TCMB 2020 yıl sonu TÜFE tahminini yüzde 8,9’dan yüzde 12,1’e yükseltti. 2021 yıl sonu TÜFE tahmini de %6,2’den %9,4’e yükseltildi. Yüksek frekanslı verilerin toparlanmanın eylül ve ekim aylarında sürdüğüne işaret ettiğini belirten TCMB Başkanı Murat Uysal, “Sıkı duruş devam edecek” dedi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, yılın son enflasyon raporunu dün İstanbul'da açıkladı. TCMB, enflasyon beklentilerini yukarı yönde revize etti. TCMB 2020 yıl sonu TÜFE tahminini 3.2 puan artırarak yüzde 8.9’dan yüzde 12.1’e, 2021 yıl sonu TÜFE tahmini yüzde 6.2’den yüzde 9.4’e yükseltti.
SALGINDA İKİNCE DALGA TAHMİNLERİ DEĞİŞTİRDİ
Raporun detaylarıyla ilgili bilgi veren Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, “Beklentilerimizi revize ettik. Tahminler, salgında büyük bir hareketlilik kısıtlaması gerektirecek ikinci bir dalga olmayacağı ve küresel risk iştahında ilave bozulma olmayacağı bir görünüm çerçevesinde üretildi. Koronavirüs salgınını takiben Nisan ayında dip seviyesini gören küresel iktisadi faaliyet normalleşme adımları sonrasında kısmi bir toparlanma kaydetti. Büyümeye dair öncü gösterge niteliğindeki PMI endekslerindeki toparlanma sürüyor. Ancak küresel faaliyet halen salgın öncesi düzeyinin altında seyrediyor. Veri akışı ile birlikte 2020 yılına ilişkin büyüme öngörüleri geçtiğimiz rapor dönemine göre bir miktar iyileşse de yıl geneli için halen belirgin daralmalara işaret ediyor” dedi.
SIKI DURUŞ SÜRECEK
Uysal, büyümenin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde devam edebilmesi için enflasyonun kritik önem arz ettiğini söyledi. Uysal, şunları kaydetti: “Enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesis edilmesi sağlıklı büyümenin devamı için kritik önem arz ediyor. Bu durum, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı bir para politikası duruşu gerektiriyor. Para ve likidite politikalarında devam eden sıkılaşmanın etkisiyle enflasyonun 2021 yılının ilk çeyreğini takiben düşüş eğilimine gireceğini öngörüyoruz."
Uysal, reel politika faizinin pozitif düzeylere çekilmesiyle enflasyon görünümünde sağlanacak iyileşmenin, hanehalkı portföy tercihlerinde dolarizasyon eğilimini zayıflatacağını değerlendirdiklerini de dile getirdi.
RAPORDA YENİLİKLER VAR
Enflasyon raporunun yeni hali de toplantıda gündeme geldi. Uysal, “Yeni raporda, konjonktürel olarak önemli gördüğümüz detaylarla ilgili kısa tespit ve değerlendirmelere “mercek altı” başlıkları altında yer vermeye başladık. Yeni raporda, konjonktürel olarak önemli gördüğümüz detaylarla ilgili kısa tespit ve değerlendirmelere “mercek altı” başlıkları altında yer vermeye başladık" bilgisini paylaştı.
- İŞTE ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR
- Soruları da yanıtlayan Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, “Merkez Bankası olarak bizim nominal ya da reel kur seviyesi hedefimiz yok. Biz finansal istikrar çerçevesinde konuya yaklaşıyoruz. Makroekonomik temellerle uyumlu bir temele gelmesini istiyoruz. TCMB’nin araç bağımsızlığı var; araç bağımsızlığımızı serbest kullanıyoruz, verilere dayalı adım atıyoruz, önümüzdeki dönemde kararlarımızı tereddütsüz şekilde almaya devam edeceğiz” dedi. Uysal raporda ele alınan başlıkları da şöyle sıraladı.
- - Reel kur seviyesine baktığımızda Türk Lirası’nın aşırı değersiz bir noktada olduğunu değerlendirebiliriz
- - Döviz kurunda finansal istikrar üzerinden hassasiyetimiz var
- - Swap faizlerindeki seviyelerin para politikasıyla uyumlu olmasına özen gösteriliyor. Swap faizlerinde gerektiğinde değişiklik yapma imkanımız var
- - TCMB rezervleri kısa vadeli yükümlülüklerimizi karşılayacak düzeyde, o konuda sıkıntı yok.
- - Portföy çıkışlarında durulma ve terse dönüş söz konusu olabilir.
- - Yeni iş ilanları arttı ve istihdam imkanları iyileşmeye devam ettiğini gösteriyor.
- - Gıda enflasyonu tahminiy yüzde 7’den yüzde 8’e çekildi.
- - Toparlanma hızı, normalleşme sürecinin yurt içindeki ve dışındaki seyrine bağlı olacak.
- - Rezervlerdeki artış politikası devam edecek.