Türkiye'yi köşeye sıkıştırıp bundan nemalanmak isteyen Moody's skandal bir rapora daha imza attı. 2017'nin sonunda Türkiye'yi rapor takvimine almadığını açıklayan kurum, seçimi fırsat bilip Türkiye hakkında büyüme yorumu yaptı. Türkiye'nin yüzde 2 büyüyeceğini iddia eden kuruma OECD'den yanıt gecikmedi. OECD, "Türkiye 5,1 büyür" dedi.
Geçtiğimiz yıllarda referanduma dek negatif puanlar veren, 16 Nisan'ın ardından ise çark eden Moody's, 24 Haziran seçimlerinden önce de bir manipülasyona imza attı. 2017 Aralık ayında Türkiye'yi rapor açıklama takvimine almadığını açıklayan Moody's, "kriz algısı" oluşturmak için seçimleri fırsat bilip, raporunda Türkiye'ye yer verdi. Moody's, Türkiye'nin 2017'de yüzde 7,4 büyüdüğünü söyleyip, "Türkiye için 2018 büyüme tahminimiz yüzde 4'ten 2'ye, 2019'da büyüme tahminimiz yüzde 3,5'tan yüzde 2'ye revize edildi" dedi.
"TÜRKİYE 2018'DE YÜZDE 2,5 BÜYÜR"
Daha önce konjonktürel faktörler, mali ve parasal teşviklerin azalması sonucu ekonominin yavaşlamasının beklendiğine işaret edilen raporda, ticari bankalar için yabancı para zorunlu karşılıklarda azalma da dahil olmak üzere yeni teşvik tedbirlerinin açıklanmasına karşın finansal durumun önemli ölçüde sıkıştığı kaydedildi.
Türk lirasının son haftalarda diğer gelişmekte olan piyasa para birimlerine göre daha fazla baskı altına girdiği, Merkez Bankası'nın geciken politik yanıtının bu düşüşü hızlandırdığı belirtilen raporda, Geç Likidite Penceresi faizinin yüzde 3 artışla yüzde 16,5'e ulaşmasına karşın Türkiye ekonomisi ve para politikası ile ilgili piyasa endişelerinin devam ettiği aktarıldı.
Oysa ki, ABD'deki faiz gelişmelerinden de etkilenerek 4.92 TL'ye çıkan dolar; Merkez Bankası'nın yaptığı sadeleşme ve faiz hamlesinin ardından 4,47 seviyesine indi ve ekonomistler de doların daha düşeceğini söylüyor.
OECD'DEN CEVAP: TÜRKİYE 5.1 BÜYÜYECEK
MEHMET ŞİMŞEK: YÜZDE 5 BÜYÜR
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de 2018 yılı Türkiye büyümesinin en az yüzde 5 olacağını söylemiş; çeşitli kredi derecelendirme kuruluşlarının 'siyasi belirsizlik' iddialarına şu yanıtı vermişti:
Belirsizliklerin azalmasında önümüzdeki 12 ay kritik. En büyük teşvik belirsizliklerin azaltılmasıdır. Güçlü bir hükümet var. Siyasi belirsizlik yok. Ümit ederim yakın coğrafyamızdaki belirsizlikler de azalır. Bir miktar reformla şoklara karşı direncimizi artırarak inanıyorum ki Türkiye'yi yüzde 5'üin üzerinde bir büyüme trendine oturturuz.
YABANCI YATIRIM İLGİSİ İYİ
Başbakan Yardımcısı Şimşek, bugünkü Londra temaslarının ardından da, "Politika setimizi güçlendirdik. Ekonomide yeniden dengelenme süreci başladı. Enflasyon ve cari açık ile mücadele en önemli öncelik. Seçim sonrası yapısal reformları daha da hızlandıracağız. Görüşmelerimiz verimli geçti, yatırımcının ilgisi büyük" açıklamasını yaptı.
NOTUNU YÜKSELTTİĞİ YERDE GREV ÇIKIYOR: ÇİFTE STANDART
Moody's'in ülkesine göre davrandığının açık ispatı Yunanistan'da görülebilir. Moody's son kararında Yunanistan'ın kredi notunu Caa2'den B3'e yükseltti ve görünümü 'pozitif' olarak korumuştu.