendilerine teslim için emaneten verilen paketlere yönelik skandal taşıma işlemine tepki gösterip, başından geçen kargo hikayelerini paylaşmaya başlayınca bir dokun bin ah işit dercesine kısa süre içinde konu ülke gündeminde üst sıralara oturdu.



BİR YILDA 100 BİN ŞİKAYET


Tabi bu sadece buz dağının görünen yüzü. Şikayet platformlarına bakıldığında en fazla şikayetin geldiği sektörler arasında kargo taşımacılığı başı çekiyor. Sektörde öne çıkan 4 firmaya ait şikayet sayısı ise inanılması güç ama son bir yıl içerisinde 100 bine yaklaşmış durumda.

ÖNE ÇIKAN 3 BAŞLIK



Her gün neredeyse onlarca kişinin şikayette bulunduğu kargo firmalarına yönelik ağırlıklı olarak dert yakınılan 3 konu bulunuyor. Bunların başında ise teslim için gelmeden gelindiği ve yerinde bulunulmadığına ilişkin mesaj yollanması öne çıkarken, hasar görmüş ve kaybolmuş paketler ise en fazla şikayetin geldiği diğer iki alanı kapsıyor.

HER GÜN DAĞITIMA ÇIKARILIYOR AMA TESLİM EDİLMİYOR



Öyle ki bazı şikayetlerde kargo firmaları ile ilgili yazılanlar akılları zorlar nitelikte.

Bir online ticaret sitesinden satın aldığı ürünün kargoya 3 Ekim'de verilmesinin ardından teslim almak için beklemeye başlayan vatandaşın adreste bulunup bir türlü teslim alamadığı kargosuna ilişkin paylaştığı kargo takip yolculuğu her şeyi gözler önüne seriyor. Takip haritasında 3 Ekim'de kargoya verilen ürünün 4 Ekim'de Halkalı şubesine ulaştığı ancak bu tarihten itibaren her gün dağıtıma çıkartılıp bir türlü teslim edilemediği görülüyor.


NİŞAN ELBİSESİ YERİNE BOŞ POŞET!



Bir başka mağdur vatandaş ise eşinin internet üzerinden satın aldığı nişan elbisesine ilişkin kargo paketinin poşetinin yırtılmış olduğuna ve elbisenin nerede olduğuna ilişkin kimsenin bir bilgisi olmadığına sitem ederek kendisine elbise yerine teslim edilen boş poşete yönelik hakkını mahkemede arayacağını vurguluyor.



ÜZERİNDEN ARAÇ GEÇMİŞ GİBİ!



Şikayetler arasında en fazla üç şikayetten biri olan kargoların teslimat esnasında hasar görmesi ise bazen vatandaşı çıldırtacak boyutlara ulaşıyor.
Onlardan bir tanesi ise 'süheyda' isimli sosyal medya kullanıcısının başına gelmiş.
Satın aldığı kozmetik ürünlerine ilişkin kargo paketini açtığında ürünlerin ezilmiş olduğunu gören vatandaş, ilk etapta paketin üzerinden bir aracın geçtiğini düşünmüş.



Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Aziz Koçal
ise kargo tarafında sorunların kökten çözümü için yasal düzenlemeye dikkat çekiyor...

ŞİKAYETLER GİDEREK ARTIYOR



Kargo şirketlerine yönelik tüketicilerden gelen şikayetlerin gün geçtikçe arttığını kaydeden
Koçal,
söz konusu şikayetleri ise; paketin kontrolüne kargo çalışanlarının izin vermemesi, teslimlerin öngörülen tarihlerde tüketiciye yapılamaması, dağıtım merkezlerinde paketlerin gelişi güzel sağa sola atılması nedeniyle zarar görmesi ve kargoda kaybolan eşyalar şeklinde sıraladı.

KONTROLLÜ KARGO UYGULAMASINA GEÇİLMELİ



İnternet üzerinden yapılan bazı alışverişlerde tüketicinin dolandırıldığını verilen ürün siparişi yerine alakasız bir ürünün geldiğini, bunu önlemenin yolunun ise tüm kargoların kontrollü kargo uygulamasına geçmesi olduğuna da değinen Koçal, tüketicilerin ise verdiği siparişlerin kontrollü kargo ile gönderilmesi hususunda mutlaka ısrarlı olması gerektiğine vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü;

''Verilen her kargo için öngörülen teslim tarihi yazılıyor. Bazı kargoların öngörülen tarihte teslim edilmediği gibi, vatandaşa gidilmeden adreste bulunamadığı yönünde de mesaj gönderiliyor. Bu tarz uygulamalar ile
tüketicilerin yanıltılmasının önüne geçmek için, dağıtıcıların gittiği adreste kargoyu teslim edecek kişi yok ise mutlaka o adreste su yada elektrik abone numaralarından birini alarak, adrese gidildiğini ispatlanması gerekir.
Ancak bu şekilde bir
yasal zorunluluk ile tüketicilerin mağduriyeti engellenebilir.''

ZARAR GÖRMÜŞSE TUTANAK TUTTURUN!



Kargo zararlarına yönelik de vatandaşların mutlaka teslim esnasında paketi kargo görevlisinin yanında açması gerektiğini de kaydeden Koçal, ''
Bu şekilde kargo görevlisi ile gönderilen eşyanın zarar görüp görmediği kontrol edilmeli, zarar görmüş ise mutlaka tutanak tutulmalıdır.
Bu yapılmaz ise, kargo şirketleri zarar gören eşya ile ilgili bedel ödemesi yapmamaktadır. Tutanak tutulduğu halde zararı karşılanmıyor ise vatandaşlarımız tüketici hakem heyetine müracaat edebilirler.'' diye konuştu.

KAYIPTA BEDELİNİ ALMAK İÇİN DEĞERİNİ YAZIN


Koçal, en önemli sorunlardan biri olan kargoda kaybolan eşyalara yönelik ise; ''Kargo gönderisi tesliminde gönderilen eşyanın değer bedeli belirtilmemiş ise kargo şirketi sadece kargo gönderi ücretini iade etmektedir. Gönderilen ürünün bedelini ödememektedir. Gönderi sigortalı olur ise kaybolan gönderinin bedelini sigorta ödemektedir.
Tüketici bir kargo gönderiyor ise, eğer kargo önemli ise değerini belirtmeli ancak bu durumda da kargo taşıma ücreti yüksek olmaktadır
.'' dedi.

YASAL DÜZENLEME ŞART!



Tüm bu mağduriyetlerin yaşanmaması için sektöre yönelik yasal bir düzenleme yapılması gerektiğine de değinen Koçal, yaşanan sorunların çözümü için tarafların bir araya gelerek, çözüm odaklı politikalar oluşturulması için ortak bir irade göstermesi gerektiğine vurgu yaptı.

#Kargo
#Kargo şikayet
#Aziz Koçal
#Tükoder
#Tüketici
#Tüketiciyi Koruma Derneği
#Kenan Biter