Emekliye promosyon 1 aya tamam. Bakan Müezzinoğlu çalışmayı Başbakan Yıldırım’a sunduklarını açıkladı. Bankaların en az 330 lira önerdiği promosyonda son sözü Yıldırım söyleyecek.
Yaklaşık 11 milyon emekliyi ilgilendiren bankaların maaş promosyonlarında takvim netleşti. Bakanlığının bütçesiyle ilgili TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, emeklilere banka promosyonu verilmesiyle ilgili sorular üzerine “Benim bakan olarak emeklimize 'Size bankalarla şu promosyon anlaşmasını yaptık' diyebileceğimiz reel rakamlar açıklamadan geri tutuyor. Sayın Başbakanımıza tabloyu sundum. Kamu bankaları ve Bankalar Birliği ile görüşerek daha uygun ve emeklimize de en azından katkı sağlayacak süreci önümüzdeki günlerde Başbakan şekillendirir. Kamuoyuna yansıyan abartılı rakamlar var. 11-12 milyona yaklaşan emeklimizle ilgili bankalar çekimser davranıyor. Promosyon rakamlarında bankalar açıkçası beklentinin çok çok altında. Bizim yaptığımız hesaplar arzu edilen rakamlar olmadığını görünce hadiseyi Sayın Başbakanımızın biraz daha müdahalesine bıraktık. Önümüzseki bir ay içinde Başbakan bu konuyu nihayetlendirecek” dedi.
Finans sektöründen edinilen bilgilere göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yürütülen görüşmelerde kademeli bir promosyon sistemi üzerinde çalışıldı.
Bankalar maaşı 1.000 liraya kadar olan emeklilere 330 lira, maaşı 1.000-2.000 bin lira arasında olan emeklilere 400 lira, aylık maaşı 2.000 liranın üzerinde bulunanlara ise 450 lira promosyon verilmesini önerdi. Bakanlık kaynakları ise Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatıyla bu rakamın artmasının beklendiğini ifade ediyor. Alınan bilgilere göre devletin katkısıyla bu rakam artış gösterebilecek. Promosyonda emekliler istedikleri banka ile üç yıllığına anlaşma yapabilecek.
Star'ın haberine göre, asgari ücretle ilgili soruyu da yanıtlayan Müezzinoğlu “Şu anda 1-1.5 yıla baktığımızda terörle mücadele, Rusya ile 7-8 ay yaşanan kriz süreci, 15 Temmuz darbe girişimi ülkemizi dar bir tünele, zor bir sürece soktu. Mevcudu korumadan, dinamikleri zora sokarak bunları görmeden, ülkeyi krize sürüklersek bedelini hep beraber öderiz. Belki siyaseten AK Parti öder ama milletin ödediği her bedel siyasetin ödediği bir bedeldir. Krize sürüklemeden, istihdamın hak ve hukukunu koruyarak yeni istihdam alanları oluşturacak süreçleri iktidar olarak iyi yönetmemiz lazım. Asgari ücretin bugün geldiği noktadan 'Mutlu musunuz' derseniz değilim. Gönlümüzün istediğini değil yapabileceğimizin iyisini yapmak zorundayız” diye konuştu.
Çalışma Bakanı Müezzinoğlu'nun sunumunda yer alan verilere göre, kamu görevlileri ve emeklilerinin aylıkları 1 Ocak 2016 tarihinden geçerli olmak üzere, ilk 6 ayda yüzde 6, ikinci 6 ayda ise yüzde 5 oranında artırıldı. 1 Ocak 2017 tarihinden geçerli olmak üzere, ilk 6 ayda yüzde 3, ikinci 6 ayda ise yüzde 4 oranında artış gösterecek. 2002 yılında 392 TL olan en düşük devlet memuru aylığı, 2016 yılı Temmuz ayı itibarıyla 2 bin 475 TL'ye, 2002 yılında 578 TL olan ortalama devlet memuru aylığı, 2016 yılı Temmuz ayı itibarıyla 2 bin 979 TL'ye çıkarıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre 2016 yılının tamamında 185.2 milyar liralık emeklilik ödemesine kaynak aktarılacak. 2017 yılında emeklilik ödemeleri için ise 206 milyar liralık gider öngörülüyor. Bu arada Müezzinoğlu, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili de bu kişiler erken emekli edilmesinin sisteme getireceği ek maliyetin 400 milyar TL olduğunu söyledi.
SGK ile ilgili 2. dönem reform çalışmalarını başlattıklarını anlatan Müezzinoğlu “Kamu çalışanı reformunda önümüzdeki kısa vadede bir sonuç alabilmemiz zor görünüyor. Bizim sistemimize bir ilave yama daha, taşeron getireceğiz. Hükümet çalışmalarını başlattı. Yıl sonunda bu konuda da kesin karar verilecek” dedi.
Müezzinoğlu madenlerdeki iş kazalarıyla ilgili olarak da 2016 ilk 10 ay itibariyle 686 programlı ve 255 program dışı olmak üzere toplam 941 teftiş yapıldığını söyledi. Müezzioğlu “Teftişler sonucu 322 iş yerine 6 milyon 495 bin TL para cezası uygulaması istenildi. 49 iş yeriyle ilgili durdurma kararı alındı” dedi.
Asgari ücretin 2016 yılı için net 1.300 TL'ye yükseltildiğine dikkat çeken Müezzinoğlu “Asgari ücret artışı nedeniyle işverenlerimize yansıyan ek maliyetin yüzde 57'si Hazine tarafından karşılanmaktadır. Asgari ücret artışının işverene getirdiği ek maliyetin bir kısmının Hazinece karşılanması 2017 yılında da devam edecektir” şeklinde konuştu. Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi ise yeni yılda da devam edecek.
Bakan Müezzinoğlu, işveren, esnaf ve çiftçilerin Haziran 2016 öncesi sigorta prim borçlarının gecikme zamları ve cezalarının silinerek enflasyon oranında yeniden yapılandırıldığını belirterek “25 Kasım 2016 tarihine kadar başvuruların alınacağı yapılandırma sürecinde bugüne kadar 26 milyar TL SGK alacağı yapılandırılmıştır” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen denetim, rehberlik ve kayıt dışı istihdam ile mücadele kapsamında 2016 eylül ayı itibarıyla toplam 56 bin 672 işyeri ve 2 milyon 7 bin 445 sigortalı denetlendi. Bunlardan 28 bin 646'sının kayıt dışı, 62 bin 709'nun da sahte sigortalı olduğu tespit edildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, işsizlik sigortası ödemelerinin başladığı 2002 Mart ayından 2016 yılı ekim ayı sonuna kadar yaklaşık 5 milyon kişiye 13.6 milyar TL ödeme yapıldığını ifade ederek “31 Ekim 2016 tarihi itibarıyla fonun toplam varlığı 101 milyar 37 milyon TL'dir. Yıl sonu itibariyle 102 milyar 931 milyon TL olacağı tahmin edilmektedir” dedi.