Türkiye’nin son yıllarda en büyük ilerleme kaydettiği alanlardan biri olan sağlıkta yatırımlar artarak devam edecek. Vatandaş memnuniyetinin zirve yaptığı sağlıktaki yeni büyük hamle şehir hastaneleriyle gelecek. Şimdiye kadar 5 tanesi hizmete açılan şehir hastanelerinin beşi daha bu yıl sonuna kadar açılacak. 2021’ye kadar sayıları 28’e ulaşacak olan şehir hastaneleriyle Türkiye yaklaşık 41 bin ek yatak kapasitesine kavuşacak.
Türkiye’nin son yollarda destan yazdığı en önemli alanlardan biri sağlık oldu. Dünyada da parmakla gösterilen sağlık alanındaki yatırımlar; vatandaşların kaliteli ve düzenli bir şekilde sağlık hizmetlerinden yararlanmayı sağladı. Kamu özel sektör işbirliği modeliyle geliştirilen şehir hastaneleriyle, sağlık hizmetlerinin hem kaliteli hale getirilmesi hem de yaygınlaştırılması planlanıyor. AK Parti’nin seçim beyannamesinde dikkat çekilen şehir hastaneleri yatırımlarını önümüzdeki dönemde de artarak devam edecek.
BEŞ TANESİ BU YIL AÇILIYOR
Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü verilerine göre; kamu özel ortaklığı modelinde 2017 yılında Yozgat, Mersin, Isparta ve Adana’da toplam 4 bin 74 yatak kapasiteli 4 şehir hastanesini hizmete sundu. Son olarak geçtiğimiz ay açılan Kayseri Şehir Hastanesi, 1.607 yatak kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük sağlık komplekslerinden biri olarak hizmet vermeye başladı. Bu yılki yatırım programı kapsamında Ankara Bilkent, Manisa, Kayseri, Eskişehir ve Elazığ’da toplam 7 bin 988 yatak kapasiteli 5 modern şehir hastanesi daha hizmete girecek.
ALTISI GELECEK YIL HİZMETTE
İnşaatı devam eden şehir hastanelerinden altısı 2019’da hizmete alınacak. Yüzde 50’sinden fazlası tamamlanan Ankara Etlik’teki şehir hastanesi 3 bin 577 yatak kapasitesiyle dikkat çekiyor. 1.355 yatak kapasiteli Bursa Şehir Hastanesi’nin yüzde 25’i, 838 yataklı Konya Şehir Hastanesi’nin yüzde 40 tamamlandı. 600 yataklı Kütahya ve 480 yataklı Tekirdağ hastaneleri de hesaba dahil edildiğinde gelecek yıl hizmet vermeye başlayacak beş hastanenin toplam yatak kapasitesi 6 bin 850’i buluyor.
Bunların yanında gelecek yıl hizmete alınması beklenen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Psikiyatri ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastaneleri’nin toplam yatak kapasiteleri ise 2 bin 400 kişilik olacak. Bunlarla birlikte 2019’da hizmete alınacak toplam hasta yatak kapasitesi 9 bin 250’ye çıkıyor.
BUNLAR DA 2020’DE AÇILACAK HASTANELER
2020’de hizmete alınması planlanan ve yüzde 35’i tamamlanan Gaziantep Şehir Hastanesi 1.875 yatak kapasiteli, Kocaeli Şehir Hastanesi 1.180 kapasiteli, İstanbul İkitelli Şehir Hastanesi 2 bin 682 yatak kapasitesi, İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi 2 bin 60 yatak kapasiteli olacak. İki yıl sonra hizmete alınacak bu dört hastanenin toplam yatak kapasitesi yaklaşık 7 bin 800 adet. Bin 700 yatak kapasiteli Şanlıurfa Şehir Hastanesi ise 2021’de açılacak.
41 KERE MAŞALLAH
Samsun, Denizli, Diyarbakır-Kayapınar, Aydın, Antalya, Ordu ve Trabzon hastanelerinin ihale süreci devam ediyor. İstanbul Sancaktepe, İzmir Tınaztepe, Sakarya ve Rize hastaneleri yatırımları ise Yüksek Planlama Kurulu (YPK) onayına sunuldu. Hizmete alınan, inşaatı devam eden ve YPK’dan onay bekleyenlerle birlikte Türkiye genelindeki 28 şehir hastanesinin toplam yatak kapasitesi 40 bin 385 adet olacak.