Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğuyla beraber iş kazalarında yüzde 60 azalma tespit edildi.
Çalışma hayatında yaşanan iş kazalarını yüzde 60 azaltan Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğunun kapsamı genişletiliyor.
Hem iş sağlığını ve güvenliğini sağlamak hem de çalışma hayatına nitelikli işgücü kazandırmak amacıyla hayata geçirilen
Mesleki Yeterlilik Belgesi
artık kasaplara, valelere, yaşam koçlarına, emlakçılara ve ikinci el otomobil satıcılarına da zorunlu olacak.
İŞ KAZALARI AZALDI
Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan,
"Artık her önüne gelen 'Bu işte ben de varım' diyemeyecek. Hem çalışma hayatında iş sağlığı ve güvenliğini yaygınlaştıracağız hem de nitelikli işgücünü sağlayacağız" dedi. Ceylan, belge zorunluluğu getirildikten sonra iş kazalarında yüzde 60 azalma tespit edildiğini belirterek şunları söyledi:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2012'de hem iş sağlığı ve güvenliği artırılsın hem de bu mesleklerde etkinlik ve verimlilik artırılsın diye belge zorunluluğu getirme yetkisi verdi. Tehlikeli ve çok tehlikeli olarak tabir edilen meslek kollarına zorunluluk getirdik.
KAPSAM GENİŞLEDİ
Zorunluluk getirmemizle beraber iş kazalarında yüzde 60 azalma tespit ettik.
Şimdi
zorunluluk getirdiğimiz iş kollarını 80'e
çıkarıyoruz. Vale, yaşam koçları, nefes koçları, ikinci el otomobil satıcıları, emlakçılar gibi günlük hayatımızda sıklıkla karşılaştığımız mesleklere de belge zorunluluğu getiriyoruz."
220 BİN KİŞİYE YETERLİLİK BELGESİ VERİLDİ
220 bin kişi
ye
Mesleki Yeterlilik Belgesi
verildiğini ifade eden Ceylan, "Belgenin çalışanlara ve işverenlere herhangi bir maliyeti bulunmuyor. Sınav ücretlerinin tamamı hükümet tarafından karşılanıyor. Şimdiye kadar 83 kuruluşumuzu akredite ettik.
TOBB, sanayi ve ticaret odaları, belediye ile üniversiteler gibi çeşitli kuruluşlarının sınav yapma ve belgelendirme yetkisi var. 220 bin kişiye mesleki yeterlilik belgesi verdik"