Ramazanda en fazla kiraz ucuzladı

Yeni Şafak
10:5411/06/2017, Pazar
G: 11/06/2017, Pazar
AA
Fiyatı en fazla düşen ürün kiraz oldu.
Fiyatı en fazla düşen ürün kiraz oldu.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Ramazanın ilk yarısında markette 35 üründen 20'sinin, üreticide 31 üründen 25'inin fiyatı artmadı veya azaldı. Hem markette hem de üreticide fiyatı en fazla düşen ürün kiraz, en fazla artan ise kabak oldu" dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ramazanın ilk yarısında markette 35 üründen 20'sinin, üreticide 31 üründen 25'inin fiyatının artmadığını veya azaldığını bildirdi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, markette sivri biber, patlıcan, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, süt, zeytinyağı, mısırözü yağı ve maydanozda fiyatların değişmediğini belirtti. En fazla fiyat düşüşünün, yüzde 38,48 ile kirazda meydana geldiğini ifade eden Bayraktar, bu ürünü yüzde 27,66 ile domatesin izlediğini kaydetti.

Bayraktar, markette en fazla fiyat artışının yüzde 23,35 ile kabakta görüldüğünü, ikinci sırayı yüzde 15,49 ile salatalığın aldığını aktardı.


Üretici fiyatları

Bayraktar, üretici fiyatlarında ramazanın ilk yarısında marul, maydanoz, limon, elma, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, Antep fıstığı, süt ve zeytinyağında değişim olmadığına işaret etti. Kirazın yüzde 18,18 düşüşle fiyatı en fazla azalan ürün olduğuna dikkati çeken Bayraktar, ikinci sırada fiyatı yüzde 17,81 düşen domatesin yer aldığını kaydetti.

Üreticide en fazla fiyat artışının yüzde 25 ile kabakta yaşandığını ifade eden Bayraktar, bu ürünü yüzde 18,83 fiyat artışıyla havucun izlediğini bildirdi.

Bayraktar, "Ramazanın ilk yarısında markette 35 üründen 20'sinin, üreticide 31 üründen 25'inin fiyatı artmadı veya azaldı." değerlendirmesinde bulundu.

Fiyat değişimlerinin nedenleri

Fiyat değişimlerinin nedenlerine ilişkin görüşlerini paylaşan Bayraktar, kabağın yanı sıra salatalık ve sivri biberdeki fiyat artışında ürün gelişiminden kaynaklı hasat miktarındaki azalmanın etkili olduğunu belirtti.

Havucun arzının depolardaki üründen sağlandığına işaret eden Bayraktar, bunun fiyatlara yansıdığına dikkati çekti.

Küçükbaş et üretimindeki azalmanın fiyatları yukarı yönlü seyre zorladığının altını çizen Bayraktar, "Bu durum koyun ve keçi eti üretimine de önem vermemiz gerektiğini göstermektedir. Türkiye, büyükbaş hayvan eti üstündeki baskının hafifletilmesi açısından özellikle küçükbaş hayvancılığa ağırlık vermeli." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, kiraz, domates, çilek, yeşil soğan, patlıcan, yeşil fasulyede yaşanan fiyat düşüşlerinin hava sıcaklıklarındaki yükselişle hasat edilen ürün miktarının artmasından kaynaklandığını kaydetti.

#TZOB
#Şemsi Bayraktar
#Kiraz
#Kabak