Yargıtay, otopark görevlisine araç verenlerle ilgili emsal bir karara imza attı. Buna göre, araç görevliye verildikten sonra çalınırsa sorumluluk görevliye ve işletme sahibine ait olacak.
Yargıtay, otoparka araç bırakanlarla ilgili emsal bir karara imza attı. Buna göre, arkadaşlarıyla yemek için restorana giden bir vatandaş, aracını park etmesi için restoranın otopark görevlisine emanet etti. Görevli lokantanın diğer müşterilerine ait araçlarla ilgilenirken, vatandaşın aracı çalındı. Mağdur araç sahibi, soluğu aracını kaskolattığı şirketin kapısında aldı. Sigorta şirketi 74 bin lirayı araç sahibine iade etti.
Kendi rızası var
Olayda otopark görevlisi ve lokanta işletmecisinin kusurlu olduğunu öne süren sigorta şirketi, ödenen bedelin iadesi için icra takibi başlattı. Lokanta sahibi ve otopark görevlisi icra takibine itiraz etti. Bu kez sigorta şirketi, itirazın iptali için Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, vatandaşın aracı kendi rızasıyla otopark görevlisine teslim ettiğini belirterek davayı reddetti.
Tedbir almalılar
Sigorta şirketi kararı temyiz etti. Yargıtay, aracı teslim alanın aynı zamanda aracın çalınmaması için her türlü tedbiri almak zorunda olduğuna hükmetti. Aracın emanet edildiği otopark görevlisinin ve işletme sahibinin meydana gelen zarardan mesul olduğunu hatırlatan Yargıtay, mahkeme kararını bozdu. Ancak mahkeme, ilk kararında direnince devreye Yargıtay Hukuk Genel Kurulu girdi. Kurul, lokanta sahibi ve otopark görevlisinin haksız olduğuna hükmetti.
Kontrol etmeli
Aracın, lokanta otoparkına bırakıldıktan 45 dakika sonra çalındığına vurgu yapılan kararda; “Otopark alanı işletmeye ait. Bu durumda, araç görevliye verildikten sonra aracın uygun şekilde park edilmesi, kilitlenmesi, kapıların kontrol edilmesi, anahtarın da başka kişilerin ulaşamayacağı bir yerde muhafaza edilmesi görevlinin sorumluluğunda. Bu nedenle davalılar meydana gelen zarardan sorumlular”