Siber saldırılar, şirketlerin ve bireylerin dijital dünyaya daha fazla entegre olmasına paralel olarak gittikçe artıyor. Digisecure Genel Müdürü İbrahim Saruhan, araştırmalara göre günümüzde yaklaşık 6-7 trilyon dolar maliyeti olan siber suçların vereceği zararın 3 yıl içerisinde 10 trilyon dolara ulaşacağını söyledi.
Son 15 yılda yaşanan dönüşüm ve bilişim teknolojilerinin hızlı gelişimi sayesinde dijital dünya kamu, özel sektör ve kişisel ölçekte hayatın önemli bir parçası haline geldi. Pandemi ile birlikte hem bireysel hem de kurumsal olarak dijital dünyada vakit geçirme oranı ise maksimuma ulaştı. Ancak dünya daha dijital hale geldikçe, siber suçlar tüm bireyler, işletmeler ve devlet kurumları için en büyük tehditlerden biri olmayı sürdürüyor.
İTİBAR KAYBINI ENGELLEMEK İÇİN
3 YILDA KATLANACAK
Saruhan, Cybersecurity Ventures’ın tespitlerine göre siber suçların küresel ölçekte 6-7 trilyon dolar zarar verdiğini, bu zararın 3 yılda 10 trilyon doların üstüne çıkmasının beklendiğini söyledi. Saruhan, “Ağırlıklı olarak bilgisayar virüsleri, truva atları, solucanlar ve kötü amaçlı yazılımlar ile bireyler ve şirketler zarar görüyor” dedi.
TEHDİT ARTIK HER YERDE
- Siber saldırganlareylemlerini uzaktan ve çok hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyorlar. Fidye virüsü (ransomware), zararlı yazılım (malware) ve kimlik avı gibi yöntemlerle kullanıcıların veya şirketlerin sistemlerine erişim sağlayarak, verileri ele geçirebiliyorlar. 2021 yılında yapılan analizlere göre kamu yönetimi alanındaki ihlallerin yüzde 70’e yakın oranını sosyal mühendislik saldırıları oluşturuyor. Saldırılar kamu yönetimi için tehdit olmayı sürdürüyor.