Ruble ve TL ile alışveriş Haziran’da

Yeni Şafak
Çetiner Çetin
04:007/12/2016, الأربعاء
G: 6/12/2016, الثلاثاء
Yeni Şafak

Kendi milli paralarımızla ticaret yapmakta kararlı adımlar atan Türkiye; Rusya, İran, Azerbaycan, Gürcistan, Çin, Kırgızistan ve Irak’ı içine alan geniş bir havzada Amerikan doları ve euro yerine bu ülkelerin milli paraları ile ticaret yapılması için çalışmalara başladı. İlk adımı Rusya ile atılacak olan uygulamanın Haziran’da başlatılması öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin, Rusya ve İran ile ticaretin kolaylaştırılması için alışverişlerin ulusal para birimleri ile yapılması gerektiği yönündeki açıklamasının ardından Ankara'da önemli bir çalışma başlatıldığı ifade ediliyor. Ekonomi Bakanlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı bürokratlarının Türk Lirası'nın değerinin korunması için Türkiye'nin ticaret hinterlandı içinde yer alan ve komşu ülkeler ile ilk etapta dokümantasyon çalışmalarına başladıkları öğrenildi. Bu çalışmayla Türkiye; Rusya, İran, Azerbaycan, Gürcistan, Çin, Kırgızistan ve Irak'ı içine alan geniş bir havzada Amerikan doları ve euro yerine bu ülkelerin milli paraları ile ticaret yapılması hedefleniyor.



TÜRKİYE RAHATLAR


Rusya ile karşılıklı ticari işlemlerde, Türk lirası ve Rus rublesinin kullanımına dair detaylı görüşmelerin Başbakan Binali Yıldırım'ın Moskova ziyaretinde da ele alındığı ifade ediliyor. Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret dengesi Rusya lehine işliyor. Zira Türkiye kendi cari açığının da en büyük nedeni olan enerji ithalatı konusunda Rusya'ya neredeyse bağımlı durumda. Rusya'nın teklife sıcak bakması durumunda Türkiye'nin ciddi oranda rahatlayacağı, Rusya'nın de kendi iç piyasasına yönelik ithalatta Türkiye'yi büyük ölçüde önceleyeceği belirtiliyor.



2017 İLK ÇEYREKTE START


Uygulamanın hayata geçmesi durumunda, Türkiye-Rusya arasındaki siyasi pozisyonların güçlenmesi kadar ekonomik ilişkilerin de dengelenmesine katkı sağlanmış olacak. Ekonomi kulislerinde Başbakan Binali Yıldırım'ın teklifinin Moskova tarafında kabul görmesi durumunda Haziran 2017'de ilk denemelerin yapılabileceği ifade ediliyor.



8 ÜLKEYİ KAPSAYACAK


Milli paraların takası meselesinin daha yaygın hale getirilmesi için Rusya modellemesi sonrasında diğer ülkelerle de harekete geçilmesi bekleniyor. Yetkililerin, Rusya, İran, Azerbaycan, Gürcistan, Çin, Kırgızistan ve Irak'ta benzer fırsatların yakalanması için bölgesel çalışmalarına da 2017'in ilk çeyreğinde başlamasının planlandığı bildirdi.



Akkuyu'nun makine sistemi Türkiye'de üretilecek


Rusya ile yaşanan jet krizinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın girişimleri normalleşen Türkiye-Rusya ilişkilerindeki normalleşme siyasette olduğu kadar turizm, tarım ve enerji sektörlerinde de kendini göstermeye başladı. Rusya firmaların yapımını üstlendiği Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin yapımına hız kazandıracak hamle de Başbakan Binali Yıldırım'ın Rusya temasları öncesinde geldi. Akkuyu Santrali'nin makine tesisatını yapacak olan şirket belirlendi ve montaj süreci ile ilgili takvimde de karar kılındı.



4,8 MİLYARA MAL OLACAK


Yeni Şafak'ın Rusya Dışişleri ve Enerji Bakanlığı kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Mersin'in Akkuyu mevkiinde inşa edilecek


Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin dört enerji bloğu için türbin odası ana ekipmanı Rusya'nın önemli kamu iktisadi teşebbüsü olan Rosatom'un makine yapım birimi olan Atomenergomash; üretecek. Türkiye'de üretilecek türbin ekipmanları çalışmanın 93 milyar rubleye (4,8 milyar TL) mal olması bekleniyor.




Nükleer enerji santralinin enerji bloğu binasının bir kısmını oluşturan türbin odasının kurulması projenin en önemli sürecini oluşturuyor. Yardımcı ekipmanla elektrik enerjisi üreten ünitelerden (türbin ve turbo jeneratörler) oluşan türbin odası için hem Türkiye hem de büyük uğraş veriyor. Kaynaklar, Rosatom'un Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin “1-4 blokları” için hazırlanacak türbin odası ekipmanlarını sırasıyla Ocak 2020, Haziran 2021, Mart 2022 ve Mart 2023 tarihlerinde teslim edecek. Son teslimle birlikte santralde enerji üretimi başlayacak.



#Ruble
#Türk Lirası