Piyasalar haftaya ‘evet rüzgarı’yla başladı. Türk Lirası gün içinde dolar karşısında yüzde 2,5 değer kazandı. Dolar/TL 3,6188 seviyelerine kadar geriledi. Faiz yüzde 3 düşerken borsa ise 90 bin 984 puana kadar çıktı.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni de içeren Anayasa değişikliğine ilişkin halkoylamasından yüzde 51,4 “evet” oyu çıkması Türkiye piyasalarında coşkuyla karşılandı. Dolarda ilk tepki hızlı düşüş yönünde oldu. Kur 3,6188 seviyelerine kadar geriledi. Olumlu seyir gösterge tahvil faizlerini de yüzde 0,30 aşağı çekti. Faiz yüzde 11,46’dan yüzde 11,13’e kadar geriledi. Aynı dakikalarda Borsa İstanbul’da hızlı alım gözlendi. Endeks cuma günü kapanışına göre haftanın ilk işlem gününde yüzde 1’in üzerinde değerlenerek 90 bin 984 puana kadar çıktı.
Dolar ve faizlerdeki düşüş ile borsadaki yükselişin sınırlı kalması, evet sonucunun geçen hafta piyasalar tarafından satın alınmasıyla açıklanıyor. Halkoylamasının gündemden düşmesiyle, hükümetin reformlara ve ekonomiye daha fazla odaklanacağı beklentisinin yatırımcıların TL varlıklara olan ilgisinin devam etmesini sağlayabileceğini ifade eden analistler, dolar/TL’de teknik açıdan 3,60 ve 3,55 desteklerinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.
Türkiye’nin refaha ve istikrara oy vermesi yabancı yatırımcıyı günün ilk dakikalarında sersemletti. Yerli yatırımcı olumlu havaya prim verirken yabancı yatırımcı beklemeyi tercih etti. Atılda park eden nakitlerini panikle altına yönlendiren yabancı oyuncular, onsun fiyatını bir mikar yukarıya taşıdı. Analistler Türkiye’nin istikrarına değil istikrarsızlığına oynayan yabancıların, evet oyunun ağırlıkta olmasıyla kayıp yaşamaya başladığını söyledi.
Analistler kendi bildiği dengenin altüst olmasıyla belirsizliğe düşen yabancı spekülatörlerin ilk tepkisinin de altına yönelmek olduğunu kaydetti. Yabancı alımlarıyla altının onsu sabahın ilk işlemlerinde 1,295 seviyelerine kadar çıktı. İlk şokun atlatılmasının sonrasında ise ons fiyatlarında dengelenme gözlendi. Gün içinde en yüksek 1,295, en düşük 1,286 dolar seviyelerini gören altın onsu Türkiye saatiyle 18.30’da ... seviyelerinde işlem gördü.
‘Evet’ zaferinin ardından piyasalarda oluşan olumlu havadan rahatsız olan spekülatörler, dün ilk şoku atlattıktan kısa bir süre sonra yeniden Türk piyasalarında işleme başladı. Dalgalanma oluşturarak Türk halkının siyasi belirsizlik içinde olduğunu ve bunun da piyasalara yansıdığını göstermeye çalışan spekülatörler, dolardaki hızlı düşüşü frenlemek için yüksek kurdan dolar almaya başladı. Aynı oyunu borsa ve faizde de sergilendi. Nitekim kendi içlerinde yaptıkları alım ve satımlarla piyasalarda zikzaklar oluşmaya başladı. Gün içinde bir aşağı bir yukarı giden piyasaları iyi değerlendiren yerli yatırımcı, spekülatörler yüksek kurdan dolar alım kotasyonu girdiğinde ‘satış’, düşerken yeniden ‘alım’ yazdı. Yerli yatırımcı hisse senedi piyasasında da her iniş ve çıkışı fırsata çevirmeyi başardı.
Dolar gün içinde en düşük 3,6188, en yüksek 3,6769 seviyelerini görüp günü 3,66 seviyesinden tamamladı. Borsa İstanbul’da endeks, en düşük 90 bin 725, en yüksek 90 bin 984 seviyelerini görüp günü 90 bin 654'ten tamamladı. Günün sonunda kazanan yerli yatırımcı kaybeden ise spekülatörler oldu.
Halkoylamasından evet çıkmasıyla oluşan olumlu havayı sindiremeyen spekülatörler yaptıkları açıklamalarla da ‘Türkiye’nin siyasi belirsizliğe girdiği’ algısı oluşturmaya giriştiler. Goldman Sachs, Dolar/TL’nin siyasi belirsizliklerle yılsonunda 4 seviyesini görebileceği tahmininde bulundu. Goldman raporunda, Türkiye’de siyasi belirsizliğin yüksek kalacağını kaydetti. Goldman analisti Clemens Grafe, e-posta raporunda, piyasanın halihazırda ‘Evet’ sonucunu fiyatladığını ve Türk Lirası’nın referandum belirsizliğinin ortadan kalkmasına bir tepki olarak güçlenebileceğini kaydetti. Commerzbank ise referandum sonrası Türk Lirası’nda görülen rallinin uzun süreli olmayacağı ihtimaline sarıldı.