Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'ni (TAYSAD) ziyaret eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TAYSAD Başkanı Alper Kanca ile tedarik sanayinin gidişatı ve geleceğine ilişkin önemli temaslarda bulundu. Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun da katıldığı ziyarette, Bakan Özlü, “Otomotiv sanayi, Türkiye'nin ihracatında önemli bir sektördür” açıklamasında bulundu.
TAYSAD Başkanı Alper Kanca, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün ziyareti sırasında, TAYSAD olarak nasıl bir misyon üstlendikleri ve TAYSAD'ın Türk ekonomisine katkıları konusunda detaylı bir anlatım gerçekleştirdi. Türkiye ekonomisini domine eden sektörlerin başında gelen otomotiv tedarik sanayinde, 355 üye ile varlığını sürdüren bir STK olduklarını belirten Alper Kanca, sunumunda şu detaylara değindi:
“Yurtiçi ve yurtdışındaki tüm araç üreticilerine orijinal parça tedarik ediyoruz. Bu sene tedarik sanayimiz üretimle ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamadı, hatta geçtiğimiz yıllara oranla artan bir ivme söz konusu. Üyelerimizin ihracatları ağırlıklı olarak Euro bölgelerine gerçekleştiriliyor. Yıl sonunda ihracatımızda da yeni bir rekor kıracağız.”
Tedarik sanayini 2030'da küresel üretim ve teknoloji merkezi yapmayı amaçladıklarını belirten Başkan Alper Kanca, “Hedefimize, Tasarım Teknoloji ve Tedarik yani 3T formülüyle ulaşacağız. 355 üyeye, 23 milyar dolarlık iş hacmine, 7.6 milyar dolar doğrudan ihracata, 150 binin üzerinde istihdama ve 62 Ar-Ge Merkezi'ne ulaşan TAYSAD, 60 üyesinin 30 ülkede 150'den fazla tesis yatırımıyla da dünya otomotiv endüstrisinde Türkiye ve Türk otomotiv tedarik sanayisi adına gövde gösterisi yapıyor. Ayrıca küresel marka yaratabilmek için sektörüne de öncülük ediyor” dedi.
Yapılan sunumun ardından konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Otomotiv sanayimiz, Türkiye'nin ihracatında önemli bir sektör. Başkan Alper Kanca, yıl sonu ihracat hedeflerinin 23 Milyar Dolar olduğundan bahsetti. İnşallah bu rakamı ikiye katlarız. Böyle bir hedefimiz olmalı. Bunun için TAYSAD'dan bir rapor hazırlamasını bekliyoruz. 23 milyar doları ikiye katlamanın yollarını; bu kapsamda hükümetimizden beklenenleri bize aktarsınlar” şeklinde konuştu.
Yerli otomobil ile ilgili açıklamalarının yanlış yazıldığına dikkat çeken Bakan Özlü, “Tekrarlıyorum, yanlış yazan doğru yazsın diye… Yerli marka bir otomobil projesi yürütüyoruz. Türkiye'de otomotiv sanayimiz 23 milyar dolar ihracat hedefindedir ve bu ihracatın tamamı yerli üretimdir. Bunları siz yapıyorsunuz, bunlara yabancı denebilir mi? Türk işçisi çalışıyor, ihracat yapılıyor. Bunlara yabancı diyemeyiz bunlar yerli fakat, eksik olan markadır. Biz dünya ölçeğinde yerli bir otomobil markası oluşturmak istiyoruz. Bunda da kararlıyız, asla vazgeçmek yok. Bu markadan sonra tedarik sanayimizin bunda bir görevi olacak. Yaptığımız çalışmalarda gördük ki Türkiye, kendi imkanıyla, kendi mühendisi, tedarik sanayisi ve altyapısıyla bir otomobil tasarlayıp üretebilir. Teknik olarak bir problem yok. Yapmak istediğimiz, yerli marka oluşturmaktır ve bu marka, dünya markası olmalıdır" dedi.
TÜBİTAK ile ilgili açıklamalar yapan Bakan Özlü, “TÜBİTAK'ın yeniden yapılandırılması için çalışıyoruz. TÜBİTAK, Ar-Ge yapmak, teknoloji üretmek isteyen sanayicilerimizin, girişimcilerimizin hizmetinde olan bir kuruluş olacak. Kendisi Ar-Ge ve geliştirme yapmayacak, yaptıracak. Dolayısıyla teknolojiyi yöneten bir duruma gelecek” ifadelerini kullandı.