Şimdilik alım gücü yüksek olan vatandaşların daha çok rağbet ettiği organik ürünler, üretici ve tüketici taleplerine bağlı olarak kendi piyasasını oluşturmaya başladı. 70 bin organik gıda üreticisi ile en büyük ilk 10 ülke arasında yer alan Türkiye’de ürünün pazar payı da 500 milyon dolara yükseldi.
Dünya nüfusunun hızlı artışı ve sanayileşmedeki bilinçsiz ve denetimsiz gelişim insan ve çevre sağlığı konusunda birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Bunların başında tarımda üretim artışını sağlamak amacıyla çok çeşitli kimyasalların yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmış olması geliyor. Kimyasal ilaçların tarımsal ürünlerde neden olduğu kalıntılar gibi birçok olumsuzluğun, insan sağlığı için tehdit oluşturmaya başlaması, organik gıda pazarının gelişmesini sağladı.
Özellikle gelişmiş ülkeler başta olmak üzere, yüksek gelir grupları bulunan ülkelerde daha çok rağbet gören organik ürünler, maliyetli yetiştirme aşamalarından ve az üretilmesinden dolayı piyasadaki diğer ürünlerden yaklaşık üç kat daha pahalıya satışa sunuluyor. Yüksek gelir getirmesi ve çiftçilerin organik üretime teşvik edilmesiyle pazar payı da hızlı bir gelişim gösteriyor. Türkiye’de organik tarım ürünü pazarı 500 milyon dolar civarında. Organik gıda üretiminin önemli bir kısmı ise ihraç ediliyor. 70 bin üretici ile organik gıda üreticisi sayısı açısından dünyanın en büyük ilk 10 ülkesi arasında yer alıyoruz.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verilerine göre 2015 itibariyle Türkiye’de 69 bin 967 üretici, toplam 515 bin 268 hektar alanda 197 çeşit ürün ile organik tarım yapıyor. Ancak organik tarım alanı, üretici sayısı ve ürün çeşidinde bir önceki yıla göre bir gerileme söz konusu. Bir önceki yıl üretici sayısı 71 bin 400’ü aşıyor, toplam alan 842 bin hektarı geçiyor ve organik ürün çeşidi 208’i buluyordu. Bugün Türkiye’de toplam tarımsal alan içerisinde organik tarım yapılan alan yüzde 1,95’lik bir paya sahip. Organik olarak yetiştirilen ürünler arasında fındık, kuru üzüm öne çıkıyor. Yine pamuk ve zeytin gibi ürünler de organik üretim açısından yoğun olan ürünler arasında yer alıyor. Et, süt, peynir, yoğurt, yumurta ve bal organik pazarda yerini alıyor.
Organik tarım denilince öne çıkan bölgelere baktığımızda Doğu Anadolu yüzde 57 pay ile ilk sırada yer alıyor. Bu bölgeyi yüzde 23,7 ile Ege, yüzde 6,4 ile Güneydoğu Anadolu bölgesi izliyor. İhracat, Avrupa yoğunluklu olmakla birlikte ABD, Japonya, İngiltere ve Kanada büyük potansiyel vaat eden ülkeler.
Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu (IFOAM) ve FIBL Araştırma Enstitüsü tarafından yayınlanan rapora göre dünyada 2,4 milyon üretici 51 milyon hektar alanda organik tarım yapıyor. Yaban toplama alanları ve tarım dışı alanlar ise 40 milyon hektarı buluyor. 2015 yılının sonu baz alınarak açıklanan son verilere göre, dünyada organik gıda ve içeceklerin perakende pazar payı 81,6 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Bu da 2014 yılında 75 milyar dolar olan pazarın yaklaşık yüzde 9 büyüdüğü anlamına geliyor. Bu rakamlar, organik ürün satışının hızla arttığını gösteriyor.