Moody's'in kararı yabancıyı heyecanlandırdı

Yeni Şafak
Haber Merkezi
04:007/08/2016, Pazar
G: 6/08/2016, Cumartesi
Yeni Şafak

Moody’s Türkiye’nin “Baa3” ile “yatırım yapılabilir” seviyede bulunan kredi notunu değiştirmedi. Bu önemli adım, yabancı yatırımcının dikkatini bir miktar ucuzlayan ancak yükselişte olan Türk piyasalarına çevirdi.

Türkiye üzerinde oynanan oyunlara boyun eğmeyen Türk halkı ve hükümetin çabasına Moody's de kayıtsız kalamadı. Benzer kredi derecelendirme kuruluşları başarısızlıkla sonuçlanan hain darbe girişiminin sonrasında Türkiye ekonomisinin hak etmediği açıklamalar yapmasına karşın Moody's, not değişikliğine gitmemeyi tercih etti. Türkiye'nin “Baa3” ile “yatırım yapılabilir” seviyede bulunan kredi notu değişmedi.



Moody's'den yapılan yazılı açıklamada, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından 18 Temmuz'da açıklanan değerlendirme sürecinin halen sürdüğü belirtildi. Açıklamada, darbe girişimi ve sonrasında yaşanan gelişmelerin orta vadedeki sonuçlarının izleneceği, değerlendirmenin 90 gün içinde sonuçlanacağı da duyuruldu.



Borsada hareketlilik bekleniyor


Moody's'in kararı yabancı yatırımcıların ilgisini ucuzlayan Türk piyasalarına yönlendirdi. Piyasa uzmanları bu hafta özellikle borsa cephesinde yabancı alımlarının artabileceğini aktardı. Not öncesi yapılan araştırmalarda da özellikle ülkede meydana gelen son kargaşanın, yakın gelecekte büyük bir jeopolitik riskin ortaya çıkmaması durumunda Türkiye hisse senetleri için alım fırsatı olabileceğine dikkat çekildi. VTB Capital araştırma-yatırım stratejisi raporunda, 120,000 puanda bulunan bankacılık endeksinin yüzde 25 yükselerek 150,000 seviyesine tırmanma potansiyeli olduğuna vurgu yaptı. Raporda hisse senedi piyasası ve Türkiye 10 yıllık tahviller arasında, hisse senetleri lehine hala yüzde 5-yüzde 10'luk bir fark bulunduğu da söylendi.



Dolar 3 liranın altında


Yabancı alımlarının artması beklenen piyasalarda döviz cephesinde de beklenti aşağı yönlü hareketin oluşacağı yönünde. Geçen hafta cuma günü 3,0170 liradan kapanan dolar Moody's'in not açıklamasının ardından 3 liranın altına geriledi. Ekonomistler bu hafta ucuz olan Türk piyasasında yatırım iştahının arttığını kaydederek, “Türkiye kendisinin de yer aldığı alt seviye yatırım yapılabilir grubundaki 21 ülkeden büyüme oranında 13'ünün, milli gelir büyüklüğünde 16'sının ve kamu borcunun GSYH içindeki payında da 17'sinin üzerinde bulunuyor. Göstergeleri böyle olan bir ülkede ucuzlayan Türk yatırım araçlarına yatırım yapmamak neredeyse imkansız. Hafta genelinde dolar ve avro bozduran yatırımcıların Türk hisselerine ve tahvillerine yatırım yapmasını bekliyoruz” dedi.



21 milyar dolarlık yabancı yatırım


Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, Türkiye'yi güvenli bir yatırım limanı olarak gören uluslararası doğrudan yatırımcıların, 2015'in başından bu yana yaklaşık 21 milyar dolar yatırım yaptığını aktardı. Bu yatırımın, 13 milyar dolardan fazlasının Türkiye'de üretilen ürün ve hizmetleri artıracak şekilde sermaye girişi olarak yapıldığını ifade eden Ermut, “Bu tablo bize ülkemizin ekonomik, yapısal ve mali gücünün 2014 yılına kıyasla gözle görülür bir ilerleme kaydettiğini göstermektedir” değerlendirmesinde bulundu.


#Moody’s
#Baa3
#Arda Ermut

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.