Anadolu Ajansı Finans Masası'na konuk olan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında fona devredilen şirketlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şimdiye kadar 252 şirketin TMSF'ye devredildiğini belirten Gül, bu sayının artabileceğe işaret etti.
Bu sayının kaça çıkacağı konusunda herhangi bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirten Gül, “Bunlar ilgili mahkemelerin kararı çerçevesi içerisinde bize geliyor. Kanun Hükmünde Kararname çıktıktan hemen sonra devredilmedi, süreç içerisinde devrediliyor, devredilecek. Kayyum atanan şirketlerin kayyumluğu... KHK diyor ki 'Artık TMSF'ye devredilir. Kayyum atanmamış şirketlerde bundan sonra bir kayyum ihtiyacı olursa da o zaman doğrudan doğruya o kayyum TMSF olacak” dedi. Gül, TMSF'ye devredilen FETÖ bağlantılı holding ya da şirketlerde sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin soruları da cevaplandırdı. İlgili şirketlere ilişkin soruşturmaların devam ettiğine dikkat çeken Gül, “Bu şirketlerin çok uzun yıllar TMSF'de kalabileceği, uzun yıllar bu soruşturmaların bitmeyeceği düşüncesiyle satış yetkisi TMSF'ye vermesinin en önemli nedeni ekonomiye olumsuz etkilerinin sınırlandırılmasıdır. En fazla fayda sağlayacak tarzda bir mantık ile KHK hazırlandı” diye konuştu.
Şirketleri ve malları fona devredilenlerden bir kısmının beraat de edebileceğine dikkat çeken Gül, şu yöntemi izleyeceklerini kaydetti: “Beraat ederlerse varlıkları satmamışsak zaten ilgili şirkete iade edeceğiz. Eğer satmışsak satış bedelini mahkemenin o kararı verinceye kadar ki dönemde bir hesapta bloke edeceğiz. O blokaj sonucunda o parayı, değeri nemalandıracağız. Mahkeme sonunda mahkumiyet olursa bu paralar kamuya intikal edecek. Mahkumiyet olmayıp beraat ederlerse ilgililere iade edilecek. Hak sahiplerinin mülkiyet haklarına dokunulmamış olacak.”
Şakir Ercan Gül, eldeki şirketlerin ne zaman satışa çıkarılacağı konusunda yaklaşık bir tarih de verdi. FETÖ'ye bağlı olan şirketlerin fotoğrafının henüz çekilemediğini ifade edER Gül, şunları anlattı: “Bunların yargı dosyalarına bakmak lazım. Oradaki süreci takip etmek lazım. Tereddütlü bir durum olup olmadığına bakmak lazım. Yargısal süreçle birlikte değerlendirilecek şeyler... Bunların içerisinde kısa zamanda satılması gereken şeyleri satışa hazırlayacağız en kısa zamanda. Ben tarih vermiyorum ama 2017 olabilir, 2017 başında olabilir. Genel bir şey söylemiyorum. Şirketin durumuna, suçun isnat derecesine göre bir sürü şey etkili oluyor."
TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, el konulan gayrimenkul şirketlerinden daire alan ve henüz dairesini teslim almamış hak sahiplerinin zaten kayıtlarda belli olacağını ifade ederek, “Bu hak sahibine o grubun imkanları çerçevesi içerisinde bize ne devredilmişse, ne varsa onları bir şekilde, hukuk içerisinde yerine getirmeye çalışacağız” dedi. Gül, hak sahibinin iddiasını ispat edememesi halinde yapılacak bir şey olmadığını kaydetti.
Gül, TMSF'nin büyüyüp küçülebilme özelliğine sahip bir kamu kurumu olduğunu belirterek, bu şirketlerin yönetimi konusunda ihtiyaç duydukları iş gücünü dışarıdan temin etme ve bu iş gücünü satış ile birlikte devretme imkanına sahip olduklarını kaydetti. TMSF'nin artık kendisinin kayyum olduğunu ifade eden Gül, “Biz artık kayyum değil, yönetim kurulu atıyoruz” dedi. Söz konusu yönetim kurulu üyelerinin önemli bir bölümünün TMSF personeli olduğunu belirten Gül, ayrıca işletmelerin faaliyetine yararlı olabilecek özel sektördeki mali müşavir ve avukatların da yönetim organına atandığını söyledi.