EDISYON:

Otoda ‘güvenli’ dönem mutluluğu

Ali Kürşat Büyükada
04:0029/08/2024, Perşembe
G: 29/08/2024, Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Ticaret Bakanlığı'nın ikinci el otomotiv satışlarına yönelik düzenlemesi sektör tarafından olumlu karşılandı. Daha güvenli bir ticaretin olacağına işaret eden sektör temsilcileri, ayaklı galeri olarak tabir edilen al-sat yapanların yeni yönetmelikle ortadan kalkacağını ve kayıt dışı verginin biteceğini söyledi.

Sıfır ve ikinci araç piyasasında dolandırıcılığı önleyecek ve tüketiciyi güvene alan idari düzenleme galeriler ve vatandaşları mutlu etti. Konya Galericiler Derneği Başkanı Abdullah Acıbadem ile Ankara Galericiler Derneği Başkanı İlkay Kalkan Ticaret Bakanlığı'nın yeni düzenlemesini Yeni Şafak’a değerlendirdi.

GERÇEK ALICI VE SATICI BULUŞACAK

İlkay Kalkan, özellikle son dönemde çok kullanılan alıcı ve satıcıyı noterde buluşturarak parayı farklı hesaba atarak dolandırma yöntemlerinin yeni sistemle birlikte biteceğini söyledi. Kalkan, "Sistem ile birlikte kopya, sahte ilanlar, araç piyasalarının fiyatını yükseltecek davranışlarda bulunan kişiler bu sayede bu işleri yapamayacak. İlan sayfalarında gerçek alıcılar ve satıcılar buluşabilecek. Altyapısının tamamlanması ile birlikte güvenli ödeme sistemi her kesime büyük fayda sağlayacak" dedi.

İlkay Kalkan

VERGİ KAYBI ÖNLENECEK

İlkay Kalkan yeni gelen düzenleme ile birlikte 35 bin civarında olan yetki belgeli satıcının lise mezuniyeti şartının esnetilmesi ile 70 binleri bulacağını ve kayıt dışılığın önüne geçeceğini vurguladı. Kalkan, "Bazı galericiler ilkokul mezunu olduğu için farklı yöntemler ile satış yapıyordu ancak bu düzenleme bunun önüne geçecek ayaklı galeriler dediğimiz kişiler de kayıt olmak isteyecek ve 10 milyarlarca liralık vergi kaybının da böylece önüne geçilebilecek. Satışlarda süreler uzasa da hem vatandaş hem de bizim için yararlı bir düzenleme oldu" diye konuştu.

Abdullah Acıbadem

BİNA ALTI GALERİ UYARISI

Abdullah Acıbadem, geçtiğimiz yıllarda bina altlarına, caddelere ve sokaklara galeri açılmasını engelleyen ruhsat zorunluluğu maddesinin kaldırılmasının olumsuz yönleri olabileceğini vurguladı. Acıbadem, "Bina altlarına ve yaşam alanlarına galerilerin açılması kolaylaşacaktır. Çünkü öncesinde toplu alanlarda olmayan kişilere ruhsat verilmiyordu böylece de yetki belgesi alamıyordu ve toplu alanlara gitmek zorunda kalıyordu. Bu düzenleme ile ofis olarak gösterilerek yetki belgesi alınabilir. ve aralarda sokaklarda galerilerin artmasına neden olabilir" ifadelerini kullandı.



#Otomotiv
#Ekonomi
#Ticaret

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.