Piyasa güven tazeledi

Yeni Şafak
04:0013/03/2015, Cuma
G: 12/03/2015, Perşembe
Diğer

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MB Başkanı Başçı görüşmesinin piyasalara güven vermesiyle TL dolar karşısında değer kazandı. Dolar dün 2.64'ten 2.59 seviyesine geriledi. Ekonomist Barry Bosworth İSE, “Kurdaki zayıflamanın Türkiye için ciddi bir sorun olacağını düşünmüyorum. TL’deki değer kaybı yönetilebilir seviyede” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın önceki günkü görüşmeleri sonrasında TL, dolar karşısında değer kazanmaya başladı. Gün içine dolar 2.64 seviyelerinden 2.59'a kadar düştü. Borsanın yükselişe geçerek 78 binin üstüne çıkması da piyasa tarafından ‘Erdoğan-Başçı görüşmesi güven verdi’ şeklinde algılandı. Öte yandan, ekonomistler, Türk Lirası’nın dolar karşısında yaşadığı değer kaybının ekonomi için herhangi bir sorun teşkil etmediği görüşünde hemfikir olurken, kurun yakında istikrar kazanacağı öngörüsünde bulundu. 

GÖSTERGEDE SORUN YOK

Washington merkezli Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Kıdemli Uzmanı William Cline özellikle Fed’in faiz artışının gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Cline, bu gelişmenin TL’ye kayda değer bir zarar vermeyeceğini vurgulayarak, “TL, uzun zamandır denge seviyesinin üstünde işlem görüyordu ancak, son dönemde dış etkenlerden ötürü denge seviyesine yaklaştı. Dolayısıyla, Türk ekonomisinde kur açısından sorun yok” dedi.  

BRİFİNG OLUMLU ETKİLEDİ

Standard Bank Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Stratejisti Demetrios Efstathiou, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Başçı’dan son ekonomik gelişmelere ilişkin brifing almasının piyasalar tarafından olumlu karşılandığını belirtti.

KAYIP YÖNETİLEBİLİR SEVİYEDE

Brookings Enstitüsü Kıdemli Uzmanı Barry Bosworth da doların, ABD ekonomisi diğer ekonomilere oranla daha hızlı iyileşme gösterdiği için değer kazandığını dile getirirken, TL’nin de diğer para birimleri gibi değer kaybetmesinin olağanüstü bir gelişme olmadığının altını çizdi.  Bosworth,  “TL, Hindistan Rupisi gibi diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine kıyasla iyi bir performans sergiledi. TL’deki değer kaybı yönetilebilir seviyede” diye konuştu.  

Türk Lirası'nın performansı iyi

TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio ise dolar karşısındaki kayıpların tüm gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine karşı yaşandığını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Eğer TL’nin son iki gün içerisindeki performansına bakarsanız, dolar/lira hareketlenmelerinin çoğunun doların güçlenmesi nedeniyle olduğunu, bunun sadece Türkiye’yi değil bütün piyasayı etkilediğini görebilirsiniz. Türk Lirası son 5 gün içerisinde 22 gelişmekte olan para birimi içerisinde 12. en iyi performansı sergileyen para birimi oldu. Bu gelişmekte olan ülkeler içerisinde tam ortada yer aldığını gösteriyor.”


Küresel piyasalarda FED etkisiyle hareket olabilir

Saxo Capital Uluslararası Piyasalar Müdürü Özgür Hatipoğlu, “Eğer avro/TL yukarı doğru giderse dış ticaret negatif etkilenecek. Çünkü zayıf TL, alınan kredilerde sıkıntıya neden olacak” dedi. Hatipoğlu, “Orta vade için baktığımızda TL’nin çok hızlı güçleneceği bir dönemde değiliz” dedi. Hatipoğlu, dolar lehine aşırı bir fiyatlama olduğunu ancak bunun satışların duracağı anlamına gelmediğini belirterek, “Önümüzdeki hafta ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısında Janet Yellen’ın yapacağı açıklamada bazı kelimeler özellikle önem kazanıyor. 

Piyasada ‘sabırlı’ kelimesinin ortadan kalkacağı düşünülüyor. Dolar lehine bütün para birimlerinde ciddi bir hareketlilik söz konusu. Nereye kadar devam edeceği konusunda çok net bir şey söylemek mümkün değil” diye konuştu.
#Tayyip Erdoğan
#Erdem Başçı
#Fed