16. MÜSİAD Expo kapılarını açtı. 100’ü aşkın ülkeden katılımın olduğu fuarın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem Türkiye ekonomisini hem hükümetin dış ticaretteki yaklaşımını anlattı. “Türkiye’nin yatırım ve projesi öyle uzun ki anlatmakla bitmez” diyen Erdoğan, MÜSİAD fuarlarında da görüldüğü gibi Türkiye’nin Afrika ve Asya’ya özel önem verdiğinin altını çizdi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından iki yılda bir düzenlenen uluslararası 16. MÜSİAD EXPO ve 20. Uluslararası İş Forumu Kongresi'nin açılışı dün İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşti. 100'ü aşkın ülkeden katılımın olduğu fuara MÜSİAD üyeleri büyük ilgi gösterdi.
700 firmanın ürünlerini sergilediği fuar için 8 hol kiralandı. High Tech Port konseptiyle fuara katılan kamu ve özel savunma sanayi şirketleri teknoloji harikası son ürünlerini görücüye çıkardı. Açılışına Kıbrıs Başbakanı Hüseyin Özgürgün'ün de katıldığı fuarda bir hol de Kıbrıslı firmalara ayrıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MÜSİAD Başkanı Nail Olpak'ın açılış konuşmalarında helal kazanç ve adil paylaşım vurgusu öne çıkan başlıklar oldu.
Erdoğan; geçtiğimiz 14 yılda tarihi bir başarı ortaya koyan Türkiye'nin ekonomik büyüme oranlarına ilişkin şu bilgileri verdi: “2003-2015 arası yüzde 4,7 büyüme hızımız gerçekleşti. 3 yıldaki onca badireye rağmen dünya ortalamasının yine üzerindeydik. 2 seçim ve terör olaylarına rağmen 2015'te yüzde 4'e ulaştık. Dünyada yüzde 3,1'ken gelişmekte olanların yüzde 2'de kaldı. Bu yıl da büyüme oranımız yüzde 3,9 düzeyinde. Gerçek Türkiye'yi yatırım ve projelere bakarak görebilirsiniz.”
Erdoğan, bu yıl 15 Temmuz'daki darbe girişiminin yanı sıra terör örgütlerinin eylemlerine maruz kalan Türkiye'de dünya çağında projelerin arka arkaya hizmete açıldığını dile getirdi. Türkiye'nin geleceğini ve çehresini büyük ölçüde etkileyecek olan mega projelere değinen Erdoğan, Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim ve Marmaray gibi dev ulaştırma projelerine imza attıklarını anlattı. Marmaray'dan bugüne kadar 166 milyon kişinin yararlandığını paylaşan Erdoğan, boğazın altından bu kez çift katlı araçlar için inşa edilen Avrasya Tüneli'nin de 20 Aralık'ta hizmete alınacağını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yine bu yılsonuna kadar açılacak Kars Tiflis Demiryolu projesiyle de Londra'dan Pekin'e kesintisiz ulaşım sağlanacağını söyledi. Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü, Kanal İstanbul, Büyük İstanbul Havalimanı gibi projelerle ilgili sürecin devam ettiğini ifade etti. Türkiye'nin enerji ve sağlık yatırımlarıyla da dikkat çeken bir ülke olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: “Kentsel dönüşüm ile 20 yılda 6,5 milyon konutu yenilemeyi hedefliyoruz. Türkiye'nin yatırım ve projesi öyle uzun ki anlatmakla bitmiyor. 400 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklüğü ifade ediyor. Anlatmaya günler yetmez. Siz işadamları ve dostlarımıza mesajım şudur: Bu ülkenin kendisine güvenen kurumları mahçup etmeyeceğinden emin olun.”
Bu etkinlikte Afrika ve Asya'ya özel önem verildiğini gördüklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, kara kıtaya yoğunlaştıklarının altını çizerek, “12 büyükelçiliğimiz vardı. Şimdi 39. Hedef tüm Afrika'ya açılmak. Burada kışken, ben Afrika ülkelerini dolaşacağım. Malum yapıyı oradan da kaldırmak için MÜSİAD Türkiye ile birlikte adım atmalıdır” dedi.
Programa ev sahipliği yapan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak da açılıştaki konuşmasında küresel ekonomik görünüme ve Türkiye'nin üstlendiği misyona ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dünyada yaşanan makroekonomik adaletsizliklere dikkati çeken Olpak, “Dünya nüfusunun yüzde 1'inin serveti, dünyanın geri kalan yüzde 99'unun servetinden, yani 7 milyar insandan daha fazla. Bu hırsızlık demek. Dünya değiştirilmelidir demek, en çok bize düşer. Çünkü Türkiye, sadece bir toprak parçasının adı değildir. Türkiye bir mesuliyetin adıdır” dedi.
Türkiye ekonomisinin son 15 yılda 2,7 kat büyüdüğünü, kişi başına düşen milli gelirin de yüzde 116 arttığını belirten Olpak, “Artık, tek gecede döviz kurunun 3'e katlandığı, yüzde 100'ü aşan enflasyon ile paramızın durduğu yerde eridiği bir Türkiye ekonomisi yok. Bütün algı operasyonları ve darbe girişimlerine rağmen, güçlü ve istikrarlı yapısını muhafaza eden bir Türkiye var” diye konuştu.
MÜSİAD'ın yurt içinde 86 noktaya, yurt dışında 65 ülkede 170 noktaya ulaşarak teşkilat ağını büyüttüklerini ifade eden Olpak, “Dünya genelinde binlerce iş adamını, on binlerce işletmeyi temsil eden, büyük bir ortak noktaya dönüştük ama yetmez diyoruz” bilgilerini verdi.
MÜSİAD'ın önümüzdeki dönemde hizmet ağını geliştirmeye devam edeceğini aktaran Olpak, "Kırgızistan, Kazakistan, Pakistan, Azerbaycan, Gürcistandaki ikinci noktamız Tiflis, Belçika, Hollanda'daki yeni noktamız Amsterdam, Fransa'daki noktamız Strasbourg, Londra, Sudan ve Katar açılışlarımız bizi bekliyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, 16. MÜSİAD EXPO'nun açılışının ardından önceliği Kıbrıs ürünlerinin sergilendiği fuar alanına verdi. 2 bin metrekarelik alanda yer alan ve görsel bir şölenin yaşatıldığı 1. KKTC Fuarı, ülke ekonomisine katkı yanında turizm ve kültür alanında iki ülke arasında işbirliğinin güçlendirilmesi amacını taşıyor. Fuar alanındaki şirketlere ait standları da ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan daha sonra Afrika El Sanatları Kültür Evi Projesi hakkında bilgi aldı. Afrika el sanatları ürünlerinin, Türkiye'de pazarlanarak elde edilecek gelirin çocukların eğitimi ve hastalıklarla mücadele amacıyla Afrikalı kadınlara ulaştırılması amaçlanıyor.