Turizmden sonraki bacasız sanayimiz seracılık, yeni bir dönüşüme hazırlanıyor. Yüzde 75’i eski tesislerden oluşan sektör, son teknoloji yerli üretim sera kurulumlarıyla büyüyecek. Kadın çiftçilerin önde olacağı süreçte, Afyon’dan İzmir’e; Ağrı’dan Eskişehir’e uzanan jeotermal hat üzerinde organize sera bölgeleri de oluşturulacak.
Bilinenin aksine Türkiye’nin turizm dışında bir bacasız sanayii daha var, o da seracılık. Ülkemizde genelde güney şehirlerine özgü bir tarımsal üretim modeli olarak görülse de binlerce kişiye istihdam sağlayan, Rusya, Körfez ve Türk Cumhuriyetlerine ihracat gerçekleştiren dev bir sektörden bahsediyoruz.
Seracılar, şimdi bu alanda dönüşüme yol açacak ciddi bir atağa hazırlanırken, bunun öncülüğünü SERKONDER yapıyor. Nasıl bir dönüşüm derseniz? Son teknoloji yeri üretimle dönüştürülen tesislere kadın elinin değdiği, çiftçiliği bırakanların toprağına döndüğü ve yatırım alanı arayan büyük sermayenin başını döndürecek bir dönüşüm bu.
SERKONDER’İN ÖNCELİĞİ YERLİ ÜRETİM VE TEKNOLOJİ
TESİSLERİN %95’İ ÜYELERDEN
Barış Aydoğdu ise dernekleşme çabaları sayesinde hem yerli üretime öncelik verdiklerini hem de yabancı firmalarla daha etkin rekabet edebildiklerini belirterek, “Üyelerimiz kullandıkları tüm malzemeleri yerli şirketlerden temin ediyor. Tasarımı yine Türk mühendislere ait. Bu dayanışma sayesinde seraların yüzde 95’ini SERKONDER üyeleri yapıyor” diyor.
ZİRAAT BANKASI KREDİSİ CAN SUYU OLDU
Sohbet bu kış yıkılan seralara geliyor. Ülkemizdeki mevcut kurulumun yüzde 75’inin 1970’li ve 80’li yıllardan kalma olduğunu öğreniyoruz. Naylon veya cam kaplama eski tip seraların haliyle fırtınalara karşı dayanıksız olduğunu söylüyorlar. Sözü alan İnceler, devlet desteklerinin bu konuya odaklandığını aktararak, “Modern seralar 10 yıldır gelişiyor. Çiftçiler uzun süre yenilemeye yanaşmadı. Şimdi Ziraat Bankası’nın 7 yıllık 2 yıl geri ödemesiz kredi imkanıyla sektörde yüzde 50 oranında artan talep söz konusu” bilgisini veriyor.
ÇİFTÇİ TOPRAĞA DÖNECEK
SERKONDER üyeleri, bahsi geçen geri dönüşümün iki anlama geldiğini söylüyor. İlk olarak, seralar yenilenerek geri dönüştürülüyor. Bunun yanında sektöre küsen çiftçi toprağına geri dönüyor. Bu alandaki bilinç de artıyor.
- Üretime kadın eli
- SERKONDER aynı zamanda sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde ‘Sera Akademisi’ kurmuş. Kırsalda kadının gizli gücünün farkına varan dernek, kadın çiftçilere yönelik Antalya’da bir eğitim sürecine başlamış. İki dönüm modern seradaki eğitimlerde kadın çiftçilere, seraları doğru kullandıkları zaman nasıl para kazanabilecekleri öğretilecek.
ÇİLEYİ ÇEKEN ONLAR
Jeotermal hatta OSB kurulacak
İHRACAT ŞAHANE
- Kuruverin gari...
- Şimdi bu haberle, ‘Vallahi aklıma gelmişti’ diye gaza gelip satılık sera ilanı bakacaklara seslenelim. Durduğunuz kabahat be yav. Alın size tertemiz, anahtar teslim yatırım. Ege’de köye yerleşme modasına uyana da uygun. “İşin koyun gütmeli, inek gübreli, tarla sürmeli kısmı vallahi aklıma gelmemişti” diyerek pişman olan plaza insanına da birebir. Altında jeotermal enerjisi, tepende sera örtüsü, önünde zebzenin türlüsü, arkanda devlet desteği. Daha ne olsun, kuruverin gari...