Piyasalardaki spekülatif hareketlere karşı tüm kurumlar topyekun harekete geçti. Önceki akşam BDDK, ardından dün de Merkez Bankası, Hazine ve SPK devreye girdi. Merkez, piyasalara kaynak sağlarken Hazine de bono ihalesi düzenledi. SPK, yalan haberler için yasal işlem başlattı. Dolar 6.68 liradan başladığı gün boyunca dalgalı hareket ederken Borsa İstanbul bankacılık hisselerinin kaybını yaşadı.
Türkiye piyasalarında yaşanan spekülatif hareketler ve ABD Başkanı Donald Trump’ın hamlelerine karşı tüm kurumlar taarruza geçti. Önceki akşam düşük hacimli işlemlere 7.21 liraya kadar çıkan dolara karşı önce Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamaları devreye girdi. Albayrak, ‘mali kural’ konulabileceğini ve tüm kurumların gerekli önlemleri alacağını söylemesiyle 7 liraya kadar gevşeyen dolar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankaların swap işlemlerine sınır getirmesiyle 7 liranın altına geldi.
Merkez devreye girdi
Piyasanın dün sabah açılışından önce saat 8’de ise devreye Merkez Bankası girdi. Merkez Bankası piyasalara 10 milyar TL ve 6 milyar dolar ile 3 milyar dolar tutarında altın cinsinden kaynak sağladı. Hürriyet'te yer alan habere göre; Merkez Bankası’nın finansal istikrarın desteklenmesi ve piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi için TL ve döviz likidite yönetimine ilişkin kararlar aldığının belirtildiği açıklamada, Türk Lirası için 6 önlem, döviz likiditesi için de 4 önlem sıralandı. “Bankaların ihtiyaç duyduğu tüm likiditeler karşılanacak” denen açıklamada, döviz depo limitlerinin 20 milyar Euro’ya çıkarıldığı kaydedildi. Ardından da Merkez Bankası 15 dakika sonra bir açıklama daha yaparak zorunlu karşılıklarda indirime gittiğini duyurdu. İşte piyasaların ateşinin sönmesi için üst üste atılan adımlar:
BDDK'dan da hamle
Merkez Bankası'nın hamleleri
Her cephede mücadele Piyasaların ateşini söndürmek için 16 önlem geldi
Hazine'den de hamle
Kurlarda spekülatif hareketler sürüyor
Dolar dün gün içinde oldukça dalgalı hareket etti. Cuma günü 6.43 liradan haftayı kapatan önceki akşam düşük hacimli işlemlerde güne etkisiyle 6.68 lira seviyesinden başlayan dolar 7.03 liraya çıktı. Bankalararası piyasada dolarda son işlemler 6.8559 liradan yapılırken serbest piyasada dolar günü 6.8850 liradan kapattı. Borsa İstanbul’da ise kayıp hızlandı. Bankacılık hisselerindeki yoğun satış borsada gün içinde kaybı yüzde 6’ya yaklaştı. Bankacılık endeksinde düşüş yüzde 13’ü geçti. Borsa İstanbul günü yüzde 2.38 düşüşle 92 bin 684 puandan kapattı. Tüm banka hisselerine ise yaşadıkları kayıp nedeniyle seans sırasında devre kesici uygulandı.
Türk Lirası’ndaki değer kaybı gelişen ülke piyasalarında da sıkıntı yaratıyor. Güney Afrika randı yüzde 2’nin, Hindistan Rupeesi yüzde 1.5’in, Endonezya rupiah’ı yüzde 1’in üzerinde kayıp yaşadı. 10 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 22.49’a, iki yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 25.98’e kadar yükseldi.
Gelişenlere büyük tepki
Türk Lirası’ndaki değer kaybı gelişmekte olan ülke piyasalarında da satış baskısı yaratıyor. TL’de devam eden satışlar Güney Afrika randına sıçrayarak değer kaybetmesine yol açarken dolar, yen ve İsviçre frankı gibi güvenli limanlara talebi artırdı. Euro, dolar karşısında bir yılın dip seviyesini gördü. Güney Afrika randı yüzde 2’nin, Hindistan Rupeesi yüzde 1.5’in, Endonezya rupiah’ı yüzde 1’in üzerinde kayıp yaşadı.
10 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 22.49’a, iki yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 25.98’e kadar yükseldi. Öte yandan Hazine’nin piyasaları desteklemek amacıyla ihracına karar verdiği 91 gün vadeli bono ihalesinde bileşik getiri yüzde 24.89 olurken iki yıllık yeni gösterge tahvilin ilk ihracında ise bileşik faiz yüzde 24.28 olarak gerçekleşti.
Alış satış farkı 1 liraya çıktı
Döviz kurundaki dalgalanmalar sonrası alım-satım makası açıldı, İstanbul’da döviz büroları ise tabela kapadı. Daha çok yabancı turistlerin ağırlıkta olduğu Kapalıçarşı’daki döviz bürolarının dün tabelalarını kapattığı gözlenirken, bazı döviz bürolarında ise alış ve satış arasındaki fiyat farkı 1 liraya kadar çıktı.