|

Ekonomide Normalleşme ekonomi ile başlıyor

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Rusya’ya ziyaretinin, iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi ve ekonomik ilişkilerde eskiye dönüş için zemin hazırlaması bekleniyor. Türk iş dünyası, ziyaretin olumlu neticelenmesi durumunda Rusya ile kaldığı yerden devam etmeyi bekliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/07/2016 Salı
Güncelleme: 18:59 - 25/07/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

24 Kasım 2015 tarihinde bir Rus savaş uçağının düşürülmesiyle iki ülke arasında başlayan gerginlik yerine normalleşmeye bırakmaya başladı. Karşılıklı açıklamalarla gerilen ve yaptırımlara dönüşen gerilimin dozunu azaltan unsur yine karşılıklı diyalog oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in karşılıklı açıklamalarıyla yumuşayan süreç- üst düzey bir ziyaret ile devam ediyor.



GÖZLER MOSKOVA'DA


Bu ziyaretin, iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi ve ekonomik ilişkilerde eskiye dönüşü hızlandırması bekleniyor. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, bu girişimi önemsediklerini ve iki ülke arasında özellikle ekonomik ilişkilerin kaldığı yerden devam etmesi için çok önemli bir adım olarak nitelendirdiklerini söyledi. Vardan: “Kanaatimiz, bu görüşmelerin olumlu neticeleneceğidir. Bizler de özel sektör temsilcileri olarak muhataplarımızla kaldığımız yerden devam edebilmek üzere, bu görüşmelerin sonucunu yakından takip ediyoruz. Kapıların açılmasıyla en kısa zamanda bizler de görüşmelere devam edeceğiz” dedi.



MAKİNECİLERİN RUSYA PAZARINDAİK PAYI ARTTI


Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Adnan Dalgakıran, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından alınan tedbirlerle hızlı bir normalleşme sürecinin başladığına inandıklarını ifade ederek, yurt dışındaki iş ortaklarıyla bir kez daha güven tazeleyecekleri bu dönemde, atacakları her adımın yılsonu rakamlarına olumlu yansımaları olacağını bildirdi. Sektörün ilk yarıda yüzde 4'lük artışla 6,8 milyar dolar ihracata imza attığını ve makine ihracatının Türkiye ortalamasının üzerindeki yükselişinin sürdüğünü ifade eden Dalgakıran, dünya ticaretindeki daralma ile Rusya pazarındaki sıkıntıları, yılın ilk yarısında dikkatle sürdürdükleri hedef odaklı pazar stratejisiyle aşmaya çalıştıklarını vurguladı.





NARENCİYE İHRACATÇISI YENİ SEZONDAN UMUTLU


Rusya ile yaşanan son gelişmeler, hasat mevsimi yaklaşan narenciye çiftçisini de umutlandırdı. Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, iki bakanımızın Rusya'ya gitmesinin kendileri için çok önemli olduğunu belirtti. Kavak, Çünkü bu görüşmeler neticesinde oradan olumlu bir sonuç elde edileceğini ve eskisi gibi Rusya'ya ürünlerimizi satmaya başlayacağımızı düşünüyoruz. Bu ambargonun kaldırılmasını umuyoruz. Çünkü sezon yaklaşıyor, üzüm başlamak üzere, narenciye de ekimde başlayacak. Bu ziyaret sektörümüz açısından çok büyük bir önem arz ediyor” dedi.



SON 8 AYIN EN ÜST DÜZEY ZİYARETİ


Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci bugün başlayan Moskova'ya gitmesi- son 8 ayın en üst düzey ziyareti anlamına geliyor. Başbakan Yardımcısı Canikli ile Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç başkanlığında bugün gerçekleşecek heyetler arası görüşmelerin ardından ikili görüşmeler yapılacak. Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin ayrıca Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev ve Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile ayrı ayrı ikili görüşmeler yapması bekleniyor.



#Nihat Zeybekci
#Nurettin Canikli
8 yıl önce