Özel sektör için 'bayram tatili' formülü

Yeni Şafak
13:2323/08/2017, Çarşamba
G: 23/08/2017, Çarşamba
Diğer
ARŞİV: Bayram tatili kapsamında vatandaşların sahil kentlerini de ziyaret etmesi bekleniyor.
ARŞİV: Bayram tatili kapsamında vatandaşların sahil kentlerini de ziyaret etmesi bekleniyor.

10 günlük Kurban Bayramı tatilinden sadece devlet memurları ve belediye çalışanları yararlanacak. İdari izin, özel sektör çalışanlarını ise kapsamayacak. Peki, özel sektörde çalışanlar bu bayram tatilini 10 güne çıkartabilirler mi?

Bakanlar Kurulu, 28-29 Ağustos günlerini tam gün, 31 Ağustos’u da yarım gün ‘idari tatil’ olarak ilan etti. Bu kapsamda bayram tatili, 10 güne çıktı. Özel sektör çalışanları içinse durum biraz farklı.

Hürriyet'in haberine göre; 28-29 Ağustos’ta çalışacaklar, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle resmi tatil olduğundan izinli sayılacaklar, 31 Ağustos Perşembe arife günü olduğundan yarım gün çalışacaklar, 1-2-3-4 Eylül Kurban Bayramı nedeniyle resmi tatil yapacaklar.

İdari izin sorusu

İdari izin, kişinin çalıştığı kurum tarafından veriler izin anlamına da geliyor. Kimi özel şirketler isterlerse çalışanlarına bu bayramda idari izin verebilir. Bu konuda bir engel olmadığı gibi çalışan açısından hem maaş hem de yıllık izin anlamında bir hak kaybına neden olmuyor.

  • Önceden yıllık izinler, işveren ile çalışanın anlaşması halinde, bir bölümü 10 günden az olmamak şartıyla, en fazla üçe bölünerek kullanılabiliyordu.

Geçen sene yapılan düzenleme ile en fazla üçe bölünme şartı kaldırıldı ve yıllık izinlerin, bir bölümünün 10 günden az olmamak koşulu ile bölümler halinde kullanılmasına imkan tanındı. Diyelim ki, yıllık izin hakkınız, 14 gün; bunun 10 gününü kullandıktan sonra, kalanını bir başka tarihte 1+1+1+1 şeklinde, günlük olarak da kullanabilirsiniz. Daha açık bir anlatımla, geçen yıl yapılan düzenleme işçilere, dini ve milli bayramları birleştirme imkanı tanıdı. Bu da şu anlama geliyor, eğer isterseniz, yıllık izninizden bir-iki gün, hatta 3 gün kullanıp, bu bayramda tatilinin süresini uzatabilirsiniz.

Yıllık izinde değişenler?
Geçen yılın Nisan ayında 'yıllık izin' kanununda yapılan değişiklikle çalışanlara çeşitli haklar tanınmıştı. Bunların başında, yıllık izin sürelerinin
10 günü aşan
kısmının çalışan tarafından istenildiği kadar bölünebileceği geliyor.
  • Çalışan, işe başladığı tarihten itibaren bir yıl çalışmış olmak kaydıyla yıllık izin hakkı da doğuyor. Örneğin, 2016’nın Eylül ayında işe başlanıldığında, 2017’nin Eylül ayında artık yıllık izin hakkını da elde edilmiş olunuyor.
Bayramlar sayılmıyor

Aynı düzenleme kapsamında; hafta tatili, dini ve milli bayramlar yıllık izin süresinde sayılmıyor. Yıllık ücretli izin süreleri ise çalışma süresine göre değişiyor. Çalışma süresi 1 yıldan 5 yıla kadar (5. yıl dahil) olanların izin süresi 14 gün. 5 yıldan fazla, 15 yıldan az çalışma süresi olanların izin süresi 20 gün. 15 yıl ve daha fazla çalışanlar 26 gün izin kullanabiliyor.

#Yıllık izin
#Bayram tatili