Ne borsa ne dolar: Bir tek o kazandırdı

Yeni Şafak
09:2625/02/2018, Pazar
G: 25/02/2018, Pazar
Diğer
Son 10 yıl içerisinde borsadaki yabancı payı yüzde 62’nin altına hiç düşmedi.
Son 10 yıl içerisinde borsadaki yabancı payı yüzde 62’nin altına hiç düşmedi.

Cumhuriyet altını son 10 yılda, yıllık ortalama yüzde 16 kazançla bütün yatırım araçlarını geride bıraktı. Aynı dönemde dolar yüzde 12, euro yüzde 10, borsa ise yüzde 9 kazandırdı.

Piyasalarda risklerin, hızlı haber akışının, oynaklığın ve getiri potansiyelinin yüksek olduğu bir dönem yaşanıyor. Bu nedenle sermaye piyasaları da yatırımcıların ilgi odağında. Riskten kaçınanlar ise her zamanki gibi güvenli limanlarda. Son 10 yıllık getirilere baktığımızda yıllık ortalama en yüksek getiri Cumhuriyet altınında. Dolar, euro ve borsa ise getiri sıralamasında onun gerisinden geliyor. Zaman zaman borsa ve dolarda yüksek getiriler oluşmasına rağmen yatırımcılar en yüksek getiriyi istikrarlı olarak altında sağladı.

Cumhuriyet altını yatırımcısına yıllık ortalama yüzde 16 oranında getiri sağladı. Parasını dolarda değerlendirenler son 10 yılda, yıllık ortalama yüzde 12 getiri elde ederken euro’ya yatırım yapanlar yıllık ortalama yüzde 10, borsaya yatırım yapanlar ise yıllık ortalama yüzde 9 kazandı. Bu dönem içerisinde yabancı payı en düşük yüzde 62 seviyesini gördü.

Borsa inişli çıkışlı

2009 ve 2010 yılları ise yükseliş yılları oldu. Endeks 2009’da yüzde 96 yükselirken hemen ardından yüzde 24,95 oranında değer kazandı.

Milliyet'ten Zeynep Aktaş'ın haberine göre, aynı sürede şirketlerin gelişim seyrine bakıldığında Borsada 2008 yılında 326 şirket işlem görürken 2018’e gelindiğinde şirket sayısı 416’ya çıktı. 10 yılda borsadaki şirket sayısı 90 adet arttı. Firmaların piyasa değeri 182 milyar TL iken 2018’e gelindiğinde 924 milyar TL’ye çıktı.

Son 10 yıl içerisinde borsadaki yabancı payı yüzde 62’nin altına hiç düşmedi.

Uzun vadeli yatırımda tercih yüksek kâr payı

Yüksek kâr payı ödeyen şirketler uzun vadeli yatırım yapanların tercihi olarak öne çıkıyor. Ünlü yatırımcı Warren Buffett 2005 yılında yatırımcılara yazdığı mektupta söze sahibi olduğu Berkshire Hathaway’ın yatırımları için, Berkshire’ın giriş stratejisi vardır fakat bir çıkış stratejisi yoktur diye başlıyor: “Biz şirketleri satmak için değil tutmak için alırız” diyor. Firmalarından bahsederken hiç bir zaman uzun vadeyi kısa vadeye feda etmediğini ve amacının şirketlerinin etrafındaki hendeği genişletmek olduğunu, ifade ediyor. Borsa İstanbul’da ise kısa vade çok rahat bir şekilde uzun vadeye feda edilebilmekte. Bunun nedeniyse hisse senetlerinde oynaklığın çok fazla olması ve yatırımcıların bundan yararlanma isteği. Ancak buna rağmen hisse bazında istikrarlı getiri sağlayan düzenli temettü ödeyen borsa şirketleri de var.

#Cumhuriyet altını
#Borsa İstanbul
#Yatırım